Jedan čovjek u Essenu

20181027_143621.jpg
Izložba početaka igara

Moj odlazak u centar svijeta je najviše iznenadio mene samog. Smatrao sam da za to treba priprema i novac – naivno. Od ideje do provedbe, prošlo je svega tjedan dana. Saznao sam najme da možeš dobiti posao kao demonstrator igara pa sam skočio, a poslije rekao hop.

Mjesto je raj, a ujedno i pakao na Zemlji. Toliko igara za probati, toliko dobrih ponuda, prijateljskih ljudi, da koliko te sve oduševljava, toliko i muči jer možeš okusiti samo djelić. Ne stigneš jednostavno sve. Trebao mi je cijeli jedan dan da se samo prošetam kroz cijeli sajam.

Također sam imao problem što sam bio solo pa se teško ili nemoguće uvaliti za probati neke popularnije igre. Iako imam svaku namjeru ići sljedeće godine opet, bez obzira na aranžman, ipak je idealno doći s društvom. Uostalom o takvim je igrama riječ.

20181027_112238.jpg
Pojma nemam tko je taj

S druge strane, ekipu možeš naći na licu mjesta. Odsjeo sam u hostelu, koji je bio pun suzaljubljenika u hobi, a s nekima sam se i upoznao pa i nešto zaigrao. Također me kroz cijeli sajam pratio snažan osjećaj déjà-vua, mnoga lica su mi se činila poznata. Da vjerujem u te stvari, rekao bih da je Essen sjecište mojih paralelnih svemira.

Što se tiče samih igara, o moj bože. Ako ste išta osim škrtice, oprostite se s novcima. Postoje dva faktora koja sprežu u tom smjeru. S jedne strane nove i popularne igre, koje morate ugrabiti brzo ili se rasprodaju, te s druge strane starije i rabljene igre po ponekad suludo niskim cijenama. Plus igre koje nasumično probate i baš vam se svide.

20181025_100939.jpg
Novčići, novčići…

Meni se najviše sviđa upravo to otkrivanje novih igara, često malih izdavača. Ima fakat svačega i uglavnom nije loše (što ne znači da je dobro). Ukratko ću navesti neke koje sam probao:

  • Qirk! – blesava igra za klince gdje glumiš likove
  • Topiary – strateška igra dovoljno laka za klince, ali zanimljiva i za odrasle
  • Azimuth – strateška igra za odrasle tipa šaha ili hivea
  • Nefarious – jednostavan action selection, ali malo random
  • Dream Home – prejednostavno u baznoj varijanti, ali privlačne teme
  • Blossoms – push your luck set collection, najviše mi se svidjela od svega što sam probao
  • Deadwood 1876 – teški kockobacač, ali dobro rekreira dvoboje na divljem zapadu
  • Pirate Rumble – slabiji Cash’n Guns, nedovoljno razrađen
  • Biblia – neobična mehanika s dvostranim kartama, gdje ti pomaže šeldonovsko poznavanje Biblije

Sve u svemu, preporuka, ali ponesite jednu ili dvije prazne torbe.