5.44516 Stars Question mark

Ocjena: 5.45/10 (578 glasova)

1 - 4
Najbolje: 4
7 god.
10 min.
Težina:
1.197 Stars Question mark
  • TOP igra: 12519
  • TOP obiteljska: 1456

Putna verzija klasičnog Ubonga.
U njoj vrijedi sve što je vrijedilo i za klasični Ubongo: brzina i spretnost i dalje su glavne karakteristike igre.

Igra se sastoji od karata u četiri boje (crvena, žuta, plava i zelena) u dvije razine težine i od dijelova (pločica) potrebnih za sastavljanje. U lakšoj razini slažu se dva elementa pločica, a u težoj tri elementa. Pločice su u boji samo s jedne strane, s druge strane su bijele boje.

Svaka karta ima dvije strane težine, igrači se odluče koju razinu žele igrati. Potom razvrstaju karte po boji u četiri različite hrpe (s tim da je odabrana strana karata gleda prema dolje). Karte se izmiješaju, a pločice za sastavljanje se stave na sredinu površine na kojoj igramo, tako da svakom igraču budu vidljive i na dohvat ruke.

Potom svaki igrač uzima gornju kartu s hrpe u željenoj  boji i tek kada svatko ima svoju kartu, istodobno, na znak igrača koji je prvi uzeo kartu (uzvikuje „Ubongo!“), okreću stranu karte koju slažu. Igrač traži među svim pločicama one pločice koje mu trebaju da bi ih sastavio na kartu. (Na karti su otisnute pločice koje nam trebaju, a na bijele okvire karte slažemo pločice tako da se bijele okviri više ne vide). Pri tom moramo voditi računa da budemo što brži i što točniji, prateći oblik okvira i pločice,ali i boje pločica.

Igrač koji prvi pravilno složi svoje dijelove za sastavljanje na kartu uzvikuje „Ubongo!“ i naglas broji do 20 (ili po dogovoru), a ostali igrači igraju dalje. Onaj tko je pravilno složio u vremenu odbrojavanja, smije zadržati svoju kartu (kao i prvi igrač). Onaj tko nije uspio složiti u vremenu odbrojavanja, predaje svoju kartu igraču koji je prvi složio. Time je taj krug završen i na isti način počinje se idući krug.

Pobjednik je onaj tko, kada se potroše hrpe karata, ima najviše karata koje je osvojio tokom igre.

NAGRADE:
  • Nominacija Japan Boardgame Prize
BoardGameGeek link