9. Dan Društvenih igara: Cassandra

DSC01673.jpgNakon šest dana uzastopnog lošeg vremena prožetog tmurnim oblacima i kišom, subota 30.04.2016. nas je iznenađujuće dočekala lijepim proljetnim sunčanim danom. I nije to bio bilo koji lijep i sunčan dan, bio je to dan kada se održao treći po redu Međunarodni dan društvenih igara i ujedno deveti po redu naš Dan društvenih igara. Za naše posjetitelje koji su nas posjetili tog dana je to moglo značiti samo jedno, lijepo iskorišten dan uz super zabavu i dobar provod uz moderne društvene igre.

DSC01700.jpgMeđunarodni dan društvenih igara je pokrenut prije tri godine s ciljem okupljanja i druženja svih igrača i zaljubljenika u moderne društvene, te informiranja javnosti o ovakvom načinu druženja i provođenja vremena. Prošle godine Međunarodni dan društvenih igara se slavio u 90 zemalja diljem svijeta, i održalo se ukupno i do preko 3,500 događaja. Jedan od tih događaja je bio i naš koji se održao ovoga puta u prostorima restorana Cassandra u sklopu Fakultete Elektrotehnike i Računarstva (Ulica grada Vukovara 39, Zagreb). Budući da nas je prošle godine posjetilo oko 300 posjetitelja, čime je kapacitet dvorane Leksikografskog zavoda Miroslava Krleže doveden do maksimuma, došlo je vrijeme da potražimo prostor u kojem ćemo moći primiti i ugostiti čak još i više gostiju.

DDI_Igr-94.jpgI nismo se prevarili jer nas je ove godine posjetilo dobrano iznad 300 posjetitelja. U tu svrhu pripremili smo čak 85 različitih društvenih igara, od kojih je nekim naslovima ovo bila prva javna premijera. Od toga smo imali 15 nagrađivanih igara (9 Spiel des Jahres, 3 Kennerspiel i 3 Kinderspiel), a riječ je o naslovima koji su vam vjerujem svima dobro poznati – Manhattan, Carcassonne, Alhambra, Ticket to Ride, Dominion, Dixit, Hanabi, Camel Up, Colt Express, 7 Wonders, Village, Istanbul, Magični labirint (Das magische Labyrinth), Diego zmaj (Diego Drachenzahn) te Utrka crvića (Da ist der Wurm drin).

dd-66.jpgPo uzoru na prošlu godinu, budući da je interes bio jako velik, i ove godine smo imali predstavljanje i demonstracije hitova iz 2015. godine (Mysterium, Specter Ops, Blood Rage , Fury of Dracula 3rd ed., Runebound 3rd ed.).

Za svijet Star Wars igara pobrinuo se naš Luka Franolić održavši demonstracije iz X-Winga, Armade, Imperial Assaulta, Star Wars LCG-a, a iz X-Winga se održao i veliki Store Champsionhip turnir.

DDI_Igr-1.jpgZa predstavljanje i uvođenje u čari azijskih klasičnih igara pobrinuli su se naši volonteri Goran i Vinko. Posjetitelji su tako imali prilike isprobati igre poput GO, Riichi Mahjong te Shogi.

Goran Krunić i Zlatko Grom iz UMS “Agrama” su predstavljali Warmachines & Hordes igru minijaturama. Osim uvoda u zanimljivu priču te testiranju igre, mogli ste dobiti iz prve ruke i korisne savjete kako profesionalno ofarbati minijature.

DDI_Igr-68.jpgŠiroj publici se na našem događaju po prvi puta imala prilika prezentirati i jedna igra u razvoju – WARMONGERS: MINIONS OF GREED, dizajnera Borisa Fistrića i Martina Martića. Riječ je o strateškoj ratnoj igri na ploči smještenoj u izmišljeni svijet na razini razvoja koji odgovara našem prijelazu iz Antike u Srednji vijek. Igrači nastoje pomicanjem svojih vojnih jedinica i osvajanjem područja drugih igrača proširiti svoj teritorij i zauzeti što više strateških resursa, koji im omogućavaju gradnju naprednijih vojnih jedinica i utvrda, i samim time potiču daljnja vojna osvajanja. Za svako osvajanje tuđih područja igrači dobivaju victory pointove koje pri svakom potezu mogu investirati u određena poboljšanja i akcije. Predviđeno trajanje partije je od 90 do 120 minuta, a optimalan DDI_Igr-27.jpgbroj igrača je 4-6, iako se može igrati i u troje.

Za kviz znanja pobrinuli su se naši volonteri Sara Librenjak i Luka Franolić. Kviz se sastojao od dva dijela – boardgame trivia i Star Wars trivia. Posjetitelji su tako imali priliku kreirati timove od 2-4 člana i okušati svoje znanje u poznavanju društvenih igara i Star Wars univerzuma.

DSC01648.jpgDa doživljaj bude potpun s nama na događaju je bio i štand Carte Magice, pa su posjetitelji imali priliku odmah i kupiti pojedine igre nakon što ih odigraju. I to uz 10% popusta! A pojedine nedoumice oko odabira igara koje kupiti je na licu mjesta riješavala naša Lana iz Carte Magice.

Sve je to lijepo i krasno, no kako je izgledalo u praksi pitate se. Dopustite da vam dočaramo 🙂 .

DDI_Igr-58.jpgSve je počelo okupljanjem naših volontera ujutro oko 9 sati i prenošenjem naše bogate knjižnice igara iz naše igraonice u Bogovićevoj u Cassandru. Posao nimalo lagan s obzirom o kako velikom broju igara se radilo. No kad se male i velike ruke slože sve se može ? .

Osim slaganja svih igara na izložbenim stolovima po kategorijama i male modifikacije ulaznog prostora postavljanjem jednog od stolova, koji nam je kasnije služio kao info centar i za izdavanje ulaznica, nismo imali ovoga puta previše posla oko razmještaja.

dd-6.jpgOko 9:30 nam je došla Lana iz Carte Magice sa igrama za prodaju, koje smo razmjestili duž hodnika.

Uskoro nam se počeo prikupljati sve veći broj posjetitelja koji su uranili, pa da ne čekaju odlučili smo događaj otvoriti i ranije od službenog događaja.

Vrlo brzo su se našle po stolovima prve igre dana – Carcasssonne, Castles of Mad King Ludwig, Hey, That’s my Fish!, Dixit, Forbidden Island, Skull.

DSC01698.jpgNešto prije 10 sati došao nam je i Goran Krunić iz USM “Agrama”, pa su se uskoro na jednom stolu našle i prelijepo obojene minijature iz Warmachines & Hordes igre.

Počevši od 10 sati, pa sve do 19:30, trajao je X-Wing turnir pod Lukinim budnim okom.

 

 

Skupdd-58.jpgilo se 14 igrača X-Winga iz Zagreba i Rijeke. Letjelo se sa čak 7 Imperijalnih listi, 3 Rebels i 4 Scuma. Od Imperijalaca dominirala je lista sa Palpatineom u Lambdi s Asevima.

Nakon 4 runde Swissa – redoslijed je bio sljedeći:
1. Bojan D – 20 bodova (633) – Scum
2. Damjan K – 15 bodova (625) – Rebels
3. Tvrtko L – 15 bodova (517) – Imperial
4. Velimir M – 15 bodova (468) – Imperial
5. Dominik M -10 bodova (464) – Imperial
6. Miran K – 10 bodova (445) – Scum
7. Davor F – 10 bodova (386) – Imperial
8. Ivan Mi – 10 bodova (359) – Rebels
9. Ivan Mu – 10 bodova (333) – Scum
10. Srđan N – 8 bodova (364) – Imperial
11. Nikola F – 5 bodova (368) – Imperial
12. Filip G – 5 bodova (358) – Imperial
13. Martin M – 5 bodova (233) – Rebels
14. Thaigo – 0 bodova (47) – Scum

Nakon toga uslijedilo je top 4 u kojem su igrali:
Bojan D – Velimir M sa pobjedom Velimira
Damjan K – Tvrtko L sa pobjedom Damjana

DDI_Igr-92.jpgU finalu su se susreli Velimir i Damjan sa prigodnom borbom pobunjenika protiv imperijalaca. Na kraju turnira imperijalci su odnijeli pobjedu.

Pobjednik turnira te osvajač BYE-a na Regionals turniru je bio:
Velimir M

DDI_Igr-72.jpgVelike čestitke pobjedniku! Prvo mjesto je nosilo plaketu sa Store Championship natpisom i BYE na Regionals turniru. Prva 4 mjesta su nosila specijalni Rebel/Imperial Coin, dok top 8 specijalno ravnalo za mjerenje udaljenosti. Također svaki sudionik je dobio karticu C-3PO-a.

Za one koji su se po prvi puta susreli s igrom i pobudila je u njima interes valja spomenuti da se ekipa okuplja svaku drugu nedjelju u Prostoru (igraonica Udruge Igranje), Bogovićeva 1.

DSC01703.jpgU 13 sati nam je posjećenost naglo eksplodirala, pa su se uskoro svi stolovi našli lijepo popunjeni igračima i igrama. Naši vrijedni volonteri su tako imali pune ruke posla u objašnjavanju pravila igara i rješavanjima nejasnoća vezanih za pojedine igre. Na stolovima su se mogle naći zaista raznolike vrste igara, od brzih party igara za sve uzraste do teških strateških igara pa sve do laganih dječjih. Za svakoga se našlo ponešto i svatko se pronašao i uživao u nekoj igri.

DDI_Igr-53.jpgTakođer od 13 pa do 14:30 smo imali demonstraciju prve igre s naše liste hitova iz 2015. – Mysteriuma. Ukratko igra funkcionira kao mješavina Dixita i Clueda. Jedan igrač igra u ulozi duha koji daje ostalim igračima – istražiteljima tragove pomoću različitih karata, a sve kako bi otkrili tko je krivac za njegovo umorstvo, mjesto gdje se zločin dogodio, te kojim predmetom. Igra je kooperativna i svaki igrač u prvom dijelu igre mora riješiti sam svoj dio zagonetke, kako bi kasnije svi zajedno kao tim riješili uspješno zadnju konačnu zagonetku i pobijedili. Ipak najveći izazov je na igraču koji igra u ulozi duha. Na njemu je da uspije proniknuti u misli pojedinih istražitelja, kako bi ih pomoću karata uspio navesti na dobar zaključak i pravi trag.

DSC01709.jpgIgra je jako inteligentna, zabavna i lagana za naučiti, te se upravo iz tih razloga igrala do samog kraja događaja.

Od 14 se trebala održati demonstracije druge hit igre iz 2015. – Fury of Dracula 3.ed. Međutim svi su dotada već bili pošteno udubljeni u igre koje su tada već igrali, pa se igra nakon par uvodnih riječi od strane demonstratora na kraju nažalost nije igrala. Ipak spomenimo da u ovoj igri  2-4 igrača igraju u ulogama lovaca na vampire (Van Helsing, Mina Harker, Dr. John Seward, Lord Godalming), dok jedan igrač igra u ulozi zlog grofa Drakule osobno. Cilj lovaca je da uspješno uhvate i unište nemrtvog grofa, cilj grofa Drakule je da ih uspješno izbjegava sve dok toliko ne ojača i ne proširi svoj utjecaj po svijetu da postane doslovno nezaustavljiv. Čar igre dolazi iz mehanike igre “mačke i miša” između lovaca i Drakule. Dodatan plus je jaka tematska strana igre jer će svaka igračeva akcija i reakcija na neki događaj pričati određenu priču, koju će igrači imati prilike prepričavati nakon partije.

Između 14 i 15 sati je bila kratka pauza kada je većina posjetitelja otišla na ručak, no već od 15 sati su se vratili pa smo ponovno imali maksimalno popunjene kapacitete.

dd-68.jpgOd 15 pa do 18:15 sati se održala demonstracija i treće hit igre iz 2015. – Runebound 3.ed. Runebound je pustolovna igra smještena u bogati fantastični svijet, gdje svaki igrač preuzima ulogu jednog od šest heroja koji lutaju carstvom u potrazi za avanturama i podvizima. Igra dolazi sa dva scenarija. Jedan u kojem igrači pokušavaju zaustaviti Margatha, gospodara zmajeva (koji jako podsjeća na Smauga :D) i drugi u kojem se bore protiv zlog kralja mrtvih Vorakesha. Ovisno o scenariju drugačije će se odvijati tijek radnje same igre, te će igrači imati dojam kao da su se vratili u djetinjstvo i zaigrali neki od klasičnih RPG-eva na svojem PC-u (Baldur’s gate, Icewind Dale, Diablo, Dungeon SiegeDSC01671.jpg itd.). Treća edicija igre donosi sasvim novu mehaniku borbe u kojoj se umjesto kocaka bacaju oznake koje sa svake strane imaju neki simbol, kao što su napad (fizički ili magični),obrana, te aktivacija specijalnih sposobnosti vašeg heroja.

U 15 sati su nam došli Goran i Vinko sa svojim klasičnim azijskim igrama, pa su posjetitelji imali prilike zaigrati i igre poput GO, Riichi Mahjong i Shogi.

dd-81.jpgOd 16 pa do 18:15 sati je bilo vrijeme za prezentaciju i četvrte hi igre iz 2015. – Specter Ops. Specter Ops je igra skrivenog kretanja i dedukcije koja tematski podsjeća na video igru Metal Gear Solid. Jedan igrač je agent kojem je cilj infiltrirati se u postrojenje, sabotirati 3 od 4 cilja te uspješno pobjeći. Ostali igrači su lovci kojima je cilj eliminirati agenta (standardno 4-6 HP-a), prije nego što pobjegne iz postrojenja, ili ga zadržati u postrojenju svih 40 poteza. Obje strane mogu ubirati između 4 dostupna lika s time da lovci u početku ne znaju protiv kojeg agenta igraju. Svaki lik pruža DSC01683.jpgdrugačiji osjećaj igranja, budući da imaju veoma različite posebne sposobnosti.

U 16 sati nam je došao Boris Fristrić sa prototipom igre WARMONGERS: MINIONS OF GREED na kojoj radi zajedno s kolegom Martinom Martićem. Posjetitelji su tako imali prilike osobno se upoznati s uradcima domaćih autora i moguće budućim hit igrama.

dd-102.jpgOd 17 do 17:30 sati se održala demonstracija petog hita iz 2015 – Codenames od poznatog češkog dizajnera Vlaade Chvátila. Codenames je igra riječima u kojoj se natječu dva tima neovisno o broju igrača. Svaki tim se sastoji od vođe koji zadaje šifre, te agenata koji ih moraju dešifrirati. Tim koji prvi pogodi sve zadane riječi svog tima pobjeđuje. U svakoj partiji igra 25 riječi, od kojih prvi tim mora pogoditi 9, a drugi tim 8. Preostale riječi su neutralne, uz iznimku 1 karte koja predstavlja ubojicu. Svaka šifra se sastoji od 1 riječi i jednog broja. Riječ predstavlja šifru, a broj govori na koliko kartica se ta šifra odnosi. Kod pogađanja, uvijek se mora pokušati barem jednom, a inače je dozvoljeno pogađati prema zadanom broju + 1. Pogađa se kartica po kartica, i u slučaju da se odabere neutralna ili protivnička, gubi se red. Ako se odabere kartica ubojice, igra je automatski završila i taj tim je izgubio. Zbog toga uvijek valja biti na oprezu.

DDI_Igr-95.jpgZadnja hit igra iz 2015. koja se demonstrirala je bio Blood Rage. U ovoj igri 2-4 igrača preuzimaju uloge vođa vikinških plemena. Na raspolaganju vam stoje ratnici, šamani i razna mitska čudovišta. Cilj igre je skupiti najviše bodova kroz 3 razdoblja Ragnaroka. Hoćete li to postići muljažama oponašajući Lokija, te dobivati bodove zakulisnim igrama? Ispunjavati zadatke i podvige? Ići na sve ili ništa u borbi, ili taktički nadograđivati svoje jedinice? Sve to i još mnogo toga ovisi o vašim odlukama.

DDI_Igr-99.jpgU 20 sati smo pod vodstvom Sare Librenjak i Luke Franolića održali Boardgame trivia i Star Wars kviz, a gdje drugdje nego u prigodnom okružju bara Cassandre. Mada se oružja nisu potezala, niti je bilo barskih tučnjava, to ne znači da se napetost nad pitanjima nije mogla rezati svjetlosnim mačevima. Nimalo iznenađujuće vedre atmosfere također nije manjkalo.

Na kraju kviza top lista pobjednika je izgledala ovako:

1. Meeples Republic of China
2. Leia je sada stvarno solo
3. Dječja prijetnja
DDI_Igr-98.jpgTim Dječja prijetnja je bio prvi u Star Wars dijelu s čak 28 od 30 bodova, a Meeples Republic of China su pokazali impresivno znanje u Boardgames dijelu kviza. Posebna pohvala timu Iron Maiden u kojem su gotovo svi članovi bili osnovnoškolci, ali su se svejedno odlično snašli s teškim pitanjima.
Pobjednički tim Meeples Republic of China su osvojili Funko Pop Chewbacca figuru + kupon sa 30% popusta pri kupovini u Carti Magici. Čestitke i slava našim pobjednicima i hvala našem sponzoru Carti Magici što su sponzorirali kviz ovim lijepim nagradama.

DSC01694.jpg Interes za igranjem je bio toliko velik da su skoro svi stolovi bili pošteno popunjeni i kada je kazaljka na satu otkucala 22 sata. Zbog ovako velikog interesa produžili smo službeno zatvaranje događaja sve do 22:40, kada smo već pošteno premašivši rok najma prostora ipak morali privesti igranje kraju.

Na kraju željeli bismo se zahvaliti svim divnim ljudima koji su nas posjetili, kao i svima vama koji nas pratite i podržavate.

Veliko hvala i našim članovima, volonterima, pomagačima i svim našim prijateljima zaslužnima za ostvarenje ovog događaja, a to su Matija Opašić, Marijan Mihić, Žarko Pintar, Diana Pintar, Luka Pintar, Tomislav Jaklenec, Bruno Barkić, Erna Fučić, Luka Franolić, Slavica Vukić, Sara Librenjak, Andrej Đeneš, Miroslav Ivančić, Marin Subanović, Goran Zovak, Vinko Nemec, Tomislav Bosak i Mislav Gabrijel Mikša.

Hvala i našim vrijednim fotografima Mateju Čelaru i Mariji Feldi iz M^3, zahvaljujući čijim fotografijama će i oni koji nas nisu posjetili osjetiti dašak atmosfere koji je bio prisutan tijekom cijelog događaja.

Posebno hvala našim sponzorima Carta Magici, Igraj.Si i LEGO® Store Hrvatska.