Kitchen Rush – Gužva u kuhinji

Kitchen Rush na našoj obiteljskoj polici stoji već dulje od kako smo ga bili nabavili, isprobali i pomalo napustili jer nam iz nekog razloga tada nije baš sjeo. Vjerojatno jer nam tada nije odgovarala igra koja traži stalnu pažnju i koncentraciju. No, nakon malo više od godine dana ponovno nas je privukla namignuvši s police i rekoh sebi – A zašto ne? I, zasjala je punom parom (iz svih lonaca koje ima)

Inače, ovo je revidirana igra iz 2019. godine koju je njemački izdavač Pegasus Spiele preuzeo od grčkog izdavača Artipia Games, malo doradio i izmijenio pravila dodavši fantastične scenarije koji vas uvode u punu igru, te istu lokalizirao na njemački jezik. Srećom, nedugo zatim izdali su i engleska pravila igre koja možete preuzeti s njihove stranice. Kasnije je igra dobila i puno englesko izdanje, pa čak su izdane i dvije ekspanzije: Time for Desert! i Unpleasant visit. – za sada samo na njemačkom.

Full time kuhanje

Za sve one koji se nisu susreli s ovakvim tipom igara treba napomenuti kako je ovdje riječ o kooperativnoj igri u realnom vremenu. Znači, ne nemate poteze, ne igrate protiv drugih i vjerujte mi nemate dovoljno vremena za zabušavanje. Po mehanikama igra se možda može svrstati uz bok s recimo Magic Maze-om, no u Magic Maze-u tema mi je blesava (hrpa fantasy junaka u nekakvoj robnoj kući sadašnjice), razgovor zabranjen, no svatko može po stolu lupetati s velikom drvenom figurom i mumljati na sav glas kako bi potaknuo druge igrače da odrade potez koji smiju i tako se krećete po tom labirintu robne kuće i tražite izlaz nakon pokradenih stvari. Ovdje je stvar (bar po meni) bitno bolje ukomponirana u tematiku. Zaista imate osjećaj kao da se svi motaju po kuhinji odrađujući svoje zadatke i kuhajući svoja jela bacajući pri tom stalno oči na količine u smočnicama, suđu u sudoperu, gostima koji čekaju…

Igra ima originalno osmišljene radnike (workere) s kojima radite sve akcije u igri, a koji su predstavljeni s pješčanim satovima u bojama igrača. Tako svaki igrač ima dva ovakva sata i s njima odrađuje zadatke, a radnici su “zaključani” za svoje radno mjesto tako dugo dok im ne istekne vrijeme. Na ovaj način kontrolira se zapravo brzina izvođenja radnji, a svaki scenarij je i vremenski ograničen na 4 ili 5 minuta (ovisno na kojoj težini igru želite igrati). Ono što igru dodatno čini posebnom jest pregršt akcija koje morate odrađivati tijekom radnog dana u restoranu kako bi zadovoljili sve goste, dobili dovoljno novca za isplatiti plaće i uprihoditi profit, te osvojili toliko bitne zvjezdice reputacije. Kada igra krene igrači u tih 4 ili 5 minuta stalno prebacuju svoje satove s pozicije na poziciju i izvršavaju akcije. Nema stajanja, sve se izvodi bez prekida. Prekidi su neželjeni i mogu nastati zbog nedostatka namirnica ili začina u smočnicama i vrtu, nedostatku čistih tanjura, pa čak i gostiju jer ih se nitko nije sjetio primiti. Tako igrači stalno moraju paziti da im nešto ne nedostaje. Baš prava strka!

Naravno, nećete to sve morati odrađivati odjednom, nego će vas igra polako uvježbati u užurbani život restorana.

Od amatera do chefa

Priča dakle počinje od trenutka kada ste kupili svoj mali, oronuli stari restoran u namjeri da ga podignete i od njega napravite čudo. Izdavač se potrudio da vam to i dočara modularnom pločom koja se mijenja iz scenarija u scenarij podižući vaš restorančić iz pepela.

Tako krećete s 1. scenarijem u kojem ćete naučiti osnovne akcije pozivanja gostiju, uzimanja narudžbi, stavljanja ispravnog tanjura na vašu igraću ploču (playmat), te na njega i potrebnih namirnica. Kuhate sve to na štednjaku, a vaše se jelo polako pomiče po igraćoj ploči prema potrebnom vremenu kuhanja. Da, pazite da su namirnice točne i da jelo ne prekuhate. U ovom scenariju još će vam biti oproštene ovakve greške jer kuhate samo za svoje prijatelje. Radite samo jednu smjenu i sa samo jednim pješčanim satom.

2. Scenarij već je ozbiljniji jer dobivate začine. Začini su malo zafrknuti jer ih morate vaditi iz vreće pa se tu troši dosta vremena dok prtljate po njoj. No, začine možete dodavati kad već krenete s kuhanjem, pa uz malo taktike uzmete odjednom začine za sva jela koja trenutno kuhate. Sada kuhate i za ostale goste, pa se greške više ne praštaju. Također, od sada imate i svoja dva pješčana sata s kojima se šećete po restoranu.

Stvari se dodatno kompliciraju s 3. scenarijem. Sada morate prati prljave tanjure jer ih inače nećete imati dosta. U igru ulazi i novac, pa dobivate po jedan novčić za svakog gosta kojeg primite u restoran. A glavninu novaca dobivate po svakom skuhanom jelu. Još uvijek radite samo jednu smjenu.

Kupnja namirnica iz pokretnog dućančića, zahtjevniji gosti koji i bolje plaćaju te dvije smjene čekaju vas u 4. scenariju. Kupnja namirnica zna biti problem ako se kupuje stihijski. Nije loše razviti strategiju prije svake smjene i dogovoriti tko i što se kupuje. S namirnicama je lako jer uvijek uzimate po 5 istih namirnica, ali začini znaju biti problem jer su u vreći, a uzimate ih ili 3 jeftina po izboru ili 2 skupa po izboru. Tako da to treba planirati prema jelima koja vas očekuju.

Od 5. scenarija morati ćete si isplaćivati plaću na kraju svake smjene i to po 3 novčića po pješčanom satu. Znači čak 6 novčića po igraču i još vam na kraju zadnje smjene mora ostati bar 1 novčić u kasi, u protivnom propadate. Ah da, dobivate i treću smočnicu za kruh i tjesteninu jer se ovo dvoje počelo kvariti zajedno s ostalim namirnicama. 

Sve ste savršeniji i od sada morate paziti i na svoju reputaciju. Osvajate zvjezdice od strane zahtjevnih gostiju. Ako još i poslužite svoje goste dobivate i 1 novčić kao napojnicu od njih, no pazite jer ako kod njih pogriješite s receptom – gubite reputaciju! Reputacija je ovdje sve, pa možete početi i izbacivati goste koji vam smetaju s trivijalnim narudžbama. Sve to dobivate sa 6. scenarijem

7. Scenarij donosi još više novosti, pa od sada igrate u 4. smjene. Ako ne možete isplatiti radnike oni će malo štrajkati dok im ne platite dugove. Ovdje dobivate i VIP goste koji jedu više i nagrađuju bolje, a čekaju vas i posebne nagrade ako prijeđete određeni prag reputacije. Tako možete prati više tanjura odjednom, primati više gostiju i dobivati razne druge benefite.

Na kraju stižete do svojeg konačnog restorana i tu nas čeka 8. Scenarij. On uključuje i neke nepredviđene stvari tipa kvar štednjaka kojeg će trebati popraviti, zaglavljenu bravu jedne smočnice iz koje nećete moći uzimati hranu dok majstor ne popravi bravu, novi set tanjura (i noževa!), dodatnog pomoćnog radnika. Naravno, ako to želite platiti. U svakom slučaju jedan pomoćni radnik vas već čeka u kuhinji i njega može svatko koristiti za neki svoj poslić. Naravno, i tog pomoćnog radnika treba isplatiti na kraju svake smjene, pa nemojte biti prerastrošni s novcem.

Nakon odigranih svih 8 scenarija igre upoznati se sa svim pravilima i sada bi igra nakon par ovakvih igranja mogla postati repetetivna i izgubiti na svojoj reigrivosti. Srećom i mudrošću, autori su se dosjetili kako igru dodatno začiniti i učiniti je i dalje izazovnom. Za ovu namjenu postoje dva seta karata:

  • Misije: Postoji 5 karata misija koje donose još težu igru. Npr. svaki igrač mora u svakoj smjeni poslužiti bar 2 gosta ili započinjete igru s potpuno praznim smočnicama. Misije vrijede za cijelu igru.
  • Događaji: Za još više izazova možete igrati i s kartama (nemilih) događaja koji vas dočekaju na početku svake smjene. Oni će vam dodatno otežavati izvršavanje vaših akcija. Npr. prije smjene morate maknuti određenu vrstu namirnica jer se pokvarila ili vam se pokvario štednjak itd. Događaje možete igrat sa ili bez Misija.

Na kraju što reći? Definitivno vrlo zabavna kooperativna igra koja traži planiranje i dobru organizaciju posla prije igre, te koncentraciju za vrijeme igranja. Metež je zagarantiran! Tih 4 ili 5 minuta po smjeni prođe iznimno brzo i na kraju 4. smjene zaista se osjećate kao poslije napornog i možda uspješnog dana u kuhinji nekog poznatog restorana. Dvije partije ove igre biti će vam dovoljne za jedan dan. 🙂

U koliko vam trebaju hrvatski inserti za kartice iste možete pronaći na ovoj poveznici, ispisati ih na pisaču i umetnuti u protektore zajedno s originalnim kartama.