7.68131 Stars Question mark

Ocjena: 7.68/10 (11584 glasova)

3 - 4
Najbolje: 4
13 god.
60 - 120 min.
Težina:
3.1734 Stars Question mark
  • TOP igra: 85
  • TOP strateška: 64

Pomagani od strane skrivenih kultista, vojske demona i ljudi, posvećene razarujućim moćima, žele uništiti sve što je dobro i čisto u svijetu. Chaos in the Old World, igra dizajnirana od strane Erica M. Langa, daje ti da postaneš jedan od 4 Razarajuće moći. Upravljaj tajanstvenim kultistima, moćnim ratnicima, ili čak Višim demonima dok širiš beznađe i destrukciju kroz kraljevstva Starog kontinenta.

U ovoj igri postat ćeš jedan od zastrašujuće snažnih bogova Kaosa! Svaki bog ima svoj jedinstven stil pokoravanja svijeta, i bog kojeg odabereš daje ti jedinstven način za ratovanje protiv drugih bogova. Koji ćeš postati?

Bog krvi, Khorne, sjedi na svojem prijestolju na vrhu planine od lubanja. Njegovi poručnici, zastrašujući Bloodthirsteri, nemaju premca u bitkama. Napadaju bez upozorenja, ostavljajući iza sebe trag od leševa. Njihov borbeni poklič siječe zrak pun krikova palih: Krv za Boga krvi!

Zavodljiv i poguban, Slaanesh, Princ užitka, namamljuje mnoge moćne pojedince na put tame. Sljedbenici Slaanesha uživaju u pretjerivanju, naslađujući se u boli i perverzijama. Moć Slaanesha ne leži u snazi, već u uslugama. Potpomognuta moćnim demonicama, lijepim sirenama s opasnim kliještima, vojska Slaanesha pokušava koruptirati svijet iznutra.

Djed Nurgle, Gospodar kuge, napreduje  na račun propadanja svih stvari. Hraneći se na moćnim snagama bolesti i raspadanja, Nurgle ne želi ništa više do širiti kugu. Nurgle vodi svoje kultiste šaljući ih u svijet kako bi širili odvratne infekcije kroz Stari kontinent, uz podršku groznih Plaguebearera. Ovi groteskni demoni posjeduju mačeve koji “plaču” bolesti. Propadanje je tako prirodno, zašto ne bi bio osnažen pomoću njega?

Gospodar promjene, Tzeentch, razumije da je znanje moć, i sve stvari su njemu poznate. Potaknut tajnama i neprikosnovenim magičnim moćima, on spletkari iz sjene. Njegovi podanici su sveprisutni, no mnogi ne znaju da rade za njega. Prava poruka šapnuta u pravo uho, zavodljive tajne otkrivene u pravi trenutak, Tzeentch je brzi put do moći. No, Tzeentch je i Gospodar promjene, te je njegovo ponašanje promjenjivo. Pazi da ne zloupotrebljavaš moć koja ti je dana, jer ćeš to platiti… s vremenom.

Igra započinje odabirom koji bog Kaosa želite biti. Svaki bog ima svoj način dobivanja bodova: Khorne ubijanjem protivničkih figurica, Slaanesh preobraćanjem plemića, Nurgle propadanjem gusto naseljenih područja, Tzeentch propadanjem područja koja su bogata magijom. Postoje 4 načina završetka igre/pobjede:  igrač je osvojio 50 (ili više) bodova, igrač je došao do kraja na svom “zupčaniku”, uništena su 5 područja, nema više karata u Old World kupu (što znači da je igra pobjedila, tj. svi igrači zajedno gube).

U osnovi ovo je igra kontroliranja područja. Tijekom igre razrješavaju se efekti Old World karata, odabiru se  karte i figure koje će biti odigrane na određenom području, napadaju se protivnici, uništavaju se pojedina područja (ipak igraju bogovi Kaosa!), te se skupljaju bodovi.

 

NAGRADE:
  • Nominacija Diana Jones Award
  • Nominacija Golden Geek
  • Nominacija Gra Roku
  • Nominacija Juego del Año
  • Pobjednik Ludoteca Ideale
BoardGameGeek link