7.15398 Stars Question mark

Ocjena: 7.15/10 (20925 glasova)

3 - 7
Najbolje: 6
10 god.
60 - 80 min.
Težina:
2.5642 Stars Question mark
 • TOP igra: 304

Vrijeme Kralja Arthura. Sile zla su okupile oko Camelota. Tako započinje službeni opis ove igre. Osim što sama igra radi sve da bi pobijedila igrače – Arthurove Vitezove Okruglog stola, među njima se krije jedan koji je izdajnik i kojemu je cilj da igra bude pobjednik. Tako, Arthurovi vitezovi, čini se, zaostaju koji korak da bi mogli pobijediti igru. Ali, je li sve tako beznadno?! I nije baš, svaki od Vitezova ima specifičnu moć, kojom može pomoći ostalim suigračima. Ali, zar ostali igrači nisu naši protivnici? Ne u ovoj igri. U ovoj igri ne želimo pobijediti suigrače, već samu igru. Ali, onaj Vitez – Izdajnik se potajno nada našem porazu, trudeći se da ga ostali ne otkriju. Ali, možda sam baš ja taj Izdajnik?!

Igra se sastoji od 1 glavne ploče za igranje, 3 dodatne ploče sa zadacima, 16 mačeva, karata, 7 figurica vitezova, 7 standardnih kocaka i jedna8D kocka, 12 figurica katapulta, 3 relikvije (Lancelotov štit, Sveti Gral, Ekskalibur), 4 figurice Saksonaca i 4 figurice ratnika Pikta.

Svaki igrač dobije veliku kartu sa svim podacima o vitezu kojeg igra i figuricu tog viteza kojeg je izvukao. Svaki vitez ima 4 života na početku igre.

Igrač, kada je na potezu, mora učiniti dvije stvari: prvo mora odigrati „crnu“ kartu, a zatim „bijelu“. Crne karte su zle, preko njih djeluju „sile zla“, dok su bijele karte dobre i one nam pomažu u borbi protiv zlih sila. Jedino su za Izdajicu crne karte dobre, a bijele loše. Crne karte mogu biti standardne ili specijalne. Standarne imaju broj na sebi, a specijalne imaju poseban simbol i tekst s objašnjenjem što igrač mora napraviti. Isto vrijedi i za bijele: standardne imaju brojeve i na njima piše „Fight“, a specijalne imaju drugačiji simbol i sadrže tekstualno objašnjenje karte.

Igra se na četiri različite ploče. Na prvoj, glavnoj, se nalazi Okrugli stol, borbena polja s Piktima i Saksoncima, misija Crnog viteza te polja za katapult. Druga ploča je misija Svetog Grala, treća ploča je Lancelot/Zmaj misija te zadnja ploča Ekskaliburova misija. Neke misije može zajedno ostvarivati  više igrača u isto vrijeme, a neke samo jedan igrač. Samo se glavna ploča ne okreće kad se osvoji (pobjedi) misija. Ostvarivši misiju, osvajamo bijele mačeve i dobivamo nove živote, a kada smo poraženi (kada su sile zla  u nekoj misiji bolje od igrača), to odnosi živote vitezu koji je igrao tu misiju te donosi određeni broj crnih mačeva i katapultova. Mačevi, i crni i bijeli, se stavljaju oko Okruglog Stola.  Ako se osvoji misija Lancelota, Ekskalibura i Svetog Grala, igrač dobiva figuricu osvojene relikvije, koju po potrebi može upotrijebiti tijekom igre (nova specijalna moć).

Kraj igre je: ako je postavljeno 12 figurica katapulta pokraj Camelota, ili ako je najmanje 7 crnih mačeva postavljeno oko Okruglog stola, ili ako su svi Vitezovi mrtvi (osim Izdajnika).

 

 

NAGRADE:
 • Nominacija As d'Or
 • Nominacija Golden Geek
 • Nominacija International Gamers Awards
 • Nominacija JoTa Award
 • Pobjednik Japan Boardgame Prize
 • Pobjednik Meeples' Choice
 • Pobjednik Origins Award
 • Pobjednik Spiel des Jahres
 • Pobjednik Tric Trac
 • Preporuka Spiel der Spiele
BoardGameGeek link