Terraforming Mars: Hellas & Elysium

Hellas&Elysium.jpg Ovo će mi biti najkraća recenzija dosad, ali srećom po mene nisam plaćen po broju riječi. Srećom po Grofa, nisam nikako plaćen. 🙂

Hellas & Elysium je prvo službeno proširenje za Terrafoming Mars, premda je u originalnu igru uključeno oko 50-ak kartica korporativne ere koje bi se isto mogle smatrati svojevrsnim proširenjem.

Ovo proširenje je zapravo dvostrana ploča za igranje koja zamjenjuje ploču iz originalne igre, a svaka strana predstavlja po jednu regiju Marsa a to su, kako i naslov kaže, Hellas i Elysium (izvorna ploča predstavlja regiju Tharsisa) pa ubuduće za svaku igru možete birati između čak 3 ploče s kojom ćete igrati. Možda bi bilo jednostavnije da postoji jedna modularna ploča koja se može mijenjati sa svakom novom igrom, ali draž ove igre je što između ostalog predstavlja konkretne geografske regije stvarne a ne neke izmišljene planete. Uz to svaka strana ploče ima drugačija postignuća i nagrade što isto osvježava igru, i to je u biti to od novosti, uz tek par dodatnih pravila koji se odnose na odigravanje nekih kartica iz originalne igre.

Ako ste novi u ovoj igri, ne morate žuriti za ovim proširenjem, ali ako često igrate Terraforming Mars i baš vas je pravo naješkalo, možda se pitate je li vam ovo proširenje uopće potrebno? Oooo da, i bolje počnite vaditi svoje novčanike ako volite ovu igru. Vjerojatno se neki neće složiti sa mnom, i dopuštam im da budu u krivu 🙂 , ali mislim da mi nitko neće proturječiti da je nova ploča zgodan dodatak igri.  Premda i originalna igra ima veliku reigrivost, ipak nakon određenog vremena, pogotovo ako vam igra stvarno često izlazi za stol, počnete slično igrati i znate već otprilike kako optimalno slagati pločice gradova i šuma, i imate već predožbu u glavi kako ćete se pokušati nadmudrivati za određena postignuća, a onda će vas ovo proširenje natjerati da počnete drugačije planirati i igrati, što definitivno poboljšava reigrivost.

Nova ploča/e nam se i više sviđa od originalne, premda bi se to možda moglo pripisati i određenoj izigranosti originalne ploče, ali definitivno su nam najveća vrijednost ovog proširenja nove nagrade i postignuća, i šteta što one već u originalnoj igri nisu randomizirane, slično ciljevima iz igre Race for the Galaxy, pa da tako svaki počnete s drugom kombinacijom nagrada i postignuća. Ali eto, zato postoje neki entuzijasti koji su pak dali izraditi pločice nagrada i postignuća koje zatim nasumično izvlače i postavljaju na početku igre. što se pokazalo zgodnim, pa ako ste u mogućnosti, možete ih i sami napraviti. (link). Zahvaljujući forumskom kolegi dlakaru, i sam ih posjedujem, hvala mu i slava!

Kao što se iz iščitanog moglo vidjeti, Hellas & Elysium nije klasično proširenje (pa se nisam imao oko čega pomučiti sa pisanjem 🙂 ), ali od nas je dobilo čistu desetku. Sljedeće proširenje Venus next definitivno unosi više promjena u igru, ali o tome više u drugom malo duljem članku.