6.27656 Stars Question mark

Ocjena: 6.28/10 (7634 glasova)

4 - 10
Najbolje: 6
12 god.
20 min.
Težina:
1.2342 Stars Question mark
  • TOP igra: 1591
  • TOP party: 149

Igra doneke slična popularnom Pictionaryu. Ovdje je cilj objasniti svom timu određeni pojam, ali tako da ne koristimo Tabu (zabranjene) riječi.

Igru igraju 2 tima igrača a cilj je, naravno pobijediti drugi tim.
Igra sadrži: ploču za igru, 2 figurice, 1 sat, 1 Tabu zviždaljku i 252 Tabu kartice s pojmovima. Tabu kartica je podijeljena na četiri obojena dijela, po dva sa svake stane kartice.  Boje na karticama ne označavaju kategorije pojmova (kao npr. u Crationaryu).

Igrači se podijele u dva tima. I odluče koji tim igra prvi. I odlučuju koja boja će biti zadana za pogađanje.

Igrač koji objašnjava pojam svom timu, stoji pokraj suparničkog tima i  objašnjava svom timu pojam. Pješčani sat označuje vrijeme koje tim ima na raspolaganju da bi pogodio pojmove. Igrač koji objašnjava mora što brže objasniti  svom timu pojam, ali ne smije koristiti pet Tabu riječi niti prekršiti pravilo davanja naznaka. njegovi suigrači izvikuju riječi za koje misle da su traženi pojam. nema kazne za netočne odgovore. Kada suigrači pogode traženi pojam, igrač uzima novu karticu i objašnjava im slijedeći pojam i tako sve dok ne istekne vrijeme. Nakon isteka vremena, računaju se bodovi i pomiće se figurica na ploči.
Zatim na isti način igra drugi tim. Svaki sljedeći krug drugi igrač objašnjava traženi pojam.

Suparnički tim prati koje Tabu riječi ne smijete  koristiti te koristi zviždaljka da bi upozorio ostale da ili koristite Tabu riječ ili kršite pravilo o naznakama.

Igrač koji objašnjava pojmove može preskočiti neku karticu s pojmom, ako to želi. Nema kazne za preskakanje kartice.

Bodovanje: za 1 pogođenu karticu s pojmom tim dobiva 1 bod. Suparnički tim dobiva po bod za svaku Tabu riječ koju ste upotrijebili.

Tim koji prvi dođe do završnog polja je pobijedio!

Polja na ploči: neka polja na ploči su posebno naznačena. Tako postoje polja gdje tim ima na raspolaganju dvostruko vremena za pogađanje, kada tim ima dvostruko vremena za pogađanje a uz to morate odabrati samo jednog igrača da pogađa pojmove, polje na kojem odabirete samo jednog člana tima da pogađa pojmove… Na zadnjih sedam polja se bodovanje malo mijenja – potrebno je pododiti najmanje 3 pojma kako bi se figurica mogla pomaknuti prema polju naprijed.

NAGRADE:
  • Pobjednik Mensa Select
  • Preporuka Spiel der Spiele
  • Preporuka Spiel des Jahres
BoardGameGeek link