7.2 out of 10 stars Question mark

Ocjena: 7.15/10 (15564 glasova)

3 - 4
Najbolje: 4
10 god.
Po iskustvu: 10
90 min.
Težina:
2.4 out of 5 stars Question mark

Društvena igra Naseljenici otoka Catan (1995.) ima 3 velika proširenja, a prvo se zove Catan: Seafarers (1997.) (u Sloveniji je izdavač Laser plus izdao igru pod imenom Mornarji). Za igru je potreban original čija pravila vrijede i dalje, a Seafarers donosi 1 novi resurs i veće mogućnosti širenja i igranja.

Igra koristi sve elemente originalne igre, a donosi brojne novosti. Igrači i dalje grade svoje ceste, naselja i gradove, ali je poželjno da grade i brodove. Njima istražuju more, traže nove otoke i naseljavaju ih. Otok više nije samo jedan. Minimalno su u igri dva, a može ih biti i preko 5. I dalje se trguje s drugim igračima. I dalje se sakupljaju resursi, ali je dodan novi resurs: zlato. Ono se mijenja za bilo koji resurs po želji. Voljeni lopov i dalje pljačka po kopnu i blokira resurse, a pridružuje mu se gusarski brod koji slično radi na moru.

Zamišljeno je 9 scenarija igranja, od kojih svaki donosi razne varijacije morskog igranja. Broj bodova za pobjedu se mijenja sa svakim scenarijem i potrebno ih je 10 do 14. U nekim scenarijima je moguće pobijediti bez obzira na bodovno stanje, npr. pronalaženjem izgubljenih plemena na otocima, osvajanjem gusarskih utvrdi, izgradnjom jednog od 5 svjetskih čuda. Ovisno o scenariju igranja, polja s resursima mogu biti poznata sva unaprijed ili okrenuta naopačke, pa se otkrivaju tek kad do njih doplovi neki brod. Ovo unosi zabavni element istraživanja. Moguće je složiti i vlastiti scenarij, vlastiti arhipelag, tj. kreirati otočja koja sliče na ona iz realnog svijeta, što daje poseban čar igranju.

 

NAGRADE:
  • 2019 5 Seasons Best International Expansion Nominee

PROŠIRUJE IGRU:
BoardGameGeek link