Učlani se u udrugu!
Question mark
6.52465 Stars
Ocjena: 6.52/10 (8713 glasova)

Backgammon

2
Najbolje: 2
Težina: 2.0306 Stars Question mark
 • TOP igra: 1008
 • TOP apstraktna: 118
8 god.
30 min.

Pročitaj više

OPIS IGRE

Interesantna strateška igra na ploči jednostavnih pravila, no da bi se postalo dobar igrač potrebno ju je malo više izučavati. Vrlo često se dobiva u raznim setovima društvenih igara koji se mogu nabaviti po trgovinama.

TIJEK IGRE

Igrači premještaju svoje figure po trokutima prema ishodu bacanja kockica, kako bi ih na kraju igre izbacivali van ploče. Pobjednik je onaj igrač koji uspije prvi izbaciti sve svoje figure s ploče.

Osnovana pravila igre Backgammon možete preuzeti klikom na datoteku ispod.

KARAKTERISTIKE IGRE

 • Razvija vještine taktike i strategije
 • Jednostavnih pravila pa je mogu igrati i mlađi igrači
Detaljno
Question mark
5.68182 Stars
Ocjena: 5.68/10 (11 glasova)

Boom & Zoom

2
Najbolje: 2
Težina: 2 Stars Question mark
8 god.
15 - 25 min.

Pročitaj više

OPIS IGRE

Boom & Zoom je strateška igra za dva igrača o ratovima budućnosti. Pokretni laserski tornjevi se kreću po šaholikom polju i pokušavaju uništiti protivnika. Ova igra je apstrakcija ratovanja slična šahu.

TIJEK IGRE

Igra se sastoji od dvostranog kartona, tj. igraće ploče, 2 seta oznaka za igrače (plave i crvene), te nekoliko oznaka za teren. Oznake za igrače se koriste za izgradnju pojedinog tornja. Vrijednosti oznaka su od 1 do 5, a što je veći broj na oznaci, to je ona sitnija. Oznake se stavljaju jedna na drugu, pa je viši toranj ujedno i jači. Igraća ploča na jednoj strani ima polja 8×8 (kao šahovska), a s druge strane 16×10. U pravilima su opisane razne varijacije i scenariji igranja. Commanding Towers je bazna igra. Igra se na manjoj ploči. Svaki igrač počinje sa suprotne strane ploče sa 8 tornjeva u nizu jačine 3. Igrači igraju naizmjence dok na ploči ne preostanu tornjevi samo jednog igrača. Kad je igrač na potezu može napraviti jednu od dvije akcija: – boom: pomaknuti 1 toranj najviše za broj polja koji je jednak jačini tornja koji pomiče ili – zoom: pucati na protivnički toranj u dometu jednakom jačini tornja koji puca. Upucani toranj gubi gornju oznaku tj. oslabljuje za 1. Ako toranj uspije izaći s bojilišta na suprotnoj strani ploče (uđe u neprijateljski teritorij), izlazi iz igre, a na kraju igre donosi igraču bodove u svojoj jačini. Igra završava kad na ploči preostanu tornjevi samo jedne boje. Igrači zbrajaju osvojene bodove, tj. dijelove tornjeva koji su se uspjeli probiti u neprijateljski teritorij. Igrač s najviše bodova je pobjednik. Ostali scenariji i varijacije se igraju na sličan način, samo uvode neke manje ili veće promjene u igru. Tower Tactics: toranj može napraviti i boom i zoom u istom potezu, tako da dio vrijednosti svoje jačine potroši na jednu akciju, a dio na drugu. Veteran Towers: jedan toranj je iskusniji tj. jači od drugih, pa ima jačinu za 1 više nego što to pokazuje njegova brojka. Preparing a Tower: igrač može pripremiti jedan toranj, tj. ojačati ga za 1. Kasnije može ojačati neki drugi toranj. Coordinating Towers: igrači igraju sa 2 tornja po potezu. Combining Towers: dva tornja se mogu spojiti u jedan veći zbrojene jačine. Postoje scenariji igranja u kojima se koriste oznake terena. Neke vrste terena usporavaju kretanje ili ga blokiraju, a neki onemogućavaju pucanje. Neki scenariji koriste minska polja, mostove, šume. Igrači mogu igrati i na većoj ploči za koju postoje dva scenarija igranja.

KARAKTERISTIKE IGRE

 • apstraktna igra slična šahu
 • razvija strategiju i taktiku
 • ne sadrži nikakav tekst

Copyright: Victory Point Games (2012)

Detaljno
Question mark
4.856 Stars
Ocjena: 4.86/10 (5179 glasova)

Dama

2
Najbolje: 2
Težina: 1.7952 Stars Question mark
 • TOP igra: 13240
 • TOP apstraktna: 847
10 god.
30 min.

Pročitaj više

OPIS IGRE

Igra na ploči, srodna šahu. Igra se na tabli koja je većih dimenzija od šahovske (10×10), sa figuram jednakog izgleda. Nije stekla takvu popularnost kao Šah.

TIJEK IGRE

Igrači naizmjenice povlače svoje figure dijagonalno i to samo po crnim poljima. Ključni potezi u dami su preskakanja figura suprotnog igrača koje se pri tome eliminiraju s table. Cilj igrača je eliminirati sve figure protivnika s table

Pravila igre Dama možete preuzeti klikom na datoteku ispod

KARAKTERISTIKE IGRE

 • Razvija kombinatoriku i zapažanje
Detaljno
Question mark
5.42365 Stars
Ocjena: 5.42/10 (4290 glasova)

Domino

2+ - 9999
Najbolje: 4
Težina: 1.406 Stars Question mark
 • TOP igra: 12892
 • TOP apstraktna: 821
8 god.
15 min.

Pročitaj više

OPIS IGRE

Stara i vrlo poznata igra slaganja pločica. Sastoji se od pločica raznih vrijednosti koje se slažu prema pravilima jedne uz druge.

TIJEK IGRE

Igrači postavljaju domino pločice na stol prema pravilima igre. Pri tome se pokušavaju osloboditi svih svojih pločica. Na kraju se zbrajaju preostale pločice, a igrač sa najmanje bodova je i pobjednik.

Pravila igre Domino možete preuzeti klikom na datoteku ispod

KARAKTERISTIKE IGRE

 • Igrati je mogu i mlađi igrači
 • Razvija vještine zapažanja i kombinatorike
Detaljno
Question mark
5.70368 Stars
Ocjena: 5.7/10 (201 glasova)

Down Under

2 - 4
Najbolje: 4
Težina: 1.8148 Stars Question mark
 • TOP igra: 8517
 • TOP obiteljska: 1298
 • TOP apstraktna: 508
8 god.
30 min.

Pročitaj više

OPIS IGRE

Ova simpatična igra zapravo je slagalica u kojoj igrači slažu puteve, a ilustrirana je australskim motivima. Uz osnovnu varijantu igre, ona sadrži i jednu podigru (u kojoj se također slažu putevi)

TIJEK IGRE

Svaki igrač ima pločice sa motivom dijela puta (krivine ili pravci) u svojoj boji. Igrači naizmjenice postavljaju pločice na polje za igru stvarajući time vlastite puteve. Cilj igre je napraviti što dulji put unutar zadanog pravokutnog prostora. Osim postavljanja svojeg puta, igrači pokušavaju spriječiti i ostale igrače u tom naumu usmjeravajući njihove puteve u neželjene pravce.

KARAKTERISTIKE IGRE

 • Razvija strategiju i zapažanje
 • Jednostavna igra pogodna i za mlađe igrače

Copyright: Bambus Spielverlag (2007)

Detaljno
Question mark
7.67669 Stars
Ocjena: 7.68/10 (11154 glasova)

GO

2
Najbolje: 2
Težina: 3.9701 Stars Question mark
 • TOP igra: 97
 • TOP apstraktna: 5
8 god.
90 min.

Pročitaj više

OPIS IGRE

Go je drevna dalekoistočna misaona igra. Prema legendi, Go je nastao u Kini prije 4000 godina, ali među povjesničarima ne postoji dogovor oko starosti. U svakom slučaju, činjenica je da je to najastarija igra na tabli koja se igra s više-manje nepromijenjenim pravilima. Zanimljivo je da je Pula bila jedan od prvih europskih gradova u kojemu se je igralo Go, i to tijekom 19. stoljeća u mornaričkom klubu. Pomorci su igru donijeli iz Japana i aktivno ju igrali nekoliko godina.

TIJEK IGRE

 • Crni i Bijeli igraju na ploči (ili gobanu) koji se sastoji od 19 vodoravnih i 19 okomitih linija koje tvore mrežu od 361 polja (odnosno križanja). Svaki igrač ima na raspolaganju neograničen broj žetona (koji se obično nazivaju kamenovi) u svojoj boji. Igra počinje na praznoj ploči, tj. sva polja su prazna.
 • Cilj igre je stvaranje teritorija, odnosno grupe praznih križanja koje kontrolira jedan igrač. Na kraju partije, zarobljenici (uzete ili mrtve figure) se postavljaju na križanja u protivničkim teritorijima. Nakon toga se računa 1 bod za svako slobodno križanje (ovo je ustvari samo jedna od tehnika za brojanje – teoretski se svaki zatvorenik i svaki teritorij broje 1 bod). Pobjednik je onaj tko ima više bodova.
 • Igrači igraju naizmjenice jedan iza drugog, a počinje Crni. Svaki igrač može postaviti novu figuru u svojoj boji na bilo koje slobodno križanje na ploči.
 • Figure koje se nalaze neposredno jedne do drugih  zovu se povezane. Grupa je grupa povezanih figura iste boje.
 • Figura ili grupa figura ima određen broj praznih križanja koja se nalaze u neposrednoj blizini. Ova križanja se zovu slobodne figure ili grupe. Ukoliko igrač svojim potezom okupira posljednju slobodu jedne figure ili jedne grupe, kaže se da je figura (odnosno grupa) zarobljena i skida se s ploče.
 • Ako jedan igrač nema što odigrati, onda drugi igrač ima pravo odigrati još jednom.
 • Ukoliko oba igrača ne mogu ništa odigrati, igra se završava.
 • Nakon kraja partije računa se rezultat svakog igrača: broj križanja koja su okupirana ili potpuno okružena figurama tog igrača. Smatra se da je križanje potpuno okruženo figurama jednog igrača ukoliko prateći sve putove koji vode od ovog križanja dođemo do figure tog igrača ili do ruba plče prije nego što dođemo do figure drugog igrača.
 • Pobjednik je igrač koji ima više bodova.

KARAKTERISTIKE IGRE

 • Isključivo misaono-strateška igra
 • Partija GO-a može trajati i više mjeseci
 • Razvija logiku i strategiju
Detaljno
Question mark
5.0963 Stars
Ocjena: 5.1/10 (3035 glasova)

Halma

2 - 4
Najbolje: 3
Težina: 1.6214 Stars Question mark
 • TOP igra: 13201
 • TOP apstraktna: 840
8 god.
30 min.

Pročitaj više

OPIS IGRE

Ovo je jednostavna igra na ploči koja u originalu izgleda kao kvadrat sa 16×16 polja, no danas e u setovima igara češće nalazi ploča koja izgleda kao na slici.

TIJEK IGRE

Igrači naizmjenice vode svoje figure sa polaznih polja u ciljna, pomičući ih ili preskakući preko drugih figura. Igrač koji prvi dovede sve svoje figure u suprotno – ciljno polje je pobjednik.

Pravila za igru Halma možete preuzeti klikom na datoteku ispod.

KARAKTERISTIKE IGRE

 • Lagana igra pogodna za igranje s djecom
 • Razvija kombinatoriku i peercepciju
Detaljno
Question mark
6.78281 Stars
Ocjena: 6.78/10 (14879 glasova)

Hey, That’s My Fish!

2 - 4
Najbolje: 3
Težina: 1.4632 Stars Question mark
 • TOP igra: 569
 • TOP obiteljska: 128
 • TOP apstraktna: 34
8 god.
20 min.

Pročitaj više

OPIS IGRE

U ovoj maloj, jednostavnoj i duhovitoj igri igrači svojim pingvinima hvataju ribu na santama leda koje polako nestaju. Igra se sastoji od figurica pingvina i heksagonskih pločica santi leda.

TIJEK IGRE

Igrači pomiču svoje pingvine po ploči za igru sastavljenoj od mnoštva heksagonskih pločica. Svaka pločica na sebi ima 1, 2 ili 3 ribe, a prilikom svakog napuštanja heksagona igrač uzima pločicu na kojoj je stajao i tako skuplja ribu. No, kako se prilikon uzimanja heksagona stvaraju “rupe” pomicanje pingvina postaje sve teže i igrači trebaju sve više paziti što i kako pomiču. Igrač koji je na kraju skupio najviše ribe pobjeđuje u igri.

KARAKTERISTIKE IGRE

 • brza i jednostavna igra
 • mala kutija pogodna za putovanja
 • razvija taktiku i zapažanje
 • ne sadrži tekst

Copyright: Fantasy Flight Games (2011)

Detaljno
Question mark
7.34249 Stars
Ocjena: 7.34/10 (19226 glasova)

Hive

2
Najbolje: 2
Težina: 2.3426 Stars Question mark
 • TOP igra: 169
 • TOP apstraktna: 9
9 god.
20 min.

Pročitaj više

OPIS IGRE

Apstraktna logička slagalica s velikim, masivnim šesterokutnim pločicama u kojoj igrači slažu i premještaju kukce, s ciljem zarobljavanja suparnikove matice. Svaki kukac ima svoje mogućnosti kretanja što igračima daje širinu za taktiziranje.

TIJEK IGRE

Igrači naizmjence postavljaju šesterokutne pločice s oznakama kukaca, te kasnije kada postave maticu postavljene šesterokute pomiču po stvorenoj strukturi. S time da različiti kukci imaju različite opcije micanja: Jelenci se pomiču za jedan, ali se mogu i popeti na druge kukce; skakavci preskaču pravocrtno ostale spojene bube, pauci se pomiču po rubovima, ali uvijek za 3 polja; mravi se mogu pomicati po rubu strukture neograničeno i matica se pomiče za jedan po rubu. Igrač čija je matica potpuno okružena s kukcima (vlastitim i suparnikovim) je izgubio.

KARAKTERISTIKE IGRE

 • Razvija strategiju, taktiku i zapažanje
 • Pogodna za mlađe i starije igrače
 • Igra ne sadrži tekst

Copyright: Vendetta 2007.

Detaljno
Question mark
7.17919 Stars
Ocjena: 7.18/10 (12627 glasova)

Ingenious (Genial)

1 - 4
Najbolje: 2
Težina: 1.9302 Stars Question mark
 • TOP igra: 275
 • TOP apstraktna: 11
8 god.
30 - 45 min.

Pročitaj više

OPIS IGRE

Ovo je igra polaganja pločica u kojoj svaka pločica ima na sebi dva simbola, svaki unutar svog  šesterokuta i cilj igre je osvojiti najviše bodova spajanjem istih simbola na igračoj ploči.

TIJEK IGRE

Svaki igrač dobije šest pločica i tokom svog poteza polaže jednu od njih na igraču ploču, zbraja dobivene bodove i vuče novu pločicu. Kada se pločica stavi na igraču ploču, boduju se neprekinute linije istih simbola na igračoj ploči u svih pet smjerova svakog simbola na pločici (pločica koja je postavljena se ne boduje). Postoji šest različitih simbola, i svaki od njih ima posebnu liniju za bodovanje. Igra završava kada se na igraču ploču ne može staviti više pločica. Pobjednik je igrač koji ima najviše bodova na bodovnoj liniji u kojoj je najslabiji po bodovima.

KARAKTERISTIKE IGRE

 • Razvija strategiju i taktiku
 • Lagana za naučiti
 • Igra ne sadrži tekst

Copyright: Fantasy Flight Games

Detaljno
Stranica 1 od 41234