6.37288 Stars Question mark

Ocjena: 6.37/10 (59 glasova)

3 - 6
Najbolje: 0
12 god.
45 min.
Težina:
2 Stars Question mark
  • TOP igra: 7937
  • TOP apstraktna: 383

Orbit je abstraktna igra pomicanja drvenih čunjeva po ploči temeljem iznosa bačenih kockica. Sama igra zapravo sadrži tri različite igre: Orbit, Harun i Coronu.

Orbit:
Svi igrači prvo uplate po jedan žeton u ulog. Aktivni igrač baci š raznobojnih kockica i jednu kockicu smjera kretanja čunjeva na ploči. Nakon toga igrači odabiru jedan čunj u boji za kojeg misle da će im donjeti najviše žetona. Igrač koji sa svojim čunjem dođe na područje koje već sadrži jedan čunj dobiva žeton od igrača čiji je čunj tamo ili iz uloga ako je čunj bio neutralan. Igrač koji dođe na područje s dva čunja uzima cijeli ulog i krug završava. Nakon tri preuzimanja uloga, igrač koji smatra da ima najviše žetona prekida igru, dok ostali odigravajuj krug do kraja. Igrač s najviše žetona pobjeđuje

Harun:
U ovoj varijanti igra se sa 7 čunjeva i baca se 7 istobojnih kockica, te se na polja postavljaju po dvije crvene i crne zvijezde. Nakon bacanja igrači imaju jednu minutu za procjenu koliko čunjeva mogu dovesti na područje sa zvjezdama, te u odnosu na to zbrajaju procjenjeni broj bodova. Idući igrač uvijek mora ponuditi veći iznos bodova od prethodnika. Nakon isteka pješčanog sata, igrač koji je ponudio najviše bodova mora dokazati svoju tvrdnju odigravanjem čunjeva temeljem bačenih kockica, s time da se čunjevi smiju kretati u bilo kojem smjeru. Ako je uspio dokazati ispravnost predviđenih (u glavi izračunatih) bodova dobiva taj iznos u žetonima iz uloga. U protivnom ne dobiva ništa, a ostali igrači dobivaju po 3 žetona. Igra završava kada u zalihi ostane manje od 10 žetona, a pobjednik je igrač s najviše žetona.

Corona:
Ovo je zapravo naprednija verzija Harun-a za one koji žele još više mentalnog izazova. Igra se sa 6 čunjeva i 6 istobojnih kockica. Igrači dobivaju isti broj žetona. Ovdje se nakon bacanja kockica pokušava predvidjeti maksimalan broj čunjeva u jednom polju temeljem kombinatorike iznosa na kockicama. Igrači objavljuju svoje procjene s time da nova objava uvijek bude veća od prethodne. Ako je igrač pogodio iznos dobiva žeton od svakog drugog igrača, ako pak nije pogodio iznos onda je on dužan dati žeton svakome igraču. Kraj igre može biti višestruk: Ako prođe 30 minuta igre, ako je jedan igrač ostao bez žetona, ako je jedan igrač poduplao svoj iznos žetona ili ako je svaki igrač jednom bio aktivni igrač.

BoardGameGeek link