Kako naučiti novu igru?

Kroz sve ove godine mukotrpnog nastojanja da ljudima skrenem pozornost s trivijalnih društvenih igara na koje se obično svede igranje unutar naših obitelji stekao sam dojam kako je glavna kočnica – čitanje pravila i učenje novih društvenih igara. Tako ispada da je lakše (čitaj: linija manjeg otpora) uzeti tu neku trivijalnu, milijun puta prežvakanu igru i igrati je s djecom do iznemoglosti. No, zar je zaista tako teško izaći i z svoje “komfor zone” i ako ništa drugo, onda za dobrobit svoje obitelji i djece i uhvatiti se u koštac s nekom potpuno novom igrom? A ako bi vam rekli da ta pravila uopće nisu tako strašna, da su neke igre jednako jednostavne ako ne i jednostavnije za igrati od ustaljenog Monopolya, Rizika i njihove braće? Još k tome vam kažemo da su nove igre puno uzbudljivije i bolje od starih? Ha? 

Ono što je u priči najbolje jest da je trend igara sa što jednostavnijim pravilima sve veći jer očito postajemo društvo sa sve manje vremena (što nam baš i ne ide u korist). To se posebno odnosi baš na obiteljske i dječje igre. Također, danas za razliku od doba kada smo mi stariji učili igrati Remi, Kanastu, Monopoly, postoji više načina kako možemo naučiti neku novu igru. Pa, dozvolite da prođemo malo kroz temu pravila modernih (obiteljskih) društvenih igara.

Biblije u kutijama

Kada otvorimo neku novu igru iz celofana (što uzgred budi rečeno budi u nama iz nekog razloga poseban osjećaj) među prvim stvarima koje ugledaju svjetlo dana jest šarena knjižica ili knjižurina s kojom vas autor igre više ili manje uspješno pokušava naučiti tu igru koju sada rasipate po stolu. Da, ta knjižica predstavlja pravila igre i s njom se morate prvo uhvatiti u koštac kako bi  te dijelove iz kutije pretvorili u igru. Nekada, kada se svijet ipak okretao sporije nikome nije bilo teško pročitati knjigu, a kamoli pravila igre. No, računala, pametnofoni i ostale digitalne điđe dobro su zamahnule po globusu zavrtjevši ga do neslućenih brzina, pa danas sve moramo dobiti na jedan klik ili enter.

“Čitati pravila? Pa jesi lud? Nemam ja vremena za to.” Ustaljena je mantra današnjice. Tim gore ako su ista napisana na nekom stranom jeziku. Danas svi živi govore engleski. Pola hrvatskog jezika je postao – engleski, ali kad treba pročitati engleska pravila – bum! Nema šanse. Neke trgovine koje-neću-spominjati prevode originalna pravila na nekakve papiriće koje zalijepe na kutiju i s tih papirića definitivno ćete vrlo teško naučiti neku igru jer su te prijevode napravili oni koji pojma nemaju niti o jednoj ovoj igri. Srećom, pa smo s prvim koracima udruge odlučili bar toj jezičnoj barijeri stati na kraj i uz nešto (podosta) volonterskog vremena hrpa nas igrača i ljubitelja igara složila je prijevode većine obiteljskih igara na hrvatski jezik. Tu divnu biblioteku PDF-ova svatko može slobodno pretražiti i preuzeti s naših web stranica na baš ovaj klik.

Ali, problem čitanja pravila i dalje ostaje. Uočili su to i autori igara, pa smišljaju igre sa sve manje i manje pravila, a da opet igre budu originalne i dobre. Zapravo cijeli Euro pokret igara osmišljen je baš s namjerom što kraćih pravila. Stoga zaista nemate razloga ne uzeti ih u ruke i hrabro naučiti neku novu igru. Vjeruj te mi – nećete požaliti ni vi ni vaša obitelj! Dapače, veliki broj igara uz puna pravila ima i opis skraćenih pravila, faza ili poteza igre kao svojevrsni podsjetnik pri igranju. A ako vam je čitanje pravila baš toliko odbojno ili vam se globus jako brzo vrti, probajte s alternativom – gledaj i igraj.

Gledam i igram

Među mlađima je danas dosta prevladao način učenja bilo čega putem gledanja kojekakvih videa s ekrana. Tako postoji nemali broj raznih YouTube i inih kanala na kojima možete pronaći video pravila društvenih igara. Gledajući ih zaista možete brže naučiti igrati neku društvenu igru, a neke manje bitne finese uvijek možete pogledati u onu bibliju iz prethodnog poglavlja. Štoviše, jedan od meni boljih kanala na hrvatskom jeziku jest Igre s police u kojima si je vlasnik kanala dao dosta truda opisujući pravila nekih češćih društvenih igara. Još jedan od kanala na nama poznatom jeziku jest Nećeš da se igraš? U njemu ćete pronaći razne utiske i opise društvenih igara. Od ekipe na engleskom govornom području što se video pravila tiče možete prema savjetima s našeg foruma pogledati ove kanale:

I na koncu, ako vam je i ovo preteško, ostaje vam samo školica. 😉

Školica o igrama

Ovo zapravo radi veliki broj igrača kada se nađe licem u lice s novom igrom. Odnosno, u grupi igrača uvijek je netko zadužen za proučavanje pravila i prijenos tog znanja na ostatak ekipe. Naravno, ako baš nitko ne zna dotičnu igru, onda je netko treba proučiti prvi. S vremena na vrijeme naša udruga organizira Dan društvenih igara na kojem svi željni novih igara mogu doći i naučiti od naših volontera neku novu igru, bez da moraju čitati pravila. Istu stvar možete napraviti s dolaskom u našu igraonicu Meeple’s Corner. Tamo ćemo vas lako naučiti nekoj novoj igri koju ćete odmah i zaigrati.

Brzinska lista igara s kratkim i jednostavnim pravilima koja se brzo uče:

Na kraju savjet: Ne bojite se novih igara i novih pravila. Predobre su da bi vam samo tako izmakle iz života vaših obitelji i djece!