Igre koje to zapravo nisu

Od nedavno je naš internet prostor zapljusnula reklama za novu društvenu igru – Drinkopoly. Za razliku od ostalih, normalnih društvenih igara ova se može okarakterizirati kao nenormalna. Prvo što odmah bode u oči je činjenica da je igra namijenjena starijima od 18 godina. Hmm, pitamo se zašto? Možda zato jer je u igri glavni akter zapravo veliko zlo – alkohol! Još je gora činjenica i to što osim ove igre postoji i Cugopol, također igra u kojoj je alkohol glavni igrač. No, zadržimo se na komercijalnoj inačici – Drinkopoly-u

Da se razumijemo, igara na temu ispijanja alkohola ima i u inozemstvu, na koje se mi Hrvati jako volimo pozivati kad god želimo opravdati neku glupost, pa da odmah sasječemo u korijenju ovakvu mogućnost. Dakle, te se igre u tom istom inozemstvu NE oglašavaju na sva vrata i više su simboličke prirode (npr. čovječe ne ljuti se u kojem gubitnik popije čašicu žestice). Naravno i to su izuzetno loši primjeri i ne znamo zašto bi se za njima uopće trebali povoditi.

Ali, zašto u zemlji koja već vodi bitku sa problemom alkoholizma kod mladih uvoditi još jedan ovakav stimulans za oblokavanje i zašto uopće raditi igru koja zapravo ne radi ništa drugo nego navlači ljude da postanu alkohloličari? Pa jesmo li mi normalno društvo u kojem je ovakva igra zabavna i uopće dopuštena?!

Najgore je što i veliki broj portala i foruma namijenjenih mladima ovu igru svrstavaju kao Drinkopoly: nova zvijezda tuluma. Pitamo se kojem bi roditelju ovo trebalo biti zabavno?

Osim toga, kakva je to društvena igra u kojoj mora stolovati alkohol da bi ista bila zabavna? Moramo priznati – vrlo jadno!  Stvarno nas zanima koja je to vrlina prevagnula kod autora ove igre kada je odlučio učiniti ovakvo što? Čini nam se, samo ona financijska. Velika je šteta kada autor igre svoj kreativni kapacitet troši na razvoj ovakvog zla. Voljeli bismo da isti porazmisli o svojem postupku i u budućnosti pokuša raditi stvarno zabavne, kreativne i po društvo korisne igre. Baš onakve kakve su primjerice Maldoria ili na žalost još ne izdan Maraschino. Stoga, zaista bi željeli da nam se autor(i) igre jave na forumu pa da kroz debatu malo prokomentiramo ovu njihovu kreaciju.

Pozivamo vas, sve ljubitelje društvenih igara, budite mudri i u širokom luku zaobiđite ovu grešku među društvenim igrama. Radije odaberite nešto zdravo i korisno iz naše igroteke