Senator (BGG rang 10904)

Pad republike je blizu!
Senator je društvena igra za 3 do 5 igrača gdje igrači preuzimaju uloge moćnih Rimskih državnika. U ovoj igri diplomacije, podvala i upravljanja resursima, igrači istovremeno štite Rim, unapređuju svoju obitelj s krajnjim ciljem da ukinu senat i zahtijevaju naslov Cezara. Drvena Rimska Republika je bila burno i opasno mjesto. U Senatoru, Rim će se suočiti s bezbroj izazova, kao što su ekonomska previranja, pobuna, kuga i ratovi protiv Rimske Republike dok kuju zavjeru protiv vlastitih neiskrenih agendi.
Igra se igra u tri kruga kroz tri faze.
- 1. faza postavljanja: sastavlja se novi "dnevni red" od novo izvučenih agendi za koje će se otvarati debate.
- 2. faza debate: igrači se natječu za agende i oznake konzula pomoću svojih karata utjecaja ili atentatora ako žele prekinuti debatu za određenu agendu.
- 3. faza čišćenja: kada se vraćaju karte utjecaja u ruke igrača.
U svakom krugu utjecaj na sve debate imaju i karte Događaja koje na razne načine utječu na debate. Svaki tip agende ima suprotne agende koje se ne mogu imati u isto vrijeme pa je nekad dobro drugom igraču podmetnuti agendu koja će mu napraviti više štete nego aktivnom igraču koristi.
Pločice konzula omogućavaju da se osvojene agende zaključaju.
Pobjednik nakon trećeg kruga je onaj igrač koji ima najviše agendi.
A sad da vidimo kako se to desilo po prvi puta da smo u jednoj večeri odigrali čak 5 partija ove igre!
Inače se kod nas rijetko igra, čak samo 2 puta za redom, ista igra ovaj puta smo imali jednog novajliju, mog dobrog kolegu iz škole. Nismo ga htjeli ubiti u pojam na prvom igranju pa smo išli igrati jednu laganiju igru. Kako ovo nismo nikad igrali, a i BGG rang je stvarno visok, bio je malo rizik da ne zaigramo neku stvarno lošu igru pa da ga i na taj način odbijemo od daljnjih druženja s nama.
Ali dogodilo se baš suprotno. Kako smo se u prvoj partiji više snalazili kako se igra igra, nakon nje smo odigrali i drugu dok ne dođe Krki.
U prvoj partiji je bio sljedeći rezultat:
1. Dam Dam 3
2. Jaje 2
3. Sadistiko 2
Ocjene za igru su bile 7,5 Dam Dam i Jaje, a ja 7.
Prva nam je odnesla dosta vremena pa je potrajala skoro sat vremena.
U drugoj partiji je rezultat bio sljedeći:
1. Dam Dam 3(2)
2. Sadistiko 3(1)
3. Jaje 2
Ocjena kod Dama se promijenila u 8, a Jaje ostao na 7,5 i ja na 7.
Ova partija nam je trajala samo 23 minute, što će reći da je igra dosta brza ako se ne brblja previše za stolom.
Tad je došao i Krki, ali kako Jajčević nije htio učiti novu igru, a i Krki je mogao isprobati novu igru zaigrali smo još jednu partiju.
Ovog puta je situacija krenula u korist Krkija:
1. Krki 3
1. Dam Dam 3
3. Jaje 2
4. Sadistiko 1
Krki i Dam su imali točno isti broj Agendi, pa onda isti broj carskih i završenih tako da su podijelili pobjedu.
Ocjene su bile Dam Dam i Jaje 8, Krki i ja 7. Opet je potrajalo malo duže radi objašnjavanja Krkiju, ali ipak manje nego prva, 44 minute.
Jaje je inzistirao da odigramo još jednu partiju pa smo se bacili još jednom u poslove u Rimskom Sentu:
1. Krki 4
2. Dam Dam 3
3. Jaje 2(1)
4. Sadistiko 2(0)
Ocjene su ostale iste, a trajanje produžilo na 54 minute, ali vjerojatno radi sve većih i dužih razgovora za stolom.
Već je bilo skoro 1 sat kad je Jaje rekao, ajd još jednu pa kud puklo, a nas ne treba baš puno nagovarati pa smo se bacili još jednom na igru:
1. Krki 4
2. Jaje 2(2)
3. Dam Dam 2(0)
4. Sadistiko 1
Ocjene su još jednom ostale iste, a mi smo se stvarno potrudili da odigramo što brže i završili za 37 minuta.
Što reći o ovoj igri? Pa 10000+ mjesto na listi igara na BGG-u sigurno nije zaslužila, mislim da bi trebala puno bolje kotirati jer stvarno nije tako loša igra. Nije sad nešto što me potpuno uvuklo u ulogu Senatora. Pošto je moj kolega profesor Geografije i Povijesti dobili smo i razne crtice iz života u starom Rimu, tako da nam je malo začinio igru i svakako ga rado očekujemo na sljedećem druženju. Sama činjenica da smo odigrali 5 partija govori da igra nije loša. Nema nekih nejasnoća ali stvarno treba imati umijeće diplomate da bi balansirao s odlukama drugih igrača koji nekad osvojene agende uzimaju za sebe za svoje bodove, dok u drugom slučaju uvaljuju osvojenu agendu drugom igraču da mu pomrse poslove s prijašnje zahtijevanim agendama. Rado ću je ponovo zaigrati, ali vjerujem da neće biti pretjerano puno na stolu.
Za kraj evo i top liste: