Četvrtak popodne u klubu MC rezerviran je za vrlo specifičan oblik stolnih igara – Table Top Role Playing Games ili kraće TTRPG igre.

Kakve su to igre?

Nastale na naslijeđu starih ratnih igara i spojene sa pričama raznih žanrova, TTRPG igre nude igračima zajedničko iskustvo igranja priče u kojem sami biraju što će njihovi likovi raditi i na koji način će se suočavati s izazovima i situacijama.
Igru priprema i vodi osoba koju zovemo Game Master (iako razni sustavi pravila imaju svoje nazive). Jednom kada je određeno kakva će se igra igrati (u kakvom svijetu i po kojim pravilima), Game Master priprema samu priču. Određuje gdje će se u zamišljenom svijetu igrati, kakve će osobe ili monstrume likovi sretati i u kakve zaplete će upadati. Igra je kooperativna a za stolom je najčešće 3-5 igrača.

Igrači, bilo da su sami kreirali svoje likove ili su dobili unaprijed pripremljene likove (tzv. pregens), preuzimaju svoja alter ega i poput glumaca u filmu ili likova u knjizi, igraju svoje uloge u priči koju pred njih postavlja Game Master. 
Ako ste igru započeli kao putnici u nepoznatom gradu, kamo ćete krenuti? Hoćete li potražiti ručak u obližnjoj popularnoj krčmi ili se uputiti prema dokovima gdje se nalaze oglasi za razne poslove? Hodajući prema svom odredištu odjednom čujete kako netko ljutito viče i vidite neobično stvorenje kako brzo izmiče bijesnom trgovcu. Hoćete li se umiješati i pomoći stvorenju? Ili možda trgovcu? 

Igara i sustava je napretek, od najpopularnijih fantasy igara poput Pathfindera, Dungeons & Dragonsa, Dungeon Worlda, do znanstveno fantastičnih poput Starfindera, Tales from the loop, Shadowruna, Scum and Vilanny i svega što možete zamisliti između.

Igre najčešće traju oko 4 sata, mogu biti samostalne (znači jedna priča može se odigrati u jednoj večeri) ili pak u nastavcima (tzv. kampanjama).
Bez obzira igrate li po sustavu koji ima kompleksna ili štura pravila, straha nema. Čak i ako igrate prvi put, Game Master i ostali igrači su tu da vam pomognu. Najbitnije za igrača jest razumjeti kakav je konceptualno njegov lik i već ste spremni za igru. Primjeri koncepata likova:   

  • Mlada djevojka, odrasla među redovnicima borilačkog hrama, trenirana u raznim vještinama od malih nogu, u potrazi za svojim podrijetlom.
  • Stari djed, trgovac, koji cijeli život brine za sve oko sebe, napokon kreće u potragu za pustolovinama kao istraživač.

Avantura može početi!

Udruga Igranje koja se bavi svim vidovima stolnih igara, otvorila je prostor u svojoj igraonici Klub MC četvrtkom za sve ljubitelje TTRPG igara, osobito one entuzijastične pojedince koji te igre s ljubavlju pripremaju i voljni su ih voditi. Kako to biva u volonterskim udrugama, program sačinjavaju sami igrači što znači da ukoliko imate želju i ideju voditi TTRPG igre, javite nam se! Osobito ako ste spremni voditi javne sessione i time činiti hobi pristupačnijim.

Što trenutno možete igrati?

Igre koje redovito stavljamo na raspored i za koje se možete prijaviti i bez prethodnog iskustva su avanture u sklopu Pathfinder (fantasy) i Starfinder (sci-fi) societyja. To su serijali avantura, pozadinski povezani sveobuhvatnom pričom u kojima igrači kao profesionalni pustolovi odlaze na razne misije i ekspedicije u kojima doživljavaju kojekakve peripetije.

Igramo se svaki drugi četvrtak od 17 do 22h.

Avanture su one-shots, znači kompletnu priču igramo u jednoj večeri, no likovi koje koristimo mogu se igrati i u narednim avanturama.

Upravo zbog toga što se radi o samostalnim avanturama, igrači su slobodni dolaziti onoliko često ili rijetko koliko žele, bez potrebe da se obvezuju na kontinuiranu igru kroz neki dulji vremenski rok.

Raspored objavljujemo online, za svaki event moguće je prijaviti se i rezervirati svoje mjesto a Game Masteri onda na osnovi broja zainteresiranih igrača pripremaju potreban broj stolova (obično bude do 5 igrača na jednog GMa).

Iskustvo zbilja nije potrebno no prijava jest budući da svaka igra zahtijeva višesatnu pripremu od strane Game Mastera.

Raspored i prijave objavljujemo preko ove stranice: https://warhorn.net/events/croatia-pfs

Sva pitanja i informacije najlakše ćete dobiti preko Discord servera udruge, u grupi #mc-rpg-četvrtak