Igrali smo: Forbidden Island

Za sve one koji vole timske izazove, a Pandemic ima prebolesnu tematiku, ova igre je dobar odabir. Plijeni pažnju predivnom limenom kutijom, te isto tako lijepo oslikanim priborom. Ne preteška dopasti će se i mlađima, pa je dobra za obiteljsko okupljanje.

Kutija i pribor igre

Igra dolazi u čvrstoj limenoj kutiji ne prevelikih dimenzija. Šareno oslikana u stilu kakvog Indiana Jones filma sigurno će vam zapeti za oko i natjerati vas da je uzmete u ruku na pomnije promatranje.

forbidden-island-1.JPG Pribor je u kutiji uredno složen u plastične pregrade. Odmah se uočavaju četiri velike figure koje predstavljaju blaga, a koje igrači trebaju odnijeti s otoka. Zatim, tu su pločice koje predstavljaju dijelove otoka. Ove pločice su vrlo bitan element u igri jer vremenom tonu pod more, tim više što postoje određene pločice koje omogućuju pronalaženje određenog blaga, pa ako potonu upravo one čije blago još nije pokupljeno, automatski se igra završava s porazom za igrače. Pločice su dvostrane i sadrže suhu i poplavljenu stranu.

forbidden-island-4.JPG Osim pločica tu su i karte predmeta koje igrači dobivaju svaki krug igre, izmjenjuju ih, a sve u svrhu skupljanja po četiri identične kako bi se neko blago pokupilo. Šest karata su karte profesija (pilot, navigator, ronioc, inženjer, istraživač i kurir) i svaka omogućuje pojedinom igraču neku dodatnu, posebnu akciju. Na kraju tu su i karte koje određuju koje pločice otoka poplavljuju u pojedinom krugu. Specijalna karta “Voda se diže!” povisuje vodu za jedan nivo više, te povećava šansu da se već poplavljene pločice potpuno izgube u bezdanu i nestanu s otoka.

Po području otoka igrači se kreću drvenim figuricama raznih boja.

Dojam igre

Igra je timska i isključivo o dobroj koordinaciji tima, te maksimalnim korištenjem svih posebnih svojstva pojedinih profesija igrača ovisi hoćete li uspjeti na vrijeme skupiti sva blaga s otoka, doći do helikopterske platforme, te pobjeći u sigurnost.

Igra teče u krugovima, a svaki igrač može napraviti tri od četiri moguće akcije, mora povući dvije karte blaga, te napraviti Potez Otoka.

forbidden-island-2.JPG Na početku se nasumično izgradi otok iz ponuđenih pločica, zatim se izmiješaju karte plavljenja i prvih šest se okrene licem nagore. Time se odredi kojih je šest pločica otoka već poplavilo. Igrači dobivaju po dvije slučajne karte blaga i igra počinje.

Igrači prvo izvode svoje tri akcije koje mogu biti:

  • Pomicanje: Figura se pomiče za jedno mjesto po akciji vertikalno ili horizontalno (osim ako profesiom nije određeno drugačije)
  • Podupiranje: Igrač može poplavljenu pločicu na kojoj stoji ili njoj susjednu vratiti u “suho” stanje (osim ako profesiom nije određeno drugačije)
  • Predaja karte blaga: Igrač koji se nalazi na istoj pločici s drugim igračem može tom igraču predati neku svoju kartu blaga (osim ako profesiom nije određeno drugačije).
  • Osvajanje blaga: Igrač koji sakupi četiri iste karte blaga, te se nađe na pločici otoka koja to blago predstavlja uzima figuru tog blaga i stavlja je kod sebe

Zatim povlače dvije karte blaga s kupa karata blaga i nakon toga odigraju Potez Otoka, odnosno s kupa karata plavljenja izvuku onoliko karata koliko pokazuje pokazivač nivoa plavljenja. Na temelju tih karata poplavljuju pločice na otoku. Suhe pločice okreću se na svoju drugu (poplavljenu) stranu, a one koje su već poplavile tonu u bezdan, odnosno uklanjaju se s otoka u kojem time ostaju praznine. Na ovaj način, osim što se povećava šansa da potonu i one krucijalne pločice, otežava se kretanje igrača po otoku jer kroz “rupe” mogu prolaziti samo Ronioc i Pilot.

forbidden-island-3.JPG Svaki puta prilikom povlačenja karata blaga postoji mogućnost izvlačenja karte “Voda se diže!”. Ova karta podiže nivo plavljenja na pokazivaču za jedan nivo, te se sve odbačene karte plavljenja izmiješaju i vraćaju na vrh kupa ovih karata. Tako ponovo plave one pločice koje su nedavno već bile pod vodom.

Interesantno je kako igra nema posebna podešavanja za razne brojeve igrača kako bi ostala u zadovoljavajućem balansu. Gotovo su vam iste šanse za preživljavanje ako igrate sa samo dva igrača ili ako vas je u timu četiri, iako na prvi pogled tako ne djeluje.

Za razliku od Pandemica s kojom ova igra dijeli gotovo identičnu baznu mehaniku (ono što je u Pandemicu epidemija, ovdje je plavljenje, a liječenje bolesti se ovdje zamjenjuje sa osvajanjem pojedinog blaga) ipak je Forbidden Island nešto jednostavnija igra od potonje, pa je kao takva još podesnija za nove i mlađe igrače.

forbidden-island-5.JPG Osjećaj timskog rada i ovdje je jako izražen, te je zaista potrebna potpuna suradnja između igrača kako bi se igra svladala. Pozitivna činjenica je i to što se težina igre lako podešava s početnim nivoom plavljenja na samom pokazivaču.

Možemo je slobodno preporučiti za sve početnike, obitelji, a posebno one koji se još nisu susretali s ovakvim tipom igara, gdje sve ovisi o međusobnoj suradnji.