Prijedlog za igru
Prijedlog za igru
Pozdrav,
Prije par mjeseci sam tek skuzio da postoje i druge igre osim monopoly-a, rizika i tako te sam probao frendov settlers of catan i super mi je. U međuvremenu sam kupio smallworld, ali nije mi baš nešto.
Sad tražim neku novu igru, ali od tolke količine igara, neznam koju točno tražim.
Napisat ću što mi je dobro u settlersu, a loše u smallworldu da dam okvirne smjernice.
SOC dobro - planiranje, razmišljanje, neizvjesnost, promjena taktike s obzirom na promjenu situacije, ploča je svaki put drugačija te već tu postaje zanimljivo
smallworld loše - netreba se baš razmišljat što napravit u određenom turnu (nedovoljno taktiziranja i planiranja, najčešće je baš jedna kombinacija rase i posebnosti najbolja u određenm trenutku), malo je igra dosadna jer je uvijek sve isto osim tih promjena rasa i posebnosti
Razmišljao sam o puerto rico i agricoli, ali kolko sam čitao vani po forumima, ljudi se nešto žale da je agricola dosta frustrirajuća jer se jedva preživljava, tako nešto.
Stone age mi se činio zanimljivim, ali sam onda pogledao video review i nije me se nešto dojmilo...
Prije par mjeseci sam tek skuzio da postoje i druge igre osim monopoly-a, rizika i tako te sam probao frendov settlers of catan i super mi je. U međuvremenu sam kupio smallworld, ali nije mi baš nešto.
Sad tražim neku novu igru, ali od tolke količine igara, neznam koju točno tražim.
Napisat ću što mi je dobro u settlersu, a loše u smallworldu da dam okvirne smjernice.
SOC dobro - planiranje, razmišljanje, neizvjesnost, promjena taktike s obzirom na promjenu situacije, ploča je svaki put drugačija te već tu postaje zanimljivo
smallworld loše - netreba se baš razmišljat što napravit u određenom turnu (nedovoljno taktiziranja i planiranja, najčešće je baš jedna kombinacija rase i posebnosti najbolja u određenm trenutku), malo je igra dosadna jer je uvijek sve isto osim tih promjena rasa i posebnosti
Razmišljao sam o puerto rico i agricoli, ali kolko sam čitao vani po forumima, ljudi se nešto žale da je agricola dosta frustrirajuća jer se jedva preživljava, tako nešto.
Stone age mi se činio zanimljivim, ali sam onda pogledao video review i nije me se nešto dojmilo...
- grof
- Redovni član udruge
- Reactions:
- Ima zahvala: 1622 puta
- pohvaljen: 2452 puta
- Kontakt:
Re: Prijedlog za igru
možda:
power grid, World Without End, Princes of Florence, Puerto Rico, El Grande....
pogledaj malo kaj ima i kod nas pod recenzijama
power grid, World Without End, Princes of Florence, Puerto Rico, El Grande....
pogledaj malo kaj ima i kod nas pod recenzijama
Ne prestajemo igrati jer smo ostarjeli, nego smo ostarjeli jer smo prestali igrati. - G.B. Shaw
- mado
- Reactions:
- Ima zahvala: 1191 put
- pohvaljen: 1200 puta
- Kontakt:
Ovo zvuči točno kao opis Race for the Galaxy. http://igranje.hr/igre/race-for-the-galaxyHollow je napisao/la: ... planiranje, razmišljanje, neizvjesnost, promjena taktike s obzirom na promjenu situacije, ploča je svaki put drugačija te već tu postaje zanimljivo
...
Riječ je o strateškoj kartaškoj igri u kojoj treba puno razmišljati, planirati, a i mijenjati taktiku s obzirom na nove karte koje dobiješ, a svakako je svaka igra drugačija zbog 100 različitih karata u baznoj igri. S proširenjima broj različitih karata dostiže 200, pa je skoro nemoguće igrati 2 iste igre.
Možda će bi biti preteška nakon Catana. Probaj igrati prvo Dominon. Puno je laška od Race, svaki put je drugačija, nije toliko strateška, ali ima puno planiranja i svakako je jako zabavna.
Znam za obje igre i rađe bi nešto na ploči. Također, malo sam skeptičan prema "svemiru" :/.
-
- Reactions:
- Ima zahvala: 7 puta
- pohvaljen: 15 puta
Meni se čini da ti tražiš "euro" igru, a opet nekako nisi baš za to. Predložena ti je Agricola, pa Stone Age, pa Puerto Rico, pa El Grande, i ništa od toga te ne zadovoljava. Možda da probaš Carcassone, tu je "ploča" uvijek drugačija iz igre u igru. Le Havre je također dobar euro.
Ako ti netko iz društva ima Civilizaciju (novu) to bi možda bila igra za tebe. Probaj pogledati video recenzije te igre.
Runewarsi ti donose također mnogo strateških odluka.
Ako ti netko iz društva ima Civilizaciju (novu) to bi možda bila igra za tebe. Probaj pogledati video recenzije te igre.
Runewarsi ti donose također mnogo strateških odluka.
- mado
- Reactions:
- Kontakt:
A da probaš proširenja za Catana? Imaš ih za kupiti u Carti.
Prvo proširenje Seafarers proširuje igru prostorno, tj. u igri je više otoka i potrebno ih je istraživati i naseljavati.
Drugo proširenje Cities & Knights uvodi viteze, napade na gradove, kompleksnije građenje, glavni grad, obranu od lopova itd.
Treće proširenje Traders & Barbarians donosi 4 manja dodatka i 5 scenarija igranja koji uvode više planirenja, taktiziranja. Moguće ih je više zajedno kombinirati, pa se dobije puno kompleksnija igra od bazne.
Pogledaj popis igara sa strateškim elementima: http://igranje.hr/tag/strategija
Alhambra sa dodacima isto može biti kompleksna igra, pogotovo kad uključiš dodatke koji omogućuju nove načine skupljanja bodova.
Prvo proširenje Seafarers proširuje igru prostorno, tj. u igri je više otoka i potrebno ih je istraživati i naseljavati.
Drugo proširenje Cities & Knights uvodi viteze, napade na gradove, kompleksnije građenje, glavni grad, obranu od lopova itd.
Treće proširenje Traders & Barbarians donosi 4 manja dodatka i 5 scenarija igranja koji uvode više planirenja, taktiziranja. Moguće ih je više zajedno kombinirati, pa se dobije puno kompleksnija igra od bazne.
Pogledaj popis igara sa strateškim elementima: http://igranje.hr/tag/strategija
Alhambra sa dodacima isto može biti kompleksna igra, pogotovo kad uključiš dodatke koji omogućuju nove načine skupljanja bodova.
-
- Reactions:
- Ima zahvala: 7 puta
- pohvaljen: 15 puta
Moj savjet je ako znaš engleski osloni se bolje na BoardGameGeek. Tamo ćeš pronaći puno više materijala u vezi svake igre, kao i linkove na video recenzije. Jednoga dana možda će i igranje.org "odrasti"
pa će i tu biti dovoljno materijala, no do tada uz igranje.org, svakako se osloni na BGG.

- grof
- Redovni član udruge
- Reactions:
- Ima zahvala: 1622 puta
- pohvaljen: 2452 puta
- Kontakt:
Pozlatile ti se riječiBoros je napisao/la: Jednoga dana možda će i igranje.org "odrasti"pa će i tu biti dovoljno materijala, no do tada uz igranje.org, svakako se osloni na BGG.

Ne prestajemo igrati jer smo ostarjeli, nego smo ostarjeli jer smo prestali igrati. - G.B. Shaw
Kupio sam puerto rico. Evo do maloprije proučavao pravila. Igra mi se čini zanimljiva, ali i komplicirana jer je dosta bitno samo znanje (čemu služi koja zgrada, uloga itd.) tako da mislim da kad to savladamo društvo i ja, igra bu super.
Što se tiče settlersa, frendova je igra i već prije smo se odlučili za ekspanziju, ali trenutno nema u CM. Upoznat sam sa ekspanzijama, ali nisam previše gledao. Frendovi su zaključili da je cities and knights najzanimljviija... ili je seafarers ipak bolja?
Što se tiče settlersa, frendova je igra i već prije smo se odlučili za ekspanziju, ali trenutno nema u CM. Upoznat sam sa ekspanzijama, ali nisam previše gledao. Frendovi su zaključili da je cities and knights najzanimljviija... ili je seafarers ipak bolja?
- mado
- Reactions:
- Kontakt:
Po meni je najbolja treća ekspanzija, Traders & Barbarians. Mislim da je imaju u Carti sad na akciji po 189kn ili tako nesto. Prve dvije ekspanzije mijenjaju originalnu igru svaka na svoj način, ali samo 1 način. T&B je skup 4 varijanti i 5 scenarija koji svaki mijenjaju igru na svoj način, a sve ih se može međusobno kombinirati. Da netko kupuje samo jedno proširenje Catana, preporučio bih baš treće. Inače ih imam sve. Mislim da nema šanse da nam Catan dosadi u skorije vrijeme