IMG_20180506_135430789.jpg Što je to Frostgrave?
Frostgrave je stolno strateška igra s elementima RPG-a kao primjerice napredak likova kroz partije. U igri Frostgrave sukobljavaju se dva do četiri takozvana warbanda za vlasništvo nad skrivenim blagom koje skriva smrznuti grad Felstad.

Što je to warband?
Warband je skupina avanturista sastavljena od desetak članova koji su reprezentirani minijaturama. Jedan warband mora imati čarobnjaka (wizzarda), a može imati i njegovog pomoćnika (apprenticea) i desetak ostalih članova koje igrač bira prije početka igre. Točnije, početni warband ne smije imati više od deset članova.

Što mi je potrebno da bi mogao igrati Frostgrave?
Za igrati Frostgrave potrebno je desetak minijatura u mjerilu 28 mm ili 32 mm, jedna D20 kockica, i wizzard sheet gdje ćeš voditi podatke o svom magu njegovom pomoćniku i ostatku warbanda. Dodatni resursi za igranje, dostupni su ovdje.

28 mm ili 32 mm što to znači?
Veličina minijatura izražava se u milimetrima, a najčešće mjere su 28 mm ili 32 mm. Mjere kao takve nisu standardizirane ali najčešće se mjera označava kao broj milimetara između podnožja minijature i očiju standardne ljudske figurice.

Znači li to da moram mjeriti visinu figure do očiju?
Ne, tako nešto zaista nije potrebno. 32 mm ili 28 mm je visina standardne ljudske minijature, sve minijature koje su negdje u blizini te visine su u redu. U svrhu igre to se može objasniti tako da su jedni ljudi jednostavno viši od drugih (kao recimo u stvarnom svijetu 😉 ).

Ok, a kako da odaberem između 32 mm ili 28 mm?
U principu nije potrebno odabrati između te dvije mjere, koristi one minijature koje ti se sviđaju i da su od prilike tih mjera. Ipak, važno je napomenuti da je Frostgrave igra koja koristi True Line of Sight, pa su fizički niže minijature u laganoj prednosti.

A što sad znači True Line of Sight?
True line of sight znači da za potrebe igre minijatura vidi drugu minijaturu ako se fizički može povući linija vida od jedne minijature do druge. To može dovesti do čudnih situacija gdje nije sasvim jasno vidi li jedna minijatura drugu, stoga je point laser (laser s fokusiranom točkom) preporučljiv za igru. U principu glavno je pravilo ne budi neugodan (da ne koristim grublje izraze) prema suigraču. Ipak većina takvih situacija može se u startu eliminirati point laserom, stoga ponavljam, LASER, nije nužan, ali zaista je preporučljiv.

Ok, super, gdje da nabavim minijature?
Minijature su dostupne iz puno online izvora, kao i jedne lokalne hobi trgovine. Sve se svodi na to koje minijature želiš. Postoje i službene minijature dostupne na stranicama proizvođača i nekim drugim internetskim trgovinama. Važno je naglasiti da službene minijature nisu obavezne, mogu se koristiti bilo koje minijature od 32 mm ili 28 mm.

Minijature koje želim kupiti nisu spojene niti obojene, što da radim?
Spajanje, konvertiranje i bojanje više manje je neizostavan dio ovog hobija. Za spajanje se koristi, ovisno o materijalu izrade, superljepilo ili plastični cement. Za bojanje, najčešće se koriste akrilne boje dostupne u raznim hobi trgovinama ili online. Ako negdje zapneš, dođi na forum, pitaj što i kako, ili dođi u zakazanim terminima nakon što budu objavljeni, da ti pomognemo. Uz to, postoje i mnogi video tutoriali, koji se lako pronalaze.

Ja se zaista ne želim baviti spajanjem i bojanjem, što da radim?
Za one koji se nikako ne žele baviti spajanjem i bojanjem, postoje načini da se to zaobiđe, npr. kupovina gotovih warbandova od drugih članova ili putem interneta, i to je naravno isto legitiman pristup.

A gdje mogu pravila pročitati?
Na žalost, Frostgrave pravila nisu besplatna, stoga ih nije moguće pronaći standardnim putem online. Pravila se mogu kupiti online, u fizičkom ili digitalnom obliku.

Ne mogu sada kupiti knjigu, kako da onda naučim igrati?
Kada budu zakazani termini igranja, dođi u navedenim terminima i pokazat ćemo ti kako se igra, stvarno nije teško za naučiti. U ostalom, i ako nabaviš pravila, dođi da zaigramo. Dodatno, bit će jedna knjiga u udruzi koju ćeš moći pročitati u prostorijama udruge.

A kako izgleda partija Frostgrave igre?
Partija Frostgravea igra se kroz niz redova. Na početku reda, igrači bacaju D20 da bi odredili redoslijed inicijative. U jednom redu svaki od igrača ima priliku igrati po redoslijedu bačene inicijative. Frostgrave nije ograničen vremenom niti brojem redova, stoga partija može potrajati od 30 minuta pa do 2-3 sata (možda i više), što uvelike ovisi o broju igrača. U svom redu, igrači pokušavaju nadmudriti protivnike, primarno korištenjem magije na zanimljive načine, kako bi osigurali što više blaga. Blaga osiguravaju tako da s minijaturom koja nosi blago, koje je prethodno pokupila negdje sa bojnog polja, pobjegnu sa stola. Nakon igrača, stvorenja koja nasumično hodaju po mapi imaju svoju priliku napraviti nered. Pobjednik je onaj tko do kraja igre skupi najviše blaga, a igra završava kada su sva blaga osigurana ili kada su ostale minijature samo jednog igrača. Ako se prije početka igre odabere neki scenario, uvjeti pobjede mogu biti i drugačiji.

Ok što će mi onda napredak likova?
Frostgrave je najbolji kada se ne igra svaka partija zasebno, već kada se partije spoje u kampanju. U kampanji između partija svaki igrač baca D20 za svako od blaga koje je osigurao da vidi što se skriva u tom blagu. Nakon toga igrač ima priliku potrošiti to blago da bi unaprijedio svoj warband ili napravio ili unaprijedio bazu.

Pročitao/la sam sve, ali želim znati više, gdje mogu saznati više?
Možeš pitati ovdje na forumu, rado ćemo ti pomoći. Ako želiš samostalno proučavati, najbolje je na Redditu, ili BGG stranicama i forumukoji se tamo nalazi.

Ok, saznao sam sve. U kojim se terminima igra, da dođem i ja zaigrati/pogledati/popričati?
Strpi se još malo, prati stranice i forum udruge igranje, biti će objavljeno 🙂

Ja sam Frostgrave veteran i ovo što si rekao nije točno.
Ja sam relativno nov u ovoj igri, javi mi privatnom porukom što nije točno i zašto nije točno i ispravit ću 🙂