SFeraKon2011: Dan poslije

Eto, prošao je još jedan SFeraKon, 33. po redu. Osim mnogo tema iz područja znanstvene fantastike koju primarno i pokriva, desio se i dobar broj događanja iz područja igara i igranja.

Naš kratki osvrt na ovogodišnji SFeraKon usmjeriti ćemo na teme igranja društvenih igara, a ostatak ćemo ipak ostaviti onima koji se time i bave.

Dakle, nedvojbeno se može reći kako je i ova manifestacija donijela, za naše krajeve čak dosta zbivanja iz područja društvenih igara, prvenstveno zahvaljujući nekolicini vrlo aktivnih domaćih proizvođača igara.

SFeraKon smo posjetili u subotu, kada je bio i njegov najaktivniji dan (bar smo mi stekli takav dojam). Nakon obilaska čitavog prostora, u kojem se podosta osjećao duh starijih (viteških) vremena, a zahvaljujući vrlo aktivnoj Udruzi LARP-era Ognjeni mač. Naša pažnja ipak se usmjerila (i tamo ostala) pogađate, na igraonicu, ali pođimo redom:

Domaće društvene igre

Od štandova sa kojekakvom SF robom (prvenstveno knjigama, te ponekim suvenirom i rekvizitom) utaborila su se čak četiri štanda sa igraćim priborom. Od toga je jedan bio od same udruge LARP-era, gdje se mogao razgledati sav mogući viteški i ini pribor, te pročaskati sa vrlo ugodnim LARP-erima i LARP-ericama.  Osim viteške koreografije, LARP-eri su nas počastili i sa ponešto Steampunk tematike. Zaista, svaka čast ovoj ekipi na skupljanju, izradi i kombiniranju ovih rekvizita, a više o ovim događanjima možete pročitati sa stranica LARP Hrvatske

sferakon1.jpgS druge strane (doslovno!) unizalo se tri štanda sa autorima domaćih društvenih igra. Na prvom od njih zasjale su vrlo šarene i duhovite kutije Pandook!-a i Biatlona koje su se prodavale po promotivnim cijenama od strane svoga autora Svena Nemeta. Sven je svoju igru Pandook! demonstrirao dan ranije (u petak od 19-20h) u SFeraKonskoj igraonici.

sferakon3.jpgOdmah do njega smjestio se štand igre USKOCI. Za Amalgam, firmu koja stoji iza ove igre možemo bez ustezanja reći da su bili najaktivniji sudionici SFeraKona i svojski su se trudili demonstrirati i promovirati svoju prvu igru. Osim prodaje samih primjeraka igre, istu su po želji sudionika potpisivali autori (Milivoj Ćeran i Ivan Kokić), USKOCI su se igrali na dobroj većini stolova igraonice, organiziran je i turnir u igri (subota od 17-18h), a Amalgam je pokrenuo i nagradnu igru za što bolju fotografiju igre sa SFeraKona. Dečki – svaka čast!

sferakon8.jpgTreći, ali jednako bitan autor jest Vladimir Šterle sa svojom igrom Maldoria. Maldoria se ustoličila na štandu točno preko puta Zvjezdanih staza. Također, autor igre potrudio se svojski spustiti cijenu svoje društvene igre, kako bi je još približio hrvatskom kupcu. Vjerujemo kako je ta odluka i donijela dobrih rezultata u prodaji ove iznimne timske igre. Maldoriju je Vladimir prezentirao znatiželjnicima u igraonici.

Svakako je bitno napomenuti kako su svi autori donirali primjerke svojih igara za potrebe dječjih nagrada.

Igraonica

Zahvaljujući organizatorima SFeraKona koji su omogućili igraonicu, bilo je to mjesto vrlo velike živosti i događanja. Iako je bio postavljen veliki broj stolova ,vrlo malo ih je zjapio prazan, dok se na ostalima stalno dešavala neka interesantna akcija.

sferakon2.jpgMoramo i ovdje primijetiti kako su se na dobrom dijelu stolova igrali USKOCI u osnovnoj ili turnirskoj formi. Na jednom od njih je gospodin Milivoj Ćeran potpisivao primjerke ove igre, a na stolu do se s dobrim društvom igrao i sam autor – Ivan Kokić. U igraonici se održao i turnir ove igre.

sferakon6.jpgNadalje, grupa Man in Black svojski je demonstrirala društvene igre iz kovačnice Steve Jackson Games-a, gdje je dominirao Munchkin. Ovom prilikom bi se htjeli zahvaliti ekipi na darovanom setu karata igre Munchkin koju ćemo vrlo rado predstaviti i na našem portalu u obliku podataka i recenzije.

sferakon7.jpgPreko puta smjestila se ekipa koja je uz svu silu papira, crteža, tablica, običnom prolazniku čudnih od d4 do d20 kockica, tokena, te obaveznom teškom literaturom zaigrala Pathfindera.

sferakon5.jpgMi smo se priključili demonstraciji igre Maldoria koja se upravo počela odvijati za jednim stolom igraonice. Tu se skupilo par znatiželjnika koji su pokušali pobjeći iz drevnih legendarnih hodnika podno Zagreba na svjetlost dana.

Tu je negdje i završio naš posjet SFeraKonu, prepunom zaista vedrih i nasmijanih ljudi, te smo se u dobrom raspoloženju oprostili od ovogodišnje manifestacije.

I ponešto za kraj…

Zaista, možemo reći kako se igralo podosta, pogotovo za jednu manifestaciju kojoj same igre nisu glavni interes. Naravno, shodno tematici uglavnom su sve igre bile Fantasy i SF tematike, dok je ostalih žanrova uzmanjkalo. Razlog tome možemo pronaći i u nedolasku demonstratora igara koje u svojoj ponudi nudi Land of Magic. Zašto je to tako i zašto se ova firma nije ove godine odazvala na SFeraKon možemo samo pogađati.

U svakom slučaju, možda je i bitnije pitanje treba li Hrvatskoj jedna prava konvencija društvenih igara? Možda ne nešto tako obilno kao što je poznati  sajam igara u njemačkom Essenu, ali svakako sajam društvenih igara koji bi u svom sadržaju mogao ponuditi i šire prihvaćenije Euro društvene igre, a ne samo RPG tematiku, te svakako manifestacija na kojoj bi upravo igre bile primarna tema.

Mi smatramo da je Lijepa Naša spremna za jedno takvo događanje i da joj treba,  jer ljudi svakodnevno pokazuju kako im druženja, smijeha i veselja ne nedostaje.