Jučer sam igrao Spirit Island i Burgle Bros. Obje partije u 2 igrača.
Spirit island je kooperativa igra u kojoj igrači igraju duhove prirode, božanstva otoka koji je pod udarom invazije kolonizatora.
Cilj je igre oduprijeti se kolonizaciji.
Ovu igru nažalost nisam okinuo nijednu sliku. Bili smo frend 'Shadows Flicker Like Flame' a ja 'Heart of the Wildfire'.
Neprijatelj je bio Brandenburg-Prussia na levelu 3 (efficient) a scenarij Guard the Isle's Heart.
Dakle, invazija zlih Europljana bi trebala biti nešto ubrzana, pri čemu postoje dva područja na karti gdje ne smije biti sagrađeno baš ništa.
Tamo smije doći explorer, ali mora biti otjeran ili uništen prije nego stigne zasnovati selo.
Za drugu patiju ikad, izi pizi. Pruska efikasnost nije došla do izražaja jer smo već na kraju drugog kruga sašili invaziju Europljana.
Bilo je tu i malo sreće u otvaranju i dobar event, no fora je što ova dva relativno lako uništavaju slabije mete poput solo explorera ili sela. Kada bi se kolonija razmahala i kad bi se otok načičkao gradovima i selima, to bi bio problem. No za razmahati koloniju, explorerima je potrebno ostati na karti dovoljno dugo kako bi mogli početi sa izgradnjom. U ovom scenariju, te jadnike je ili jeo mrak (shadows), ili pak gušio i izgarao požar (Wildfire).
Pobijedili.
Igrali svega dva poteza, pri čemu kolonisti nisu uspjeli sagraditi baš ništa.
U trećem potezu bi se krenula vrtiti Pruska efikasnost jer bi kolonizatorima došla kartica višeg levela, ali je Pruska kolonija odumrla prije realizacije...
Kako je partija bila toliko kratka, nemam što više reći o njoj.
Idemo na Burgle Bros.
Burgle Bros je koopertivna igra u kojoj igrači vode tim lopova koji mora pročešljati poslovnu zgradu u potrazi za sefom, probiti sef i potom se izvući. Riječ je o području 4*4 na 3 kata, načičkanom alarmima i pokojim noćnim čuvarom. Svaki kat ima jednog, i njegove akcije su glavni propeler igre. Konkretno, čuvar stalno nekuda ide, il na nasumičnu lokaciju ili na oglašeni alarm. Gdje se može manipulirati da jedna iz tima okine alarm kao decoy, otvarajući drugom ranije teško zamisliv prolaz. Igra ima perolaka pravila no nekad zna biti pravi izazov odgonetnuti koji je najbolji potez.

Postavljena igra. Desno 4x4 je najniži kat gdje startamo, srednji je iznad, a lijevo je najviši. Kartama se vide samo poleđine jer još ništa nije otkriveno.
Na svakom katu treba probiti sef, uzeti plijen i pobjeći na krov gdje nas čeka helikopter.

Prvi kat skoro riješen. Za sad se sve čini super.
Čuvar ovog kata je spor (narančasta kockica označuje lokaciju, a 2 brzina kojom se čuvar kreće), stealtha imamo puno, A evenata za sad nema.
Sef se nalazi dolje desno, otkriven je ubrzo nakon slike.

Sredina partije, prema kraju. Kolega (akrobat) se može vidjeti na drugom katu gore desno, a ja (hawk) sam na jedinoj kartici izvan slike, gornji kat, dolje lijevo. Tu je donji sef probijen i plan je probiti srednji. S tim da nas je ukenjao donji sef jer su plijen bile zlatne poluge gdje dva igrača moraju ponijeti po jednu, što je bilo zakomplicirano činjenicom kako je mene event poludjelog lifta otfurao na gornji kat sa kojeg nikako nisam mogao sići. U ovom trenutku se već nazire da bi pothvat mogao završiti u Sing Singu, jer stražari se ubrzavaju a mi smo razdvojeni. Ništa od timske igre, kud koji mili moji.

Kraj igre. Akrobat na zadnjem katu čeka da se rekonsilidiramo i napadnemo na zadnja dva sefa, ali...

...na Hawka je legla teška ruka zakona...
I to ubrzo nakon probijanja drugog sefa.
Dobra mi je igra. Sreća ima utjecaj ali taman koliko je ok. Rekao bih kako se ipak može fino taktizirati, nije posvemašnji kaos.
Na partiju je utjecao event koji nas je razdvojio pa je kooperacije malo i izostalo, ali kaj sad.
Super mi je twist kako svaki plijen ima neki svoj issue - zlato traži da ga nose oba igrača. Poštanske marke produciraju evente. Ostale nisam vidio, ali baš svaki loot igru nekako zakomplicira. I ubrza stražare, ok, ali na to računaš; prije nego uđeš u sef, ne znaš _što_ ćeš tamo zateći.
Eto.
Težu igru partiju dobili prelagano, lakšu igru partiju izgubili preteško. Obje partije super. GG.