Igrali smo: Cities of Splendor

29178102_490415318023324_6709269142949593088_o.jpg

Ovo bi trebala biti kratka recenzija koja daje osnovne podatke i analizu efekta ekspanzije na igru (namijenjeno onima koji već poznaju osnovnu igru naravno), pa čujte i počujte…

ŠTA SADRŽI CITIES OF SPLENDOR:

Ova ekspanzija je u biti paket od 4 mini-ekspanzije u jednoj kutiji. One su većim dijelom međusobno kompatibilne ali ne u potpunosti. Slijedi opis ukratko…

cities.jpg Cities – city tileovi zamjenjuju noble-e, i slično funkcioniraju – kad ostvarite uvjet automatski dobijete tile, s time da je u ovom slučaju uvjet ne samo određeni broj karata određenih boja kao kod noblea, nego uz to morate već imati i određeni broj punata (11-14 većinom). Point limit od 15 bodova za pobjedu više ne postoji, nego igru dobiva onaj ko prvi osvoji grad (osim ako netko drugi osvoji grad u istoj rundi, u kojem slučaju dobiva onaj tko ima više punata).

stronghold.jpg Strongholds – svaki igrač dobiva 3 plastična tornjića (tvrđave), koji služe za zauzimanje karata na stolu (mehanizam donekle sličan rezervaciji iz osnovne igre). Kad netko kupi kartu sa stola ili postavlja svoj tornjić na neku slobodnu kartu (bez tuđih tornjića) ili pomiče svoj već postavljeni tornjić na drugu kartu ili pak vraća tuđi postavljeni tornjić vlasniku u ruku. Korist je dvostruka – kartu na kojoj je vaš tornjić drugi igrači ne mogu ni kupiti ni rezervirati, i ako stavite sva tri svoja tornjića na istu kartu možete je kupiti nakon svoje standardne akcije (dakle dobijete jednu akciju besplatno, ali i dalje plaćate cijenu karte).

tradeposts.jpg Trading Posts – ovo je omanja ploča sa prekrasnim slikama 5 različitih gradova koji predstavljaju postaje na trgovačkim putevima do Dalekog Istoka, i svaki od tih 5 dijelova ploče (na koje igrači stavljaju svoje grbove) daje različite vrlo korisne trajne bonuse igračima koji ispune neki uvjet (npr. ako ispunite uvjet posjedovanja bar dvije bijele karte dobijete bonus koji vam omogućuje da uzmete dva žetona iste boje plus još jedan žeton neke druge boje).
Napomena – jedan od bonusa s ove ploče se direktno odnosi na noble-e, tako da Trading Posts nije kompatibilan sa Cities (jer oni zamjenjuju noble-e)

orient.jpg The Orient – ova mini ekspanzija se sastoji od 3 dodatna decka po 10 karata, koji funkcioniraju načelno isto kao i karte iz osnovne igre. Dakle tri decka predstavljaju tri razine, iz svake razine se izdijele po dvije karte faceup na stol paralelno pored karata iz osnovne igre (prva razina pored prve razine itd.), tako da sad ima 6 karata svake razine konstantno na stolu. Razlika između ovih i originalnih karata je u njihovim posebnim cijenama (neke se kupuju normalno, a za neke je potrebno trajno discardati neku prije kupljenu kartu) i powerima. Korist koje daju te karte su raznolike – one prve razine mogu kopirati neku drugu boju (boja se bira pri kupovanju i postavljanju karte) ili davati dva zlatna tokena, one druge razine mogu vam besplatno dati kartu prve razine ili rezervirati noblea (uzimate ga kod sebe facedown isto kao da ste rezervirali kartu), a one treće razine mogu vam dati kartu druge razine besplatno (dakle kupovanjem jedne karte možete lančano odjednom dobiti tri karte !).

KAKO SE TESTIRALO:

Igrali smo sa 4 igrača (neki početnici, jedna malo iskusnija igračica i ja sa 10-15 partija u nogama), 1 partiju koristeći istovremeno Cities i Strongholds mini-ekspanzije, i 2 partije koristeći istovremeno Trading Posts i The Orient. Sve tri partije sam ja dobio.
Možete reći da to nije veliki broj partija za potpunu analizu, ali glavne osobine se brzo naziru, a ja imam dobar first-look instinct i praktično nikad ne mijenjam mišljenje nabolje nakon više partija (samo nagore, jer sam optimist šta se tiče boardgameova, i nekad ne želim vjerovati nakon prve partije da je tako loša kao što mi se čini).

EFEKT NA IGRU:

Cities je relativno zanimljiva ekspanzija koja donosi malo svježine igri i neznatno mijenja stil igre (daje prednost kupovanju karata koje donose punte u odnosu na skupljanje puno karata različitih boja kao resursa). Koristio bih je samo povremeno (jer istiskuje meni drage noble-e) a ocijenio bih je 3/5.

Strongholds nekad brzu, tečnu i zabavnu igru pretvara u ultra-sporo, dugotrajno, naporno i frustirajuće iskustvo. Oko ovoga su se svi prisutni uglavnom složili. Stvar je u tome što igračima jako sužuje prostor izbora – čim igrači razaspu svoje tornjiće (neki ih grupiraju ali i uz to je gužva) po kartama na stolu, više nema skoro ništa za kupiti, barem od onoga šta si igrači mogu priuštiti. Sve 4 karte prve razine budu istovremeno zauzete tornjićima (pa ih drugi ne mogu kupovati, a vlasnik čeka priliku da skupi 3 tornjića i dovoljno resursa za kupiti dvije karte istovremeno, što traje cijelu vječnost), a nekad si igrači ne mogu priuštiti karte više razine pa samo trate vrijeme… Npr. događalo se da jedan igrač nekoliko rundi zaredom po pravilima ne može učiniti NIŠTA osim rezervirati neku kartu na stolu (koja mu baš i ne treba) i to bez uobičajenog uzimanja zlatnog tokena (jer već ima 10 tokena, i čak ni sa tih 10 tokena ne može kupiti nijednu od SLOBODNIH karata na stolu).
Ne bih preporučio koristiti ovu ekspanziju ikad, osim možda u kombinaciji sa The Orientom (jer on ima potpuno suprotno djelovanje, pa bi se možda međusobno ublažili). Ocjena 0/5.
Napomena – šta je najgore ova ekspanzija ne samo da loše radi nego i loše izgleda (adding insult to injury !) – plastične “tvrđave” koje dolaze sa igrom izgledaju kao starinski hand-cranked metalni mlinci za kavu kakvog je imala moja baka… Čak i oni iz Kingdoms izgledaju bolje ! Bljeh !

Trading Posts & The Orient – obje ove mini-ekspanzije donose više izbora, više mogućnosti i više kombinacija (comboa) igračima, i čine ionako brzu i tečnu igru još bržom i još zabavnijom (bar meni). Također obje prekrasno izgledaju (kao i Cities). Orient dodavanjem karata za kupovanje na stol otvara prostor (suprotno od onoga što Strongholds čini) i omogućuje svakome da planira svoju razvojnu strategiju kako god želi, čineći skoro nemogućima nestašice jedne boje kakve su se znale dogoditi u osnovnoj igri kad igra 4 igrača (je li to dobro ili loše sudite sami, ali meni se sviđa). Također omogućuje predivne taktičke kombinacije kao što je rezerviranje noblea ispod nosa protivnika, ili kupovanje tri karte odjednom lančano, pri čemu ako dobro planiraš možeš besplatno dobiti one karte koje kopiraju drugu boju po izboru (i inače su skuplje za kupiti !) i tako si popuniti onu boju koja je najrijeđa i najtraženija. Trading Posts daje niz različitih i dobro balansiranih bonusa koji čine igru zanimljivijom.
Njihov kombinirani efekt je da malo daju prednost skupljanju većeg broja resursa (karata) različitih boja umjesto kupovanja karata sa puntima (ima toliko drugih načina za skupiti punte da punti na kartama postaju samo šlag na torti), daju više izbora i ubrzavaju igru. Recimo to ovako – moja uobičajena strategija je skupljati resurse i graditi ekonomsko carstvo dok drugi kupuju karte za punte, pri čemu redovito zaostanem u broju punata na početku, i onda na kraju munjevito prestignem protivnike i pobijedim. E pa ove dvi mini-ekspanzije tu munjevitu oluju pretvaraju u pravu shock&awe kampanju koja ostavi protivnika preneraženog…  U jednoj partiji sam u zadnjoj rundi skočio sa 7 punata na 15 punata i dobio igru, zaprepastivši ne samo djevojku koja je vodila kroz cilu igru nego čak i samog sebe… U drugoj partiji sa ovim eksp. sam u zadnjoj rundi skočio sa 14 punata na 23 punta zahvaljujući hrpi bonusa od svih 5 trading posta i 3 osvojena noblea…
Ove dvije mini-ekspanzije preporučam koristiti kad je god moguće, a ocjenjujem ih obje sa 5/5 !

ZAKLJUČAK:

29197309_490415304689992_2325085480607023104_o.jpg Strongholds je mogao i trebao biti pametnije dizajniran (a i tvrđave su mogli ljepše napraviti), ili ako nisu imali boljih ideja nije ga trebalo uključiti u ovaj paket, pa mu malo smanjiti cijenu.
Usprkos tome zahvaljujući trima preostalim mini-ekspanzijama (pogotovo ovima kojima sam dao ocjenu 5) preporučio bih ovaj paket ekspanzija svakome tko voli Splendor i često ga igra, pogotovo ako vam je kao meni osnovna igra pomalo dosadila jer je postala previše jednostavna / monotona / predvidljiva / nezanimljiva pa vam treba osvježenje.
Da budem potpuno iskren osnovni Splendor je meni djelomično dosadio i zato što sam ga previše dobivao (skoro svaku partiju koju sam ikad odigrao osim 2-3), pa sam i zato nabavio Cities of Splendor (i nastavio dobivati  , ali možda onda trebam naći žešću konkurenciju  ).
Napomena – e i za boga miloga čim kupite ovu ekspanziju (ako je kupite) bacite kutiju od ekspanzije (ili je reciklirajte) i konsolidirajte sav sadržaj u glavnu kutiju, jer cjelokupni sadržaj ove dvije velike poluprazne kutije bez problema stane u 1/2 volumena samo jedne od njih !
Kako to učiniti bez korištenja originalnog plastičnog inserta a da sve bude uredno i sigurno složeno ću objasniti nekad u budućnosti (planiram niz članaka pod nazivom Enkidu’s Storage Solutions, koji će ići na forumu Igranje i na BGG-u, a čija će svrha biti početnicima objasniti kako efikasno i sigurno storeati različite igre bez velikog troška i vještine potrebne, ako se ja ikad stignem uhvatiti toga that is, zatrpan obavezama i rastegnut na 300 strana kakav jesam).

ZA KOGA NIJE OVA EKSPANZIJA:

Osnovni Splendor ima vrlo malo interakcije među igračima, uglavnom tipa onoga što ja zovem “denial taktike” (prisutnih u mnogim eurima, znači zauzmete neki resurs potpuno da ga drugi igrač ne bi mogao dobiti, to bi se moglo smatrati indirektnom interakcijom). Koristeći The Orient i Trading Posts strateški prostor se toliko otvara da postaje praktično nemoguće nekoga ograničiti na takav način, što znači da razina tog tipa interakcije pada praktično na nulu. Usprkos tome iako sam veliki ljubitelj direktne interakcije i netko tko preferira brutalne wargameove nad miroljubivim eurima meni to nimalo ne smeta. Igra sa njima postaje logičko-strateški dragulj engine-buildinga tj. planiranja vlastitog ekonomskog carstva. Ako vi jako volite denial taktike (ja osobno nisam ljubitelj toga) u originalnom Splendoru i povremene nestašice jedne ili više boja, onda bi vam to moglo nedostajati kad ubacite ove ekspanzije.

Isprike svim grammar-nazijima kojima sam digao živce mojim bilo namjernim bilo slučajnim gramatičko-pravopisnim greškama…