Igrali smo: Maldoria

Maldoria je hrvatska društvena igra sa hrvatskom tematikom, točnije inspirirana legendom o Crnoj kraljici. Autor igre zamislio je igru kao svojevrsni ophod po davno zaboravljenim podzemnim hodnicima koji prema legendi vežu crkvu Sv. Marka sa Medvedgradom.

Dojam kutije i pribora

Maldoria nas je zatekla u prilično maloj kutiji, koja vrlo lako može zavarati potencijalnog kupca, jer budimo iskreni ljudi padaju na veličinu. No, čim je se uzme u ruku definitvno je teška u odnosu na  svoju veličina. Mogli bi reći da je fizikalno svojstvo gustoće kutije poprilično veliko. Odnosno, da kupujemo malo zraka u kutiji. Svakako pohvalno gledano sa ekološke strane.

maldoria-sadrzaj.jpgKutija je lijepo ilustrirana (možda malo zastrašujuće u pogledu male djece, ali ne bismo to uzeli kao kritiku), kao i njena izrada.

U kutiji se nalazi uredno složenih 30 pločica. Pločice od kojih se tvori mapa igre kvalitetno su napravljene od prilično debelog kartona. Jedina zamjerka ovdje može ići tiskari koja nije uspjela izrezati sve njih na milimetar točno, pa može malo iritirati prilikom slaganja same mape. Crteži na pločicama su izuzetno detaljni i ugodni za oko.

Kartice igre su također vrlo kvalitetno otisnute, a ilustracije na njima su za svaku pohvalu autoru! Vrlo maštovito i mračno, što je u skladu s atmosferom igre. Na karticama ima pisanog teksta pa je znanje čitanja potrebno pri igri.

Figurice su plastične, interesantnog dizajna i u žarkim bojama što olakšava njihovo pozicioniranje na mapi. Osobno bi radije vidjeli drvene figurice, no u Lijepoj Našoj takvo što je izuzetno teško pronaći.

Dojam igre

Nekoliko stvari karakterizira ovu igru i udaljava je od ostalih igara ovakve tematike. Prvo, to je definitivno slaganje mape s pomoću 30 pločica koje se uvijek mogu složiti u drugačije kombinacije, pa igra dobiva na reigrivosti.

maldoria-1.jpgDruga stvar, možda i najbitnija jest timski rad u igri. Oni koji su igrali neku od D&D ili AD&D igara znaju što to znači, a za ostale slijedi kratko objašnjenje. Igrači zajednički pokušavaju doći do svih potrenih ključeva prije nego se igra zatvori. To zatvaranje igre dešava se vremenski unutar 30 minuta. Dakle, ekipa ima pola sata vremena da se izvuče iz tamnih hodnika Maldorije. Uspiju li u tome pobjeđuju. No, ukoliko neki ostanu zarobljeni uslijed urušavanja njenih zidina tijekom igre, ti naravno ne mogu biti u pobjedničkom timu. Upravo ovo svojstvo igre nas je najviše iznenadilo, jer nismo navikli igrati zajednički, nego kao u većini igri jedan protiv drugih. Igrači moraju stvoriti takvu taktiku da svi podjednako sudjeluju u osvajanju ključeva kako bi stigli obaviti sve potrebno do isteka vremena. Vrlo osvježavajuće!

maldoria-2.jpg

maldoria-3.jpg

Treća stvar je proširenje same igre. Naime, moguće je spojiti setove igara, pa se tada povećava broj pločica i mapa. Vrijeme igre uvijek ovisi o broju pločica mape, pa se tako povećava i samo vrijeme igranja.

I za kraj što reći? Hrvatska, originalna, zabavna, brza i uzbudljiva. Iako na kutiji piše od 12 godina starosti, zaista je mogu igrati i mlađa djeca.

Toplo preporučamo.

Zahvaljujemo se Maldmediji na ustupljenoj igri.

Zadnji komentari s foruma