Prijedlog za igru
- grof
- Redovni član udruge
- Reactions:
- Ima zahvala: 1622 puta
- pohvaljen: 2452 puta
- Kontakt:
Re: Prijedlog za igru
Catan već mjesecima nisam vadio iz ormara.... vrijeme je da mu se vratim 

Ne prestajemo igrati jer smo ostarjeli, nego smo ostarjeli jer smo prestali igrati. - G.B. Shaw
BI rekli da je igra puno bolja sa ekspanzijama ili ne baš tolko? Mislim jel se baš isplati uzet sve ekspanzije?
Također, jel imate kakve ideje za malo "izmjenit" pravila? Naime mi smo prošli put odlučili odigrat tako da trade-at mogu samo oni koji su povezani cestama ili preko luka.
Također, jel imate kakve ideje za malo "izmjenit" pravila? Naime mi smo prošli put odlučili odigrat tako da trade-at mogu samo oni koji su povezani cestama ili preko luka.
- grof
- Redovni član udruge
- Reactions:
- Ima zahvala: 1622 puta
- pohvaljen: 2452 puta
- Kontakt:
Evo, ekipa je već nešto napisala ovdje:Hollow je napisao/la: Također, jel imate kakve ideje za malo "izmjenit" pravila? Naime mi smo prošli put odlučili odigrat tako da trade-at mogu samo oni koji su povezani cestama ili preko luka.
http://igranje.hr/forum/viewtopic.php?f=14&t=299
i ovdje
http://igranje.hr/forum/viewtopic.php?f=25&t=268
Sve možeš izvesti bez kupnje novih ekspanzija

Ne prestajemo igrati jer smo ostarjeli, nego smo ostarjeli jer smo prestali igrati. - G.B. Shaw
- mado
- Reactions:
- Ima zahvala: 1191 put
- pohvaljen: 1200 puta
- Kontakt:
Rekao bih da je igra puno bolja s ekspanzijama. S dodacima dobiješ nove načine skupljanja bodova, a to je po meni uvijek dobro. Večina dodataka uvodi dodatnu interakciju među igračima, pa bude još zabavnije. Kad se igra s Karavanama imaš licitiranje resursima. Kad igraš s barbarima, igrači se mogu zajedno boriti protiv njih ili podmetati barbare jedan drugome. Kad se igra s rijekama, može se trgovati zlatnicima, a raspored dodatnih i kaznenih bodova se stalno mijenja. Sa zadnjim dodatkom je potrebno transportirati resurse po otoku, pa ako prelaziš preko susjedove ceste, moraš platiti cestarinuHollow je napisao/la:BI rekli da je igra puno bolja sa ekspanzijama ili ne baš tolko? Mislim jel se baš isplati uzet sve ekspanzije?

Tu imaš pravila u PDF formatu za sva proširenja na engleskom, pa ih možeš unaprijed proučiti i razmisliti koje ti se sviđaju: http://www.catan.com/gamerules.html
Tu imaš pravila za 2 igrača na hrvatskom: http://igranje.hr/forum/viewtopic.php?f=14&t=317
Ako vas igra troje, možete četvrtog igrača simulirati po tim pravilima. Također bacati kockice 2x radi ubrzavanja igre.
Još jedan glas za BGG.Boros je napisao/la:Moj savjet je ako znaš engleski osloni se bolje na BoardGameGeek. Tamo ćeš pronaći puno više materijala u vezi svake igre, kao i linkove na video recenzije. Jednoga dana možda će i igranje.org "odrasti"pa će i tu biti dovoljno materijala, no do tada uz igranje.org, svakako se osloni na BGG.
Predlažem ti da ni jednu igru ne kupuješ na blef ili po nekoj letećoj preporuci, već da odeš na BGG, pročitaš par recenzija, proučiš pravila, pogledaš slike i onda odlučiš. Šteta je potrošiti parsto kuna za nešto što će ti stajati u ormaru.
Gotovo nikad se ne isplati uzimat sve ekspanzije za igru. U biti nikad ne treba uzimat ekspanziju ako nisi siguran zašto ju uzimaš. Ponovio bi ovo od gore - ako te zanima ekspanzija, odi na BGG, vidi šta ekspanzija zapravo donosi i da li ti to uopće treba. Pogotovo jer današnje igre često dobivaju ekspanzije koje uopće ne poboljšavaju igru toliko koliko samo kompliciraju pravila i produžavaju partije (kašlj kašlj Carcassonne kašlj).Hollow je napisao/la:BI rekli da je igra puno bolja sa ekspanzijama ili ne baš tolko? Mislim jel se baš isplati uzet sve ekspanzije?
- joezg
- Reactions:
- Ima zahvala: 24 puta
- pohvaljen: 201 put
- Kontakt:
Ja kao da sam na forumu da proturječim babi.baba je napisao/la:
Gotovo nikad se ne isplati uzimat sve ekspanzije za igru. U biti nikad ne treba uzimat ekspanziju ako nisi siguran zašto ju uzimaš. Ponovio bi ovo od gore - ako te zanima ekspanzija, odi na BGG, vidi šta ekspanzija zapravo donosi i da li ti to uopće treba. Pogotovo jer današnje igre često dobivaju ekspanzije koje uopće ne poboljšavaju igru toliko koliko samo kompliciraju pravila i produžavaju partije (kašlj kašlj Carcassonne kašlj).

Nemam ništa protiv babe i njegovog stila pisanja, ali ovakve izjave kao da iznose uobičajeno mišljenje, a ja sam uvjeren da nije tako. Tako, na primjer, moje je mišljenje o ekspanzijama da, u principu, donose nešto korisno svakoj igri. Sigurno je jedan od motiva autorima i izdavačima i dodatna zarada, ali mišljenja sam da je osnovna ideja izdavačima izdati igru koja je dobro zaokružena, koja ima razmjerno jednostavna pravila i koja je praktična za izdavanje, a s ekspanzijama dodaju nove elemente. Na taj način postižu:
- modularnost - širokoj masi ponude jednostanija pravila i, u pravilu, kraće trajanje, a fanovima kojima se svidi igra ponude nove mogućnosti. Često je ta dodatna mehanika i dio originalnog dizajna pa se može reći da je tu posrijedi i dodatna zarada izdavača, ali moguće i da je po srijedi sljedeće na listi
- jednostavnost produkcije - mogli bi strpati i sve dodatke odmah u jednu kutiju i u uputama napisati da se s nekim pravilima i komponentama može i ne mora igrati, ali bi takva verzija sigurno koštala znatno više i odbila ljude koji žele probati igru. Vjerojatno bi koštala nešto manje nego kad se posebno kupuju ekspanzije, ali ovako opet ostavljaju na volji kupcima da kupuju kako im paše.
Ne znam zašto se ne bi isplatilo kupiti sve ekspanzije, tj. zašto bi bilo bolje kupiti samo neke. Više ekspanzija donosi više mogućnosti i često igru čini zanimljivijom. Po mojem mišljenju Alhambra tek s ekspanzijama daje igraču priliku da donosi malo teže taktičke odluke i vjerujem da je dobro, ako prihodi dopuste, uzeti sve ekspanzije jer tako je moguće svaki put odabrati nekoliko proširenja i svaka igra može biti drugačija. Dominion je drugi primjer. Od prvog dana su imali na umu sve ekspanzije (proces nastanka igre je opisan na bgg-u), ali je jednostavno teško bilo izdati igru sa svim karticama. Tko bi ju kupio? Ovako svatko može kupiti koji dio hoće. a ako kupi sve još bolje. Imat će raznolikije igre. Činjenica je da postavljanje igre postaje kompliciranije i da se to nekome ne mora sviđati, ali dobro je imati opcije. Nije, naravno, uvijek najbolje kupiti sve ekspanzije jer se igraču neke, jednostavno, ne moraju svidjeti.baba je napisao/la:
Gotovo nikad se ne isplati uzimat sve ekspanzije za igru.
Slažem se da je, generalno, dobro znati zašto kupuješ nešto pa tako i ekspanziju... ali isto vrijedi i za igru, auto, stan...baba je napisao/la:
U biti nikad ne treba uzimat ekspanziju ako nisi siguran zašto ju uzimaš.
Vjerujem da je ovo stvar osobnog ukusa, ali meni se, nekako, čini da ljudi nalaze razloge da ih kupuju jer se u protivnom ne bi u tolikom broju prodavale, a mislim da nije jedini razlog čisto kolekcionarstvo (iako ima i toga). Vjerujem da ljudi misle da ekspanzije, u velikom broju, poboljšavaju igru. To da joj kompliciraju pravila i produljuju trajanje je, u osnovi, točno, ali nekima se to sviđa. U većini slučajeva je to i cilj ekspanzije.baba je napisao/la:
Pogotovo jer današnje igre često dobivaju ekspanzije koje uopće ne poboljšavaju igru toliko koliko samo kompliciraju pravila i produžavaju partije (kašlj kašlj Carcassonne kašlj).
Ja, recimo, volim dosta ekspanzija za Carcassonne i mogu igrati s njih nekoliko odjednom pa ako to produljuje igru i za koji sat, ali ima i nekih koje mi se ne sviđaju. Ekspanzije za Carcassonne možda i ne povećavaju taktičku dubinu igre, ali su meni zabavne. Ako pogledamo na BGG, big-box ekspanzije za Carcassonne su u pravilu ocijenjene kao i sama igra. Neke malo bolje, neke lošije. Broj glasova za ocijenu ekspanzija u usporedbi s brojem glasova za ocijenu igre daje naslutiti da ekspanzije kupuje između 5 i 30% onih koji su kupili originalnu igru. Čini mi se da se iz ovih, doduše nereprezentativnih, podataka da naslutiti da su autor i izdavač napravili dobar posao. Ljudi masovno kupuju Carcassonne i zadovoljni su njime, a manji broj fanova odlučio je igru proširiti ponuđenim ekspanzijama i zadovoljni su rezultatom.
Ekspanzije za dominion ne kompliciraju pravila (ili minimalno), a povećavaju reigrivost. Ekspanzija za Puerto Rico ne komplicira igru, ali je oživi nakon što postane malo monotona. Ekspanzije za Race for the Galaxy dodaju niz novih mogućnosti. Neke kompliciraju igru, ali je čine dubljom i omogućuju nove strategije, neke povećavaju broj igrača (opet je teško izdati sve odjednom jer bi igra bila masivna i skuplja).
Sve u svemu, mislim da je ponuda ekspanzija u modernim igrama više nego fer, a omogućuje svakome da igre učini po volji dugotrajnima, kompliciranima, zanimljivima, reigrivima, strateški dubljima... Ne znam za SoC, jer ih nemam, ali cini se da je ekipa zadovoljna s ovim glavnim ekspanzijama.
Hehe, svakom svoje mišljenje, ali ja bi samo re-kvotao jednu rečenicu koja mislim da se izgubila u gornjem zidu teksta:
To nije "generalni" savjet. To je po meni vrlo, vrlo specifični savjet. Ekspanziju kupuješ zato što želiš nešto dodati u igru koju već voliš igrati, većinom zato što osjetiš da toj igri nešto manjka i zato što siguran da će "proširena" igra odgovarati tebi i ekipi s kojom igraš.
No po mome iskustvu ljudi - pogotovo oni koji nemaju vremena ni volje istraživati sitnice oko društvenih igara - često ekspanzije ne kupuju zbog specifičnog razloga nego iz čiste lijenosti tj. zato što a) kupovina ekspanzije je "sigurna" kupnja jer se "zna" što se dobija i b) jeftinije je kupiti ekspanziju nego novu igru. Ovo je po meni loše.
Ja dakle nisam protiv ekspanzija, daleko od toga, ja sam samo protiv nabavke ekspanzija po ho-ruk principu. Ekspanzije jesu jeftinije od novih igara, ali nisu toliko jeftine da bi ih čovjek naslijepo kupovao "jer sigurno igre čine boljima". To da li će igra biti bolja ne ovisi samo o kvaliteti ekspanzije, već jako ovisi o samoj grupi igrača, ali ono što je gotovo sigurno je da će igra biti složenija i dulja. Isto tako, po meni je uvijek bolje imati veći izbor igara u ormaru, nego dvije igre i deset ekspanzija za njih. Prečesto sam vidio kako ljudi nabave SoC, Carcassonne, i onda samo "štancaju" ekspanzije, kao da nema tona drugih igara vrijednih kupnje koje bi sigurno doprinijele općoj zabavi više nego 75.-ta ekspanzija za Carcassonne koja uvodi leteće tanjure, nindže i špagete bolonjez.
Naravno, sve ovisi o ljudima i samoj grupi. Ali dok će neki uživati u trosatnoj partiji Carcassonne-a sa 700 kartica, zmajevima, katapultima i malim zelenima, drugi bi se sigurno radije bacili kroz prozor nego se podlegli takvoj torturi.
To nije "generalni" savjet. To je po meni vrlo, vrlo specifični savjet. Ekspanziju kupuješ zato što želiš nešto dodati u igru koju već voliš igrati, većinom zato što osjetiš da toj igri nešto manjka i zato što siguran da će "proširena" igra odgovarati tebi i ekipi s kojom igraš.
No po mome iskustvu ljudi - pogotovo oni koji nemaju vremena ni volje istraživati sitnice oko društvenih igara - često ekspanzije ne kupuju zbog specifičnog razloga nego iz čiste lijenosti tj. zato što a) kupovina ekspanzije je "sigurna" kupnja jer se "zna" što se dobija i b) jeftinije je kupiti ekspanziju nego novu igru. Ovo je po meni loše.
Ja dakle nisam protiv ekspanzija, daleko od toga, ja sam samo protiv nabavke ekspanzija po ho-ruk principu. Ekspanzije jesu jeftinije od novih igara, ali nisu toliko jeftine da bi ih čovjek naslijepo kupovao "jer sigurno igre čine boljima". To da li će igra biti bolja ne ovisi samo o kvaliteti ekspanzije, već jako ovisi o samoj grupi igrača, ali ono što je gotovo sigurno je da će igra biti složenija i dulja. Isto tako, po meni je uvijek bolje imati veći izbor igara u ormaru, nego dvije igre i deset ekspanzija za njih. Prečesto sam vidio kako ljudi nabave SoC, Carcassonne, i onda samo "štancaju" ekspanzije, kao da nema tona drugih igara vrijednih kupnje koje bi sigurno doprinijele općoj zabavi više nego 75.-ta ekspanzija za Carcassonne koja uvodi leteće tanjure, nindže i špagete bolonjez.
Naravno, sve ovisi o ljudima i samoj grupi. Ali dok će neki uživati u trosatnoj partiji Carcassonne-a sa 700 kartica, zmajevima, katapultima i malim zelenima, drugi bi se sigurno radije bacili kroz prozor nego se podlegli takvoj torturi.

- mado
- Reactions:
- Ima zahvala: 1191 put
- pohvaljen: 1200 puta
- Kontakt:
Baznu igru imam na hrvatskom od LaserPlusa, a na engleskom od Mayfair Games imam sva tri proširenja: Seafarers, Cities & Knights, Traders & Barbarians, te manje proširenje bazne igre na 5-6 igrača.Hollow je napisao/la:Taj settlers sa ekspanzijama sto imate, jel mayfair verzija?
Heksagoni koji čine otok su iste veličine, ali različitog dizajna. Engleska verzija je malo ozbiljnija, nekima i ljepša. Hrvatska verzija ne dolazi s morem koje učvršćuje otok, pa je sve skupa manje stabilno. Može se kupiti PRE-2007 ADAPTER KIT koji se stavlja umjesto mora i učvrščuje otok. Preporučam ga kupiti, štedi živce. Znači fizički nema problema, osim vizualno jer su svi heksagoni resursa poduplani. I dalje su sličnih boja, ali neke to zbunjuje što imaju 2 različite šume, 2 različito dizajnirane planine, itd.
Hrvatske kartice resursa i razvoja su manje od engleskih i drugačije dizajnirane. Nekima to smeta, nekima ne. Funkcionalno ne bi trebalo biti problema. Mi rijetko potrošimo sve hrvatske resurse, pa tek onda idemo na engleske po potrebi. U verziji za 5-6 igrača prvo trošimo hrvatske kartice razvoja, pa onda engleske. U engleskim nema kartica bodova, samo vitezi i izgradnja, pa nam ne smeta.
Neki scenariji, proširenja totalno zamjenjuju kartice razvoja novima, pa se koriste samo engleske. To može biti problem ljudima s lošim engleskim, ali generalno ne bi trebao biti preveliki problem. Lako se nauči značenje svih kartica i igranje teče bez problema.
Dakle, može se kombinirati Laserplusova bazna igra sa svim ekspanzijama Mayfaira.
Fotke:
Laserplus: http://boardgamegeek.com/image/1069432/ ... s-of-catan
Engleski: http://boardgamegeek.com/image/1042519/ ... s-of-catan
- thegrey
- Reactions:
- Ima zahvala: 78 puta
- pohvaljen: 204 puta
Da se odmaknemo od klasicnih Settlersa i Carcassonea, evo ti jos jedan prijedlog koji bi ti se mogao svidjeti.
Mission: Red Planet.
Podsjeca na Citadelse iako je po meni nesto rafiniranija i trudi se neutralizirati efekt razvlacenja igre i "bash the leader" sindroma. Setting je lagano steampunkovski.
U igri je zastupljeno ovo sto smatras kao pozitivne strane.
Ako imas nekog tko ga posjeduje, odigraj; ako ne, probaj pogledati neki video review pa vidi kako ce ti sjesti.
Mission: Red Planet.
Podsjeca na Citadelse iako je po meni nesto rafiniranija i trudi se neutralizirati efekt razvlacenja igre i "bash the leader" sindroma. Setting je lagano steampunkovski.
U igri je zastupljeno ovo sto smatras kao pozitivne strane.
Ako imas nekog tko ga posjeduje, odigraj; ako ne, probaj pogledati neki video review pa vidi kako ce ti sjesti.