generalna komanda nije mogla vjerovati izvještajima koji su dolazili iz područja kharkiva...gneral popov inzistirao je na brzom osvajanju grada...neprijatelj drži jake i pokretne snage, te je već napomenuto kako kharkov neće biti osvojen bez velikih gubitaka...oklopništvo prvo uništava jednu njemačku pješačku diviziju, a onda šalje sve na kharov, koji je gotovo pod potpunom opsadom...šanse su bile 50 posto...trebala mi je četvorka na kocki...bacam i ....trica...kakvo razočaranje...po kremlju kruži priča da je staljin vlastoručno pisao smrtnu presudu generalu popovu...i to prije nego li je znao koliko je katastrofa potpuna...
naime, dva chita koja su ostala bili su pico (područje komande:kharkov) i manstein (jocker)...brzim manevrima njemačkog oklopništva pokazalo se da je cijela naša armija upala u zamku...jedinice crvene armije napadane su na brojnim položajima...polja oko kharkiva i danas su lokalnim seljacima poznata kao groblje t - 34 tenkova...uništene su 2 tenkovske divizije, jedna konjanička i jedna pješačka...k tome, 3 tenka su izbačena iz stroja (reducana) i odbačena daleko od ostalih trupa...u napredovanju njemačkih jedinica dvije oklopne divizije okružuju u potpunosti generala popova i njegovu armiju, te i sam general biva hq relocated, odbačen preko rijeke, na poziciju gdje ne može efektivno davati naredbe jedinicama...katastrofa je potpuna...samo pukom srećom i paralelnim neiskustvom i poštenjem moga suparnika nisam izgubio supply...
mislio sam se koje chitove da ubacim u šalicu...popova?ne može zadati zapovijed više od dvije jedinice...jedina mogućnost je da izvučem stavku, pomaknem ga i onda čekam da njega izvučem...šanse za to su nikakve, jer tri njegova chita mi kvare planove...nisam mogao vjerovati kada se desilo upravo to, stavka, pa popov!!!kakva sreća! nadam se da moj kolega ne misli da varam...
uglavnom, popov se pribrao, ponovno prešao rijeku, i počeo zadavati komande...uništene su dvije elitne oklopne jedinice, te je uspostavljena relativno stabilna linija...tri oklopne jedinice koje su izbačene iz stroja i dalje su predaleko od popova i mislim da njima nema spasa...dakle, stanje na sjeveru nezadovoljavajuće, ali kako je izgledalo prije koji tjedan, možemo biti i zadovoljni...osvajanje kharkova moguće, ali upitno...
centar stabilan...kako sam i predvidio povlačio je jedinice sa istoka u obranu stalina...preko 15 neprijateljskih divizija, polovica oklopnih...situacija nalaže oprez, da se ne bi ponovile scene iz kharkova...ovdje djeluju 3 gda i 55sh tako da maneverski stojimo dobro...
na jugu je neprijatelj ocijenio da je sa strateške strane bolje prepoustiti rostov...ostavlja samo dvije jedinice u obrani...šaljem 12 divizija i ulazim u rostov...ne uspijevam uništiti branitelje te se oni razbijeni i bez supply povlače...morat ću ostavit dio jedinica na ovom području...napokon je osvojen i grad prolerask istočnije, koji je već par mjeseci pod opsadom...branitelji razbijeni, povlače se u smjeru rostova...