Beez: Od cvijeta do cvijeta

Ova igra zapela mi je za oko čim sam vidio njezine fotke negdje na bespućima naše druge stvarnosti – internetu. Odmah zatim uočio sam kako je isti izdavač od Azula i Reefa, a kako mi se dotične igre također dopadaju, moja sreća bila je još i veća. Vidjeh tada i zaboravih.

I tako neki dan spletom raznih okolnosti dovučem jednog od svojih vrlih sinova i sebe u lokalnu prodavaonicu društvenih igara (da, Zagreb ima lokalnu prodavaonicu društvenih igara) tražeći neku igru za poklon i neku igru za uspjeh u školi gore navedenog sina. Poklon je riješen za jednu minutu, no ovo sa sinom je malo potrajalo. I tako kopamo mi po policama dotične trgovine kojoj ne-spominjem-ime-iz-marketinških-razloga, vadimo igre, gledamo, vraćamo i tako u skoro pa beskonačnoj petlji dok mi u jednom trenutku u oku ne sijevne šarena kutija obložena cvijećem s već poznatim naslovom Beez. Super! Slučaj riješen: blagajna, trk u auto pa doma. Igra naravno odmah dolazi na stol i priča počinje:

Ljepota u kutiji

Igra dolazi u šarenoj kutiji obloženoj cvjetnim uzorkom. Odmah po otvaranju uočava se kvaliteta komponenti koja se odražava kvalitetnim “meeplovima” – pčelicama od plastike te dvoslojnim igraćim pločama oblika košnica na koju igrači spremaju nektar. Nektar predstavljaju drvene oznake u bojama. Imamo veći i manji nektar. Ploča za igru – livada jest modularna i slaže se prema pravilima od raznobojnih svjetova i ponekim listom. Tu su i karte zadataka prema kojima treba slagati nektar u košnicu kako bi od njega dobili kapljice meda (čitaj: pobjedničke bodove). Kartica nema previše, ali dovoljno ih je da svaku novu partiju začine na novi način. Tu je i blok za zbrajanje rezultata koji mi baš nije nešto jer su boje dosta blijede, pa treba paziti koji je stupac za koju kartu zadataka. No, to i nije od neke presudne važnosti za samu igru pa opraštam. 

Pravila su zaista kratka i jasno napisana što slikovno, što tekstom. Kutija dolazi sa svojim plastičnim insertom u kojem sve ima svoje mjesto, pa je organizacija same kutije odlična i nema mjesta za neki nered. Sve u svemu vrhunska izvedba i kvaliteta komponenti same igre.

Lete lete pčelice

E sad sama igra. Što se mehanika tiče, odmah na početku – nema nečeg revolucionarnog i nikad viđenog. OK, pomicanje pčelica po livadi (ploči) jest malo unikatno i nisam to još vidio, ali to je više stvar tehničke izvedbe pomicanja po ploči i zapravo čini glavnu srž igre. Naime, pčelice stoje na svojim šesterokutnim postoljima i svaka strana predstavlja jedan od šest smjerova u kojima se pčelica može kretati u tom krugu igrača s time da je jedan od 6 smjerova zabranjen, pa imamo zapravo 5 smjerova. I to: po dva smjera u kojima se može kretati za 1 ili 5 polja, po dva za 2 ili 4 polja i jedan za točno 3 polja. Znači tu morate dobro gledati to cvijeće na livadi i planirati si putanju kamo sletjeti i što vam od nektara točno treba za ispunjavanje kartica zadataka. Lišće s kapljicama vode može vam u tome malo pomoći jer sletanje na list s kapljicom omogućuje vam nastavak leta do cvijeta u istom potezu.

S druge strane tu su naše košnice u kojima skupljamo nektar kojeg pčele skupljaju na svom putu po livadi. Svaki puta kada pčela sleti na neki cvijet ona može uzeti nektar koji tamo stoji i to mali i/ili veliki. Taj nektar onda mudro raspoređujemo u svoju košnicu na određena polja. No, ne baš bilo gdje nego tamo gdje nam to dozvoljava duljina leta naše pčele, pa ako je pčela do dotičnog cvijeta trebala letjeti samo 1 polje, onda nektar možemo postaviti jedino na središnji (3.) redak u košnici, ako joj je pak trebalo 2 do 3 polja po livadi do cvijeta onda nektar stavljamo u 2. ili 4. redak i konačno ako je letjela najdulje, za 4 ili 5 polja onda on ide u krajnje retke košnice (1. ili 5.). Dakle tu dolazi do korelacije između duljine leta pčela i postavljanja nektara u košnicu. Sada dolazi i ono najbitnije – podesiti sve to da putem karata zadataka od tog silnog nektara dobijemo i najviše meda.

Kartice zadataka podijeljene su u tri grupe:

  • Prema boji nektara: med dobivate na osnovi skupljenog nekatara određene boje
  • Prema položaju u košnici: Bodove dobivate ako uspijete zadovoljiti položaj nekatara u košnici (različiti bodovi za lakši i teži kriterij)
  • Prema međusobnom položaju nektara u košnici: različite grupacije po istoj ili različitoj boji nektara

Po jedna karta od svake ove grupacije uzima se kao opća i vrijedi za sve igrače, a svaki igrač i dodatno dobiva tri svoje tajne karte od kojih uzima dvije. (Slično kao Sagradi).

Igra traje dok neki igrač ne donese 12 nektara u svoju košnicu i tada ide završni krug i zbrajanje bodova sa svih karata zadataka. I naravno, igrač s najviše meda – bodova pobjeđuje

Da se razumijemo, nekome tko već posjeduje i igra Azul, Sagradu, Reef ova igra neće biti ništa posebno do još jedne apstraktne slagalice s tematikom prirode. No, ako još niste igrali ovakvo što, imate obitelj s djecom i volite pametne društvene igre u kojima treba razmišljati na više nivoa onda igra definitivno vrijedi. Osobno imam doma i Azul i Sagradu i sada Beez, no mi volimo ovakve igre, pa nam je ovo zgodno proširenje kolekcije na ovu temu. Dodamo pri tome da je postavljanje igre (setup) brz, pravila jednostavna – tim bolje! Reigrivost je za sada zadovoljavajuća. Osim što je ploča modularna i svaka nova postavka livade je drugačija, također je i drugačija kombinacija karata zadataka, pa uvijek treba paziti na druge aspekte u igri.

Također, igra ima posebnu postavku za 2 igrača (nisam probao), alternativno postavljanje livade u neki drugi oblik i pravila za naprednije igrače koja dodatno otežavaju postavljanje nektara u košnicu. Znači, za svakog ponešto.

Na koncu, igra je dobra, privlačna i zabavna. Dalje je odluka na vama. 

 

VEZANI ČLANCI: