6.7531 Stars Question mark

Ocjena: 6.75/10 (1232 glasova)

2 - 4
Najbolje: 3
8 god.
20 min.
Težina:
1.514 Stars Question mark
  • TOP igra: 1451
  • TOP strateška: 524
  • TOP obiteljska: 363

Kao i kod igre na ploči Keltis i ovdje slažete karte u nizove po boji. Karte možemo i zamijeniti za kamenčiće želja, možemo ih odbaciti, možemo staviti u niz – za što se odlučiti?

Igra sadrži 110 karata, od toga 80 brojčanih karata u 5 boja, 10 krajnjih karata, 11 bodovnih karata i 9 narančastih karata s kamenčićima želja.

Karte se slažu u nizove u boji. Što je veći niz – to je veći broj bodova koji dobivamo, ali za vrlo kratke nizove dobiju se negativni bodovi. Igrači trebaju sakupljati karte keltskih kamenčića želja koje donose dodatne bodove (također postoji mogućnost dobivanja negativnih bodova). Pobjednik je onaj koji dostigne najviše bodova.

9 karata kamenčića želja se otvoreno postavi u jedan niz. Ostale karte se dobro promiješaju. Svaki igrač dobije 8 karata u ruke,ostale se postave u zatvoreni skup za izvlačenje.

(U igri u dvoje, od 101 karte se oduzme 30 proizvoljnih karata, koje se neotvorene vrate u kutiju).

Igru započinje onaj tko je zadnji posjetio Irsku ili najstariji igrač. Dalje se igrači izmjenjuju  u smjeru kazaljke na satu. Onaj tko je na redu mora odigrati jednu kartu i nakon toga uzima jednu kartu sa skupa. U nekim posebnim slučajevima igrač može odigrati i dvije karte pa tako i uzeti dvije karte sa skupa.

Kada igrač odigra jednu kartu, odbacuje je otvorenu i tako započinje stvaranje niza. Svaki igrač niže svoj vlastiti skup karata. Nizovi se slažu ili od nižeg prema višim brojevima ili obrnuto. Također, nizovi se slažu u istoj boji.

Igrač može odložiti bodovne karte u otvoreni, neutralni niz. Ovaj niz ne mora biti prema brojčanim vrijednostima. Bodovne karte možemo dodati i u neki od nizova boje.

Igrač može odložiti na sredinu stola jednu kartu kao neiskorištenu ili dvije karte iste vrijednosti kao neiskorištene. Kada izbaci dvije iste karte, uzima kartu kamenčića želja iste brojčane vrijednosti.

Igrač uzima jednu kartu nakon što je odbacio kartu ili je stavio ispred sebe. Smije uzeti ili gornju kartu zatvorenog skupa ili uzeti gornju kartu jednog od otvorenih skupova za odlaganje na sredini stola. Ako je igrač odbacio dvije karte, uzima dvije karte.

Igra završava onog trena kada se u ukupno pet nizova karata (neovisno o boji ili kod kojeg je igrača) odlože krajnje karte. Ili kada se sa skupa za izvlačenje uzme zadnja karta.

Na kraju igre svaki igrač smije iz ruke odložiti do dvije karte u svoje nizove.

Potom igrači boduju nizove prema utvrđenim pravilima.

BoardGameGeek link