6.51764 Stars Question mark

Ocjena: 6.52/10 (1050 glasova)

2 - 5
Najbolje: 4
13 god.
60 min.
Težina:
2.4615 Stars Question mark
  • TOP igra: 2083
  • TOP prilagodljiva: 79

U igri Star Trek Deck Building Game: The Next Generation igrači preuzimaju uloge kapetana malog svemirskog broda. Moraju potražiti pomoć od saveznika kao što je Picard, Data, Riker, Worf i ostalih poznatih likova iz Zvjezdanih staza. Moraju istraživati svemir i ispuniti razne misije, riješiti misterije i razne događaje, te se susresti sa svemirskim brodovima koji su prijateljski raspoloženi, a neki su možda i ratoborni. Cilj igre ovisi o jednom od tri scenarija igranja, pa pobjednik može biti samo jedan igrač ili svi zajedno u borbi protiv igre.

Igra se sastoji od preko 300 karata u nekoliko kupova (likovi, svemirski brodovi, manevri, postave, posebne karte za scenarije), 5 D20 kocaka za naznačivanje oštećenja broda.
Karte na sebi sadrže fotografije, nazive i opise iz epizoda Zvjezdanih staza. Mogu sadržavati jednu (ili više) od 5 “valuta” u igri (iskustvo, brzina, napad, diplomacija, obrana), bodove koje nose na kraju igre, te razne akcije, uvjete i benefite.
Tri su osnovna lika u igri koji su stalno dostupni igračima: zastavnik, poručnik i zapovjednik. Kup karata svemirske baze čine karte likova, manevara i postave. Ovisno o scenariju igranja na početku igre se napravi svemirski kup. Njega čine karte brodova, događaja i misija.
Svaki igrač započinje igru sa osnovnim svemirskim brodom i 10 osnovnih karata. Sve karte koje igrač odigrava se stavljaju na most svog broda i ojačavaju brod u krugu u kojem su se odigrane.
Igrač na svom potezu radi jednu ili više akcija u redoslijedu po želji:

  • Odigravanje lika, manevra ili postave radi efekta: moguće je unaprijediti likove na brodu, utjecati na karte ostalih igrača, utjecati na karte u rukama ili na svoj kup karata (namještanje redoslijeda, pretraživanje, izbacivanje karata iz ruke itd.), vući nove karte itd.
  • Trošenje iskustva za kupnju karata sa svemirske baze.
  • Trošenje iskustva na popravljanje štete na svom brodu.
  • Pretraživanje: igrač odbacuje jednu kartu sa svemirske baze i otkriva novu.
  • Istraživanje svemira: igrač okreće jednu kartu sa svemirskog kupa. Moguće je otkriti misiju koju igrač može odmah riješiti ili ostaviti za kasnije. Svemirske brodove treba odmah poraziti napadom ili mirnim putem pridobiti koristeći diplomaciju. Događaje treba odmah riješiti. Mogući su događaji koji utječu na aktivnog igrača, nekog drugog ili sveopći rat kada se igrači bore međusobno, a pobjednik osvaja okrenutu kartu i bodove s nje.
  • Izbacivanje karte iz ruke se koristi kao akcija kad igrač želi smanjiti svoj kup karata.

Na kraju svog poteza igrač odbacuje preostale karte iz ruke i sve karte sa mosta i vuče novih 5 karata sa svog kupa. Kraj igre kao i uvjet za pobjedu ovise o scenariju igranja. Postoje 3 scenarija igranja: Istraživanje – u kojem igrači pokušavaju sakupiti 400 bodova sa svemirskog kupa, Klingonski civilni rat – u kojem se igrači međusobno sukobljavaju svi protiv svih ili tim protiv tima, Invazija Borgova – timska igra u kojoj igrači pokušavaju zajedno pobijediti igru tj. kup neprijateljskih karata borgovske tematike.

NAGRADE:
  • Nominacija Origins Award
BoardGameGeek link