Igrali smo: Rummikub

 

Igra koja se već dulje vrijeme može nabaviti na našim prostorima. Možemo je nazvati obiteljskom strategijom, a u načelima je vrlo slična kartaškoj igri Remi. Ipak, ovdje se radi o stolnoj igri s pločicama. Pogledajmo što nam ona donosi.

Kutija i pribor za igru

Rummikub dolazi u lijepoj i čvrstoj kutiji, a unutra nalazimo četiri plastična držača za igrače pločice, te veliki broj pločica s kojima se igra. Na pločicama se nalaze samo brojevi u raznim bojama, bez teksta. No, za igru je osim brojeva potrebno znati i kako oni idu po redosljedu, stoga možemo reći da je ista prilaogđena školskoj djeci i starijima.

Pločice su vrlo ugodne pod rukom i sve skupa je napravljeno prilično kvalitetno.

Dojam igre

rummikub-1.jpgIgra je vrlo interesantna i od igrača traži koncentraciju, posebno u trenucima kada se igra već razvije. Igrači postavljaju pločice na plohu za igranje po načelima grupa (isti brojevi raznih boja) ili nizova, skala (brojevi u redu iste boje). Kada se na igračoj plohi već nađe veći broj složenih kombinacija, igrači ih mogu rekombinirati (rastavljati, sastavljati nove) kako bi mogli u postojeće kombinacije uložiti nove pločice. Sve ovo zahtjeva određenu kombinatoriku i dobro zapažanje. Igrač koji prvi izloži sve svoje pločice sa stalka pobjeđuje.

Prema načinu slaganja pločica igra predstavlja verziju kartaške igre Remi. Stoga, ako nemate novaca za kupovinu Rummikuba, gotovo istu draž igre možete doživjeti igrajući klasični Remi s klasičnim špilovima karata, a čija pravila možete skinuti s naših stranica.

Prednost u odnosu na karte vidimo u načinu držanja pločica (karata). Pločice su manje, pa ih je lagano slagati i pripremati za igru na priloženim stalcima, dok se karte moraju držati u ruci, a u Remiju se zna naći i podosta karata u ruci odjednom. Pločice također zauzimaju manje mjesta na podlozi za igranje od karata.

U svakom slučaju, igrali vi Rummikub ili klasični Remi dobro će te se zabaviti.

VEZANI ČLANCI: