Djelovanje organizacije

Udruga za promicanje društvenih igara “Igranje” osnovana je 2013. godine s ciljem približavanja i poticanja na igranje modernih društvenih igara svim dobnim skupinama građana RH.
Prema Statutu, cilj i svrha osnivanja Udruge je promicanje i popularizacija modernih društvenih igara (kao što su Rummikub, Rizik, Pictionary, Dixit), koje se igraju u društvu okupljenom oko stola ili neke druge pogodne površine, u svrhu podizanja kulture igranja modernih društvenih igara, te poticanja razvoja civilnog društva kroz podizanje obiteljskih vrijednosti, bolje socijalizacije i prevencije svih dobnih skupina od alkohola, droga, računalne, te ostalih ovisnosti.

Moderne društvene igre imaju snažan fokus na razvoj vještina samog igrača: strateških, logičkih, komunikativnih, socijalnih, asocijativnih i drugih. Utjecaj sreće sveden je na minimum, a pobjeda u ovim igrama isključivo ovisi o ovim vještinama.

Udruga je svoje djelovanje usmjerila na održavanje i prisustvovanje na raznim manifestacijama:

 • Organizacija Dana društvenih igara – manifestacije koja građanima demonstrira i podučava ih u igranju ovih igara
 • Prisustvovanje na raznim društvenim konvencijama
 • Sudjelovanje na školskim (osnovnih i srednjih škola) manifestacijama približavajući igranje društvenih igara među učenicima
 • Humanitarno doniranje setova društvenih igara raznim ugroženim skupinama djece (domovi, dječje klinike)

Udruga je 2016. godine dobila na korištenje gradski prostor kojeg je pretvorila u igraonicu “Meeple’s Corner” u kojem održava stalno igranje kroz tjedan raznih društvenih igara i igara uloga iz vlastite igroteke koja broji preko 350 naslova. Naši volonteri rado će pomoći svakom novom igraču oko izbora i pravila neke društvene igre.

Udruga je prisutna na internetu preko svoje vlastite web stranice, a u sklopu koje održava i dobro posjećeni forum na kojem se okuplja zajednica igrača društvenih igara, te putem stranice na Facebook društvenoj mreži.

Kako bi dodatno potaknuli građane na igranje društvenih igara, dobili smo od raznih svjetskih izdavača dozvole za izradu kvalitetnih prijevoda pravila društvenih igara na hrvatski jezik koja se mogu slobodno preuzeti s naših stranica. Biblioteka ovih pravila broji preko 270 naslova.

Kakve igre igramo?

Društvene igre koje mi promičemo su igre koje u sebi uvijek sadrže misaoni i edukativni karakter, te snažno potiču razvoj strateških, taktičkih, intelektualnih i kreativnih vještina, pozitivno utječući na razvoj čovjeka.

Gdje nas možete pronaći?

Od značajnijih dosadašnjih projekata imamo uspješno realiziran kutak za igranje Meeple’s Corner koji tri puta tjedno okuplja stotine mladih, te koji u svakom svom terminu istovremeno okupi i više od 30 igrača.

Redovno nastupamo na manifestaciji koja okuplja zaljubljenike u znanstvenu fantastiku – SFerakonu, a bili smo i gosti prošlogodišnjeg Infogamer-a na Zagrebačkom Velesajmu.

Nadalje, tu su uspješno izrealizirani Dani društvenih igara na kojima se redovno okupi i preko 600 građana, obavezno odigravši bar jednu ili dvije igre za stolom u društvu svojih bližnjih ili sa sasvim novim ljudima i našim volonterima.

Upravo smo na ovim Danima društvenih igara otkrili kako postoji veliki interes za ovakvim tipom misaono-edukativne zabave kod mladih ljudi, te kod obitelji s djecom, pa su i naši projekti okrenuti ovim ciljnim skupinama.

 Ukoliko nas želite pohvaliti, savjetovati, pokuditi, imate kakvu ideju o osobnom angažmanu u našoj udruzi svakako nam to javite na naš službeni e-mail [email protected] ili na naš službeni forum.

Osnovni podaci:

 • Naziv: Udruga za promicanje društvenih igara “Igranje” (Udruga Igranje)
 • Adresa sjedišta: Rafe Barišića 4, Zagreb
 • OIB: 20001773175
 • Račun:  Raiffeisen BANK,  IBAN: HR1024840081106652120, SWIFT: RZBHHR2X
 • Kontakt: [email protected]

Upravni odbor Udruge Igranje čine:

 • Žarko Pintar, predsjednik udruge
 • Slavica Vukić, podpredsjednica udruge
 • Marijan Mihić, PR i marketing

Udruga Igranje