8. Dan društvenih igara: Puno igre, veselja i druženja

arena-games-8.jpg U nedjelju, 12.7.2015., održan je osmi po redu Dan Društvenih Igara, a Udrugu „Igranje“ ovaj puta je ugostio Arena Centar Zagreb.

Od 11h, na prvom su katu posjetitelji su mogli uživati u društvenim igrama i tematskim kutcima u kojima su ih čekale tematske igre. Tako je posjetiteljima na raspolaganju bio Japanski kutak u kojemu su se igrale igre poput Riichi Mahjong, King of Tokyo, Takenoko, Tokaido i sličnih. Na ovom događaju smo također predstavljali i istočnjačke tradicionalne igre Riichi Mahjong, Go i japanski šah – Shogi koje su se po prvi puta pojavile na ovom Danu društvenih igara.

arena-games-6.jpg Uz Japanski kutak, posjetitelji su mogli uživati u Srednjovjekovnom kutku gdje su se nalazile igre poput Carcassone, Castles of Mad King Ludwig, Kraljevstva itd. te su se igrale sve po redu.

Nismo samo ostali na tradicionalnim svjetovima i srednjem vijeku već smo ponudili i ponešto budućnosti u Sci-Fi kutku uz svemirski dobre naslove poput Race for the Galaxy i Galaxy Trucker.

arena-games-4.jpg Na ponudi igračima bio je i Kooperativni kutak. Ovdje su igrači morali timski pobjeđivati same igre: zajednički se boriti protiv surove prirode otoka koji lagano tone u Forbidden Islandu, protiv uznapredovalih pandemija u Pandemicu ili zombija u postapokaliptičnom svijetu igre Dead of Winter.

One veselo raspoložene “partijanere” dočekao je ujedno i  najposjećeniji stol Party kutka. Ekipe su ovdje zaigrale igre poput Resistance, Shadow Hunters, Jungle Speed, Fluxxx, Bang!, Skull i još mnogo ostalih brzih, party igara.

arena-games-10.jpg Na samom početku događaja bilo je manje ljudi, no kako je vrijeme odmicalo, tako se i broj igrača povećavao, te su do poslijepodnevnih sati svi stolovi bili puni. Igra koja se najviše igrala i koja je okupila najviše igrača bila je – Resistance. Ljudska priroda očito voli intrige, pogađanje i ponešto laganja jer je to upravo ono što se u ovoj igri traži.

arena-games-65.jpg Osim samog igranja društvenih igara, Udruga „Igranje“ organizirala je i Pop/boardgame kviz na koji se prijavilo 8 timova. U prvom krugu tražilo se nepokolebljivo znanje iz područja filma, serija, glazbe i knjiga te su iz ovog, umno zahtjevnog kruga izašla 4 tima koja su krenula u finale. Nakon kratke stanke borba umova je počela u igri Izazov. Timovi su mogli birati jednu od pet tema, te težinu pitanja i na taj način osvajati (ili gubiti) bodove. Bilo je poprilično “gusto” i na kraju su prva dva mjesta pripala timovima Mim i Nightlords.

Pobjednički timovi su osvojili vrijedne nagrade: Prvi tim je osvojio društvenu igru Resistance, a drugi tim Jungle Speed. Čestitamo!

arena-games-75.jpg Osim dobitnika u kvizu, imali smo i dobitnika Dana društvenih igara:  posjetitelja s najviše odigranih različitih društvenih igara. Ta titula pripala je ocu i sinu Roku i Vjekoslavu Novaku koji su osvojili društvenu igru Carcassone. Kao što i priliči na našim događanjima, mogućnost osvajanja nagrada imali su svi, a u tu svrhu pripremili smo sljedeće vrijedne nagrade: knjige Jo Nesbo – Leopard, Jo Nesbo – Fantom, Jeff Lindsay – Dexter u mraku , Paula Hawkins – Djevojka u vlaku, Timur Vermew – Opet on.

Tijekom cijelog dana, uz nas su bili i cosplayeri koji su utjelovili neke od poznatih lica animea i igrica poput: Shiro (No game, No Life), Ash (Pokemon), Space Marine (Warhammer 40k), Doctor Who (Doctor Who) itd. Njihova prisutnost obojila je događaj posebnom atmosferom.

Još jednom veliko hvala Arena Centru koji nam je osigurao odličan prostor za održavanje događaja, te Igračke.eu i Algoritam Profil Mozaiku na priskrbljenim nagradama za igrače. Zahvaljujemo se i našim stalnim, uvijek zabavnim i vrckavim fotografima iz tima M^3 – Mariji Feldi i Mateju Čelaru koji su cijeli događaj popratili svojim fotoaparatima.

I na kraju, posebno se zahvaljujemo svim našim volonterima koji su omogućili da se ovaj događaj – dogodi.

Vidimo se na sljedećem igranju.