7.8 out of 10 stars Question mark

Ocjena: 7.75/10 (45920 glasova)

2 - 5
Najbolje: 4
12 god.
Po iskustvu: 10
60 - 120 min.
Težina:
2.5 out of 5 stars Question mark
 • TOP igra: 71
 • TOP strateška: 70

Dobrodošli u Waterdeep, grad velikana. Vi ste jedan od tajnih vladara ovog dragulja i borite se za još više moći. Koristite svoje agente za regrutiranje raznih pustolova koji će za vas obaviti prljave poslove i zadatke koji će vam donijeti prevlast u gradu.
Ovo je igra postavljanja radnika i upravljanja resursima smještena u fantasy svijetu Forgotten Realms.

Igra se sastoji od velike igraće ploče, nekoliko kupova karata, figurica, resursa i raznih oznaka.
Na početku igre, igrač dobije jednu od 11 karata gospodara Waterdeepa. Tu kartu taji do kraja igre od ostalih igrača, a na njoj su navedeni uvjeti za bonus bodove koje će igrač dobiti na kraju igre.
Svaki igrač počinje igru s 2-4 agenta (ovisno o broju igrača u igri), tj. radnika koje postavlja na razna mjesta na ploči. Agenti služe igraču za regrutiranje pustolova, tj. skupljanje resursa. Postojeći resursi su svećenici (bijele kocke), borci (narančaste), lopovi (ljubičaste) i čarobnjaci (ljubičaste).
Igra se sastoji od 8 krugova, a poseban je peti, kad igrači dobiju dodatnog agenta. Igrači na svom potezu stavljaju agente na neko od mjesta na karti. U većini slučajeva, to mjesto je u tom krugu nedostupno ostalim igračima. Osim toga, igrač može ispuniti jednu kartu zadatka, ako ima uvjete za nju, te odmah dobiti bodove s te karte. Ispunjavanje zadataka je glavni način sakupljanja bodova tokom igre. Zadaci su podijeljeni u razne tipove: ratni, trgovinski, religijski itd. Kad igrač ispuni zadatak (plati banci tražene resurse), dobije od nekoliko do preko 20 bodova, te nagradu u obliku novca ili resursa.
Na ploči postoje već ucrtane građevine koje igraču donose razne benefite, a u svakom krugu su mu dostupne naprednije građevine za kupnju. Naprednije građevine građevine koštaju 3-8 zlata. One donose veću korist od običnih građevina, a vlasniku donose korist kada god ih koriste drugi igrači. Neke napredne građevine donose više benefita što su duže u igri.
Posebni dio igre su karte intriga. Igrači ih mogu dobiti na više mjesta u gradu. Dijele se u tri vrste: napad, korist i obavezan zadatak. Napadi utječu direktno na druge igrače tj. oštećuju ih na razne načine, a igraču koji je odigrao tu kartu donose bodove, novce ili resurse. Karte koristi donose igraču kombinacije resursa, novca i bodova. Kartu obaveznog zadatka se daje nekom od igrača, koji onda mora prvo ispuniti taj zadatak prije nego može ispuniti obične karte sa zadatkom.
Na kraju igre se otkrivaju karte gospodara Waterdeepa i dijele bonus bodovi. Jedan gospodar dobiva 6 bodova za svaku naprednu građevinu koju igrač kontrolira. Ostali gospodari i gospodarice dobivaju 4 bodova za svaki ispunjeni zadatak u 2 tipa zadataka koji su navedeni na karti gospodara.
Pobjednik je igrač s najviše bodova na kraju igre.

NAGRADE:
 • 2012 Charles S. Roberts Best Science-Fiction or Fantasy Board Wargame Nominee
 • 2012 ENnie for Best RPG Related Product Nominee
 • 2012 ENnie for Best RPG Related Product Silver Winner
 • 2012 Golden Geek Best Board Game Artwork/Presentation Nominee
 • 2012 Golden Geek Best Family Board Game Nominee
 • 2012 Golden Geek Best Strategy Board Game Nominee
 • 2012 Guldbrikken Special Jury Prize Winner
 • 2012 Jocul Anului în România Beginners Finalist
 • 2012 Meeples’ Choice Nominee
 • 2013 Origins Awards Best Board Game Nominee
 • 2013 Origins Awards Best Board Game Winner

VEZANI ČLANCI:
BoardGameGeek link