8.39928 Stars Question mark

Ocjena: 8.4/10 (138 glasova)

4
Najbolje: 4
8 god.
60 - 120 min.
Težina:
2.8333 Stars Question mark
  • TOP igra: 3016
  • TOP apstraktna: 157

Riichi mahjong je japanska igra s pločicama za tri do četiri igrača, po mehanici slična kombinaciji rummya i pokera, a kombinira strategiju, sreću i statistiku. Razvila se iz tradicionalne kineske igre mahjonga no sadržava ponešto izmijenjena pravila, neka specifična pravila (riichi, dora) i uređeniji način igre.

Pločice su podijeljene u četiri “boje” – brojeve (man), bambuse (), kotače (pin) te posebne pločice (tsū). Svaka boja vrijednošću ide od 1 do 9, a posebne pločice uključuju tri zmaja i četiri vjetra.

Igrač povlači novu pločicu i odbacuje neku koja mu ne treba, sve dok netko ne sastavi kompletnu ruku od 14 pločica u određenoj formi. Igra se sastoji od unaprijed dogovorenog broja rundi te traje do njihovog isteka ili dok neki igrač ne ostane bez svojih bodova.

Osnovni cilj igre je, povlačenjem i odbacivanjem pločica, sastaviti “ruku” koji ima 4 seta i 1 par, odnosno oblik “3+3+3+3+2”. Svaki set može biti tris istih pločica ili niz uzastopnih pločica, obavezno u istoj boji. Uz to, ruka mora imati barem jedan yaku (jap. termin koji označava uvjet za legalnu ruku, poput handova u pokeru). Postoji velik broj yakua, ali se uobičajeno igra sa njih 40-ak. Osim samog povlačenja pločica, igraču su na raspolaganju i određena “zvanja”, pomoću kojih može upotrijebiti odbačene pločice kako bi unaprijedio svoju ruku.

Igra se sastoji od jedne do više rundi, a runde od više dijeljenja, koja završavaju u trenu kada netko složi legalnu ruku ili kada više nema novih pločica za vući.

Svaki igrač počinje sa određenim brojem bodova koji se osvajaju i predaju na kraju svakog dijeljenja, ovisno o vrijednosti pobjedničke ruke. Pobjednik je igrač koji ima najveći broj bodova, no profesionalni igrači prate svoje pobjede i bodove kroz čitavu karijeru što stvara poseban stil dugoročnog igranja i strategiziranja.

BoardGameGeek link