10. Dan društvenih igara: Cassandra

WP_20161022_17_28_44_Pro.jpgU subotu 22. listopada 2016. u već poštenoj jesenskoj atmosferi, organizirali smo naš jubilarni 10. po redu Dan društvenih igara. Za naše posjetitelje i vjerne pratitelje je to moglo značiti samo jedno, lijepo iskorišten dan uz super zabavu i dobar provod uz moderne društvene igre.

ddi-fer-40.JPGPoučeni primjerom respektabilnog odaziva na 9. DDI-u, održanom 30.04.2016., ponovno smo kao mjesto održavanja događaja odabrali prostore restorana Cassandra, u sklopu Fakulteta Elektrotehnike i Računarstva (Ulica grada Vukovara 39, Zagreb). I nismo se prevarili, jer smo ponovno bili oduševljeni velikim odazivom, ponovno pokazavši svima kako igranje modernih društvenih igara nikada nije bilo toliko popularno kao sada. Pošteno smo premašili brojku od preko 300 posjetitelja, srušivši tako rekord sa zadnjeg DDI-a. Ovim tempom morati ćemo početi razmišljati o traženju još većeg prostora, kako bi smo vas sve ugostili 🙂 .

ddi-fer-59.JPGPosjetitelja nam je bilo svih dobnih skupina, od najmlađih koji su imali 5, 6 godina, do osnovnoškolaca, srednjoškolaca, studenata, obitelji, pa sve do starijih i umirovljenika. Među posjetiteljima nam je bio i jedan gost iz dalekog Splita – Veljko, iz prijateljske nam udruga za fantastiku, igre i znanstvenu fantastiku F&ST.

ddi-fer-71.JPGJasno ovako respektabilni broj posjetitelja je valjalo popratiti s jednako respektabilnim brojem igara u ponudi. U tu svrhu pripremili smo oko stotinjak različitih igara iz naše bogate knjižnice. Mogla se tako naći igra za svačiji ukus, bilo da voli teške strateške, brze party igre, povijesne, SF, igre horor tematike, igre pločicama, igre kartama, ekonomske, kooperativne, polukooperativne itd.

Nekim od naših najnovijih igara u kolekciji je ovo bila prva prilika da budu zaigrane. Igre poput Above And Below, Star Realms, Patchwork, Libertalia, Mysterium i New York 1901.

ddi-fer-65.JPGPosebno smo ponosni na megauspješni hit našeg Filipa Neduka – Adrenaline, a čija domaća premijera je bila upravo na našem jubilarnom 10. DDI-u. Igra je naprosto savršena konverzija PC pucačine u boardgame inačicu. Svaki od 3-5 igrača preuzima ulogu jednog od unikatnih likova, a koji se međusobno napucavaju u za to previđenom borilištu. Igra je naprosto prelijepa u dizajnu, brza u igranju, iznimno ddi-fer-6.JPGzabavna, te ponajviše od svega originalna u svojoj ideji i izvedbi. Sve govori činjenica da su se tijekom čitavog trajanja događaja, konstantno igrala obadva primjerka igre, a koje nam je Filip donio. Veliko hvala Filipu što nam je darovao jedan potpisani primjerak za našu igraonicu. Sudeći po velikom interesu na događaju, uopće ne sumnjamo da će se redovito igrati i u našem novom prostoru.

ddi-fer-64.JPGU jutarnjim satima smo uživo sudjelovali u prilogu radija Sljeme. Tijekom dana su nam kroz događaj prošli i reporteri Jabuka TV-a, a koji su snimili prilog o samom događaju. Naš PR član uprave – Marijan Mihić, je u tu svrhu bio domaćin koji ih je sproveo po događaju, te hrabro stao pred kamere i dao intervju. Posjetili su nas i novinari Večernjeg Lista, prigodno nas pofotkavši i objavivši 24. listopada članak u novinama o događaju od preko cijele stranice.

WP_20161022_20_14_56_Pro.jpgNa događaju su nam bili i Goran Krunić i Zlatko Grom iz UMS “Agrama”, predstavljajući i demonstrirajući Warmachines & Hordes igru minijaturama. Riječ je igri smještenoj u parno pogonjenom fantastičnom svijetu “Željeznih kraljevstava”. Warmachine i Hordes koriste ista pravila, te se mogu igrati neovisno, ili jedna protiv druge. Njihova razlika leži u rasponu frakcija koje su dostupne u svakoj od igara, te načinom na koji svaka od strana vodi ratovanje. Warmachine svoju pobjedu izvojeva kroz taktičko DDI-67.jpgupravljanje resursima i upravljanju vođenja napredne čarolije, tehnologije i moćnih mehaničkih robota vašeg vođe. Hordes s druge strane, vas izaziva da isprovocirate bijes divljih zvijeri, riskirajući predvidljivu strategiju za mogućnost moćnih nagrada koje dovode legije vašeg vođe do pobjede.

WP_20161022_15_35_16_Pro.jpgU sklopu 10-og DDI-a, naš Luka Franolić, glavni voditelj LCG Nights Croatia, je organizirao dva turnira. Prvi turnir je bio u stolnoj igri sa minijaturama Star Wars: X-Wing Miniatures Game, na kojem je sudjelovalo dvanaest igrača. Ovaj put su frakcije Empirea, Rebela i Scum&Villainyja bile jednako raspodijeljena među igračima. Igrale su se 4 Swiss runde u kojima su se događale vrlo zanimljive akcije i napadi. U nekim borbama su doslovno zadnje sekunde određivale pobjednika. Nakon završene četvrte runde proglašen je pobjednik – Miran sa odličnom Scum&Villany listom koja je imala dva Jumpmastera. Pobjednik je osvojio vrijedni X-Wing novčić kao i promo karte koje može koristiti na budućim turnirima. Svaki sudionik je dobio neku promo kartu i tokene za igru.

ddi-fer-88.JPGDrugi turnir koji se održao je bio onaj u Game of Thronesu, a na kojem je sudjelovalo 10 igrača iz Zagreba i Rijeke. Sudionici su upravljali velikim Westeros kuće. Igralo se 5 rundi sa zanimljivim borbama i atraktivnim kombinacijama karata. Nakon odigranih swiss rundi uslijedilo je polufinale koji su odredili finaliste Greyjoy i Targaryene. Nakon duge borbe pobjednu je odnio Matej sa Targaryenima, koji osvaja podlogu za kartanje te promo karte za buduće turnire. Svaki sudionik je isto dobio promo kartu te zanimljive nagrade s obzirom na rang na turniru. Od 12. mjeseca ove igre kao i Netrunner LCG te Star Wars LCG ćete moći probati ponedjeljcima u Meeple’s Corneru.

ddi-fer-79.JPGU 19h smo održali i naš Boardgame kviz, a koji je ove godine bio iznimno baziran na poznavanju modernih društvenih igara. Pobijedio je tim sastavljen od Igora Vukomanovića, Tee Turkalj i Marka Žeravice. Čestitke pobjednicima 🙂 .

Igranje se održalo sve do 22:00 sati, do koliko smo imali rezerviran termin. Po završetku smo pospremili sve igre i pripremili ih za njihovo najnovije odredište – naš novi prostor Meeple’s Corner. Jedan veliki događaj je bio uspješno odrađen iza nas, jedan drugi je bio već pred nama.

WP_20161022_15_59_23_Pro.jpgVeliko hvala i našim članovima, volonterima, pomagačima i svim našim prijateljima zaslužnima za ostvarenje ovog događaja, a to su Matija Opašić, Marijan Mihić, Žarko Pintar, Diana Pintar, Luka Pintar, Tomislav Jaklenec, Bruno Barkić, Erna Fučić, Luka Franolić, Slavica Vukić, Andrej Đeneš, Miroslav Ivančić, Maja Škripelj, Filip Škripelj, Vedran Damjančić, Borna Horaček, Tomislav Bosak i Mislav Gabrijel Mikša.

Hvala i našim vrijednim fotografima Mateju Čelaru i Mariji Feldi iz M^3, zahvaljujući čijim fotografijama će i oni koji nas nisu posjetili osjetiti dašak atmosfere koji je bio prisutan tijekom cijelog događaja.