Udruga Stari svijet Split – predstavljanje i WHFB turnir

U Gradskoj knjižnici Marka Marulića (Ulica Slobode, Split) od 15. do 29. lipnja predstavlja se udruga maketara Stari svijet i to kroz Warhammer Fantasy Battles, Warhammer 40 000 i Flames of War:

 • u subotu 15. lipnja od 10 do 13 sati upoznajte osnovna pravila Warhammera i odigrajte svoj prvi mini Warhammer meč.
 • za cijelo vrijeme od 15. do 29. lipnja možete pogledati izložbu na kojoj će biti izloženi dijelovi ovog vida maketarskog hobbya
 • u četvrtak, 20. lipnja u 18 sati pogledajte prvi dugometražni animirani film u svijetu Warhammera 40 000 – „Ultramarines“.

Također, od 15. do 21. lipnja preuzmite letak kojim možete sudjelovati u nagradnoj igri.

Iako ovih događanja ima poprilično, pogotovo za Split u kom se rijetko događaju ovakve stvari, sva su ona zapravo, koliko nam kažu iz Starog svijeta, samo popratni dio glavnog događanja ovog lipnja po F&SF pitanjima u Splitu – Otvorenog drugog turnira u Warhammer Fantasy Battles-u u Splitu koji se održava 22. i 23. lipnja u prostorima gradskog kotara Lučac-Manuš, Omiška 14, od 10 do 18 sati (a sami organizatori uz veliki smiješak kažu “možda i dulje”). Napominju kako su i turnirski “iskusni mačci” s brojem domaćih i stranih turnira iza sebe za prvi, prošlogodišnji, splitski izjavljivali da im je bio “najbolji ikad !”

Ulaz na sva navedena događanja i sudjelovanje u istima je besplatno. Dođite i zabavite se!

Koliko je star Stari svijet?

Udruga maketara Stari svijet Split osnovana je još 2004. godine, a okuplja srednjoškolce, studente i starije koji vole maketarstvo i stolno strateške igre. Od istih se u udruzi trenutno aktivno bave Warhammer Fantasy Battles-om, Warhammer-om 40 000 i Flames of War-om. Redovito odlaze na bliža natjecanja prijateljskih udruga (Zagreb, Ljubljana…), a od uspjeha na koje su naročito ponosni izdvajaju:

 • osvajanje Arene zagrebačke Udruge minijaturista i igrača stolno-strateških igara Agram od strane svog člana Hrvoja Petrića pred koju godinu
 • sudjelovanje svojih članova kao članova Warhammer reprezentacije Hrvatske na Europskom prvenstvu u Warhammeru
 • predstavljanje na prošlogodišnjem, europskom, Sferakonu-Kontaktu.

A mi kažemo: za udrugu koja nema svoj prostor, prilično dobro !

letak Sferakon 1.jpg

Različite vrste Warhammera

486434_10150986210909869_254772389_n.jpg Iako smo prilično uvjereni kako čitatelji ovih stranica znaju što je Warhammer nismo sigurni da znaju i ovo:

 • 1) Warhammer Fantasy Battles je preko 25 godina stara mama čitave Warhammer obitelji, koja danas obuhvaća čitavu lepezu medija: novele, kompjuterske igrice, filmove, boardgameove, roleplay, igre s kartama itd. U međuvremenu su napravljeni i drugi sistemi, od kojih je originalnom Warhammeru najbliži Warhammer 40 000. Jednom je dijelu javnosti poznat samo „kompjuterski Warhammer“, no i danas mnogi smatraju kako se niti jedan drugi medij Warhammera ne može mjeriti s izvornim, maketarskim.
 • 2) Engleska tvrtka Games Workshop od daleke 1983. godine do danas održava ovaj hobby živim stalno usavršavajući sve njegove komponente:
  • minijaturne plastične i metalne vojnike u 28 mm skali iz novokreiranog Fantasy (WHFB) odnosno SF (Warhammer 40 000) svijeta
  • povijest i „sadašnjost“ za sve uključene rase
  • pravila borbe – opća i za svaku vojsku posebno.
 • 3) Hobbisti koji se bave Warhammerom
  • odabiru između sljedećih 15ak armija od kojih svaka ima vlastiti stil igre (kombinaciju magije, pucanja i borbe prsa o prsa) – Beastmen, Bretonnia, Deamons of Chaos, Dark Elves, Dwarfs, Empire, High Elves, Lizardmen, Ogre Kingdoms, Orcs and Goblins, Skaven, Tomb Kings, Vampire Counts, Warriors of Chaos, Wood Elves u Fantasy svijetu odnosno Blood Angels, Chaos Daemons, Chaos Space Marines, Dark Angels, Dark Eldar, Eldar, Grey Knights, Imperial Guard, Necrons, Orks, Sisters of Battle, Space Marines, Space Wolves, Tau Empire, Tyranids u SF svijetu.
  • prikupljaju, modificiraju, kreiraju i bojaju svoje vojske
  • razvijaju taktiku za vlastitu vojsku, a lako je mijenjaju od meča do meča
  • izrađuju dijelova terena za bojno polje.

336367_10150986217894869_1591242187_o.jpg Već se iz navedenog da naslutiti složenost i ljepota samog hobbya, u kom se tehničke i strateške vještine s vremenom i trudom usavršavaju, no još su neke sastavnice vezane uz to:

 • okupljanja na turnirima (npr. Winter Arena kluba UMS „Agram“ iz Zagreba doživjela je već 10. rođendan, a hrvatski igrači sudjelovali su i na Europskom prvenstvu i na Grand Tournamentima u Engleskoj)
 • izmjena mišljenja, savjeta, pomoći i druženje među prijateljima koji vole ovaj hobby.

A što je Flames of War?

Za razliku od izmišljenih svjetova Warhammera, Flames of War bavi se realnim jedinicama i vojskama drugog svjetskog rata. Kao sistem postoji tek nekoliko godina. Kroz ovaj je sistem moguće odabrati bilo koju od vojski koje su u istom sudjelovale u sastavu koji vam se sviđa te ih sukobiti u scenarijima stvarnih ili izmišljenih bitaka WWII. Skala ovih minijatura je 15 mm.

Za kraj

Za kraj članovi Starog svijeta poručuju svim prijateljima Fantasya, SF-a, ovakvih događanja i svim članovima Igranje.org-a: “Dođite, podržite nas ! Želimo pokrenuti stvari u gradu Splitu jer i Split zaslužuje javni prostor za ovakve stvari, prvenstveno zbog splitske djece i mladih. Smatramo kako se stvari u Splitu mogu uz dovoljno energije pokrenuti zaista brzo. Možda nam se prvi FantaST (ime smišljeno za splitski kon od strane predsjednika udruge Marka Mlinara) uz Vašu pomoć dogodi već dogodine!”

plakat za knjiznicu 2013.jpg