Igrali smo: Azul

U zadnje vrijeme vesele me relativno jednostavne i brze igre koje uz svoju jednostavnost nude i određenu količinu “dubine”. Inače sam si postavio pravilo da više ne kupujem igre prije nego ih osobno isprobam, čisto da mi ne bi nakon razočarenja stajale na polici ili se s njima morao zezati oko prodaje nekome kome će takva neka bolje leći. No, s Azulom sam riskirao i – dobio! Azul je upravo ono što mi od igre savršeno odgovara po raspoloženju i mogućnostima slobodnog vremena kakvo trenutno vlada u našoj obiteljskoj kući.

Priča oko Azula vrti se u tematici polaganja keramičkih pločica (Azulejosa) koje su na portugalske prostore donijeli islamski narodi. Igrači najjednostavnije rečeno uzimaju te pločice i slažu ih po određenom pravilu na svoju igraću ploču. Ako slažu mudro mogu dobiti više bodova od ostalih i to je sva priča ispričana od strane samih pravila. No, Azul je mnogo više od ove jedne rečenice.

Tijelo igre

DSC03713.jpg Azul dolazi u čvrstoj kartonskoj kutiji standardnih dimenzija. Prigodno oslikanoj u keramičke pločice po kojima igra i nosi ime. Unutra je sve lijepo složeno za što je zaslužan plastični insert za komponente. Igraće ploče i simpatične okrugle pločice na kojima stoje azulejosi od čvrstog su i kvalitetnog kartona. Igraće ploče su dvostrane i omogućuju dva različita moda same igre. DSC03714.jpg Tu su i drvene kockice za označavanje stanja bodova pri igranju, te kvalitetna platnena vreća za keramičke pločice. I da, zucker kommt zuletzt tu su i spomenute keramičke pločice – njih 100 (po 20 u svakoj od 5 boja). Dobro, nisu keramičke, ali su od glatke plastike i težine da dobro imitiraju tu keramiku. Savršene su pod rukom, pa ako vam se u nekom trenutku ne igra Azul, slobodno ih možete vrtiti po rukama kao stres terapiju. Te su pločice baš vrh po pitanju komponenti igre. Definitivno se nije štedjelo po pitanju komponenti, pa je cijena igre od cca 40€ (300-tinjak kuna) time i dodatno opravdana. Igra na stolu neće zauzeti nepotrebno puno mjesta: Igrači ispred sebe imaju igraće ploče, a u sredinu stola ugodno se smješta potreban broj okruglih ploča s azulejosima.

DSC03719.jpg Tematski je igra relativno dobro povezana (rekao bih u kontekstu naslova da su tijelo i duša primjereno povezani), no nije da je tematika nešto jako bitno u ovoj igri. Ovo je ipak apstraktna slagalica i po mom mišljenju jednako bi dobro funkcionirala bez ikakve tematike (ali onda sigurno ne bi mogli uživati u tako ugodnim plastičnim pločicama)

DSC03716.jpg Pravila igre napisana su jasno i jednostavno. No sama igra je jednostavna, pa nije bilo niti mogućnosti nešto nepotrebno zakomplicirati u pisanju samih pravila.

Duša igre

Možemo reći da se igra sastoji od dvije faze. U prvoj uzimate pločice sa okruglih – proizvodnih ploča ili sa sredine i postavljate ih na svoju igraću ploču, na područje koje bih mogao nazvati pripremom za polaganje na zid. U toj pripremi imate pet redaka od kojih svaki slijedeći prema dolje ima jedno mjesto više (od 1 do 5). Vi uzimate pločice sa stola i postavljate ih u te retke s jednim jedinim pravilom: Morate uzeti sve pločice u jednoj boji i postaviti ih u samo jedan, odabrani redak u pripremi. Pločice uzimate ili s okruglih ploča i tada ostatak preostalih pločica stavljate na sredinu stola ili ih uzimate iz te sredine. Ako uzmete više pločica od broja koji stane u neki od tih redaka, ostatak morate baciti na dno vaše igraće ploče (pod). Što više pločica postavite na pod to više dobivate negativnih bodova. Dakle, u ovoj fazi jako ćete paziti što i drugi stavljaju na svoje pripreme i što će im trebati. Na taj način možete nekoga prisiliti da uzme ono što mu ne treba i da sve to postavi na pod i uvali se u negativne bodove. Nakon što su sve pločice s okruglih ploča i sa sredine stola uzete od strane igrača (trebale im ili ne) kreće se u drugu fazu igre – polaganje pločica na zid.

Sa svih završenih redaka iz pripreme, što znači da su potpuno popunjeni pločicama, zadnju pločicu prebacujete na za to predviđeno mjesto na zidu i odmah zbrajate dobivene bodove – ovisno o njezinom položaju u odnosu na ostale već položene. Poželjno je da novo postavljene pločice budu spojene s prijašnjima jer na taj način ostvarujete više bodova. To vas sili da pri prvoj fazi igre obratite pozornost na uzimanje pločica i u koje retke ćete ih stavljati. S time da ne smijete stavljati u retke pripreme onu boju pločica koju ste već postavili na zid.

Igra tako teče do trenutka kada netko postavi svih 5 pločica u neki redak svojeg zida. Međutim, mudar igrač neće baš htjeti što prije završiti igru, jer mu na kraju igre taj popunjeni redak ne donosi neke bajne bodove. Više će skupiti dodatnih bodova ako ima popunjene stupce na zidu ili ako je na zid uspio postaviti po pet pločica iste boje na različitim mjestima. Sve ovo otvara mogućnosti za kalkuliranje sa završetkom igre. Naravno, ako ne pazi igrač se može zaključati na način da mu ništa drugo ne preostaje nego završiti igru, iako će s time netko drugi pokupiti više bodova zbog pametnijeg sistema slaganja pločica tijekom igre.

Početni igrač se u svakom novom krugu igre mijenja po sistemu: tko prvi uzme pločice sa sredine stola, a ne s okruglih ploča. Igrač koji to prvi učini u krugu uzima i oznaku početnog igrača i postavlja je na pod, što znači da mu ona donosi negativne bodove u tom krugu. Zgodna ravnoteža benefita prvog igrača i kaznenih bodova.

Mehanički je Azul baš predivna igra. Sami potezi igrača su jednostavni i brzi. Nema puno čekanja na potez, osim u slučajevima kada morate pripaziti što uzimate s okruglih ploča ili sa sredine. Tada kalkulirate što ćete učiniti da sebi smanjite štetu ili da nekome drugome malo zapraprite. No, u takvim trenucima i drugi igrači koji nisu na potezu rade isto i rješavaju vlastite probleme, pa se tada sigurno nitko ne dosađuje.

azul-1.JPG Jednako nam je bila zanimljiva i u dva, tri i četiri igrača. Osim po broju okruglih ploča, a time i broju pločica dostupnih za odabir nema nikakve druge razlike pri igranju s različitim brojem igrača.

Reigrivost je dobra. Nikada nemate iste kombinacije pločica na okruglim pločama niti u sredini. Igrači u svakoj novoj partiji mogu probati neku drugu taktiku ili usavršavati onu za koju smatraju da bi bila najispravnija, a tu je i druga strana igraćih ploča koja nudi još više slobode u postavljanju pločica na zid, no s time i više mogućnosti da se zeznete u planiranju postavljanja, pa od vas zapravo traži još više pažnje i koncentracije.

I na kraju, dobro će vas zabaviti igrali je u obiteljskom krugu, uz popodnevnu kavicu s boljom (ili gorom) polovicom ili s društvom. Igra za imati pod obavezno.

Sve u svemu:
  • Komponente: vrlo kvalitetne
  • Postavljanje igre: brzo
  • Pravila: jednostavna
  • Tematska povezanost: osrednja (nebitna)
  • Faktor sreće: mali
  • Tijek igre: fluidan, jednostavan
  • Za skupine: školarci, obitelj, odrasli
  • Reigrivost: vrlo dobra
VEZANI ČLANCI: