Šta ste zadnje igrali?

Teme vezane uz igre, igranje, druženje, obitelj i psihologiju igranja
dado
Reactions:
Ima zahvala: 3594 puta
 pohvaljen: 2301 put
Kontakt:

Re: Šta ste zadnje igrali?

Post Postao/la dado »

Izvještaj za 12/2024
33 partije, 23 igre, 9 noviteta

https://boardgamegeek.com/boardgame/384213/fromage
Lagani worker placement euro u kojem se igrači natječu tko će napraviti najbolje francuske sireve, a posebnost igre je što igrači stavljaju radnike u isto vrijeme ali samo u sektor ploče koji se nalazi ispred njih. Naime, ploča je podijeljena u 4 sektora pa tako u jednom sektoru imamo area majority mini igru, u drugom želimo imati što više povezanih sireva, u trećem želimo biti na što više različitih polica, a u četvrtom želimo imati vlastite sireve u parovima (ne mogu ovako na brzinu bolje opisati, mora se bodovanje vidjeti u akciji). Svaki igrač ima samo 3 radnika, po jednog za svježi, tvrdi i pljesnivi sir. Kada svi igrači naprave svoje akcije ploča se okreće i sada svaki igrač ispred sebe ima novi sektor. Ima još nekih caka kao ispunjavanja naudžbi, izgradnje štala za bolje radnje / ekstra bodovanje na kraju igre, uparivanje sireva s voćem itd ali u suštini je to to.
Zgodan mali twist na worker placement, prekrasan artwork i produkcija. Jedini minus igri mi je nedostatak varijabilnosti pojedinih sektora ali uskoro kreće kampanja za https://boardgamegeek.com/boardgame/430533/formaggio , standalone ekspanziju koja donosi talijanske sireve i nove sektore sa novim načinima bodovanja tako da će to sigurno podići igru.
Kako god, igra je dobra za light euro kategoriju i za uvesti nove igrače u worker placement žanr. 8/10 s tendencijom na 8.5/10 - ostaje u kolekciji i veselim se ekspanziji

https://boardgamegeek.com/boardgame/395 ... k-the-duel
Tile laying igra za 2 igrača u stilu Carcassonnea gdje svaki igrač gradi svoj krajolik sa šumama, rijekama, selima itd. Malo dosadnjikavo. 6/10 - izlazi iz kolekcije

https://boardgamegeek.com/boardgame/402676/cities
Još jedna tile laying, city building, izaberi svoje bodovanje igra od autorskog dvojca Walker-Harding / Finn.
Meh. Sve već viđeno. Uvjeren sam da je ovo izdano samo na imena autora.
Čak me ova igra potaknula na razmišljanje da vratim https://boardgamegeek.com/boardgame/313963/cloud-city od istog autora (Walker-Harding). Tu barem ima taj nekakav 3D aspekt koji je po meni puno interesantniji. Navučenih 5/10 - izlazi iz kolekcije

https://boardgamegeek.com/boardgame/345122/holly-jolly
Lagana obiteljska set collection igra s božićnom temom. Ok. 6.5/10 - izlazi iz kolekcije

https://boardgamegeek.com/boardgame/422 ... tokyo-duel
King of Tokyo za 2 igrača. Ima 3 načina pobjede - skinuti sve živote protivniku, dofurati jednog od 2 markera (fame iili destruction) na svoju stranu ploče ili imati oba markera u tkz. spotlight zoni na svojoj strani ploče. Ako volite KoT i želite ga igrati u 2 igrača, to je to. Može se malo odužiti. 8/10 - ostaje u kolekciji

https://boardgamegeek.com/boardgame/357203/longboard
Kartaška set collection igra od Knizije, slična https://boardgamegeek.com/boardgame/400205/5-towers (kojoj sam na kraju dao 6 i otišla je iz kolekcije). Meh. 5 Towers je bolja. 5/10 - izlazi iz kolekcije

https://boardgamegeek.com/boardgame/411875/pixies
Još jedna mala kartaška gdje gradite grid od 3x3 karte ispred sebe. Ništa novo ni revolucionarno ali zabavno. 7.5/10 - za sada ostaje u kolekciji

https://boardgamegeek.com/boardgame/197 ... ick-battle
Brži Stratego. 5/10 - izlazi iz kolekcije

https://boardgamegeek.com/boardgame/342 ... tiled-west
Polyomino igra s temom Divljeg Zapada. Zgodan tile laying. Sviđa mi se način odabira pločica gdje se svaku rundu bace kocke i one određuju iz kojeg reda ili stupca se smiju uzimati pločice. 7/10 - nedovoljno za nabavku u kolekciju
Ovi su korisnici zahvalili autoru dado za post (ukupno 4):
juri006MirekCrosadistikoblacx
slika
juri006
Reactions:
Ima zahvala: 1875 puta
 pohvaljen: 657 puta

Post Postao/la juri006 »

Through the Desert, odlična :thumbs

slika
Ovi su korisnici zahvalili autoru juri006 za post (ukupno 3):
dadotanelornray
rhogam
Reactions:
Ima zahvala: 79 puta
 pohvaljen: 166 puta
Kontakt:

Post Postao/la rhogam »

Pan Am, stvarno super igra, ne traje dugo i baš je kvalitetna, od mehanizama do izrade.
slika
Ovi su korisnici zahvalili autoru rhogam za post (ukupno 4):
dadoMago de Umagojuri006tanelorn
slika
Valsim
Reactions:
Ima zahvala: 2376 puta
 pohvaljen: 2543 puta
Kontakt:

Post Postao/la Valsim »

Nakon dugo vremena napokon kvalitetni igrači vikend, doduše po cijenu manjeg sna 😅 .

U petak navečer zaigrali s mojim kumom Markom Through The Ages: A New Story of Civilization. Već smo se malo zaboravili koliko ova epska igra može potrajati u svojoj fizičkoj inačici. Počeli oko 20:20 kada se Elenu ušuškalo na spavanje, završili oko 01:30.
slika
Pobijedio sam s 226 bodova, drugi je bio Marko s 212, i treća je bila Slavica s 180. Između Marka i mene je bilo napeta utrka do samog kraja, kada je presudilo bodovanje Urbanih Zgrada, koje je inače stavio sam Marko misleći u datom trenutku kako će on biti bolji. Na kraju sam ja natukao uvjerljivih 12 bodova više.

U subotu su curke išle kod bake i dede u Koritinju na selo, tako da sam naručio Miljenka za igranje u dvoje. Ponio je sa sobom novu verziju Polisa, pa sam napokon dobio priliku zaigrati ovu odličnu igru smještenu u doba Peloponeškog rata.
slika
Inače imam prvu ediciju igre s nešto dotjeranijim i izgrađenim pravilima. Druga edicija je fizički nešto veća od prve što se tiče komponenti, ploče i kutije. A i estetika je puno dotjeranija.
slika
slika
Nasumičnim odabirom prvu partiju sam zaigrao sa Spartom, a Miljenko Atenom. Kako i priliči stvarnim povijesnim činjenicama ja sam sa Spartom dominirao na kopnu, a Miljenko na moru blokirajući mi pristup trgovačkim rutama.
slika
Upravo to se presudilo presudnim jer mi je dio vojske ostao blokiran u Maloj Aziji, nisam mogao doći do hranom bogate Sicilije, a nisam imao pristup niti trgovačkim centrima za trgovanje. Inače hrana je jedan od najbitnijih resursa u igri, bitnih za prehranjivanje i rast populacije. Drugi je prestiž pomoću kojeg se pomiču vojne formacije i brodovi, te prikupljaje danak od vazalnih Polisa.
Imali smo nekoliko epskih sukoba na kopnu i moru, ponajviše oko Korinta budući da je iznimno bitan prijelaz s poluotoka na kontinent.
slika
Sukobi se započinju tako da se određeni broj vojnih formacija nađe u istoj regiji. Borbe se razrješavaju odigravanjem karata koje predstavljaju razne vojne formacije i jedinice. Za svaku jedinicu na mapi vuče se po jedna karta borbe. Sparta uvijek započinje kopnene borbe s inicijativom prva, što znači da prva odigrava karte. Uvijek se odigravaju po dvije i druga strana mora odgovoriti identičnim jedinicama ako može. Ako ne onda gubi jedinicu s ploče za svaku kartu kojom ne može odgovoriti. Tada inicijativa prelazi na drugog igrača, pa sad on odabire prvi karte iz svoje ruke, a drugi igrač mora odgovoriti na njih.
slika
Borba tako traje sve dok se jedan igrač ne povuče, ili dok jedan igrač ne spadne na svega jednu jedinicu, kada se automatski mora povući.
slika
Kako su karte borbi dvostrane na istom principu funkcioniraju i morske borbe, samo što se odigravaju strane karata s ilustracijama raznog brodovlja. Također u ovom borbama Atena ima inicijativu i započinje borbu prva, bez obzira na to tko je inicijalno započeo sukob.
slika
U samom finalu pokušao sam izvući situaciju provukavši se na Siciliju, no Miljenko je zauzvrat krenuo u vlastitu ofenzivu iz Makedonije.
slika
Miljenko je uvjerljivo pobijedio razvivši trgovinom impresivnu ekonomiju koja je mogla podržavati veliku populaciju. Tako da je na kraju imao 35 bodova naspram mojih bijednih 18.

Partija je potrajala oko 3h i kako smo još uvijek bili nabrojani zaigrali smo odmah još jednu. Ovoga puta smo zamijenili uloge pa sam ja igrao s Atenom, a Miljenko sa Spartom.
Započeo sam igru masovnim prikupom novca putem taksi, te poskupljivanjem neutralnih polisa da prijeđu na moju stranu. Proširio sam tako krakove po čitavoj Grčkoj blokirajući Miljenka gdje god sam mogao. Pogotovo za pristup trgovačkim centrima. Međutim u potpunosti sam zanemario značaj prestiža, pa sam početak 2 kruga igre započeo s ravno 0 prestiža. Što je ispalo da je automatski poraz.

Kako je druga partija ispala skroz bezveze i svega pola sata, odmah smo zaigrali i treću ponovno s istim ulogama. Miljenko je odmah u početku vješto izmanevrirao moje blokade domogavši se Sicilije i priskrbivši se postojan pristup hrani. U samoj završnici je imao pregršt resursa kojim je izgradio brojne projekte priskrbivši si enorman broj bodova. Ja sam s druge strane pak zbog manjka hrane izgubio kontrolu nad određenim polis saveznicima. Rezulta je bila još jedna uvjerljiva pobjeda za Miljenka s 30 bodova naspram mojih 14.

Čini se da ovo nije moj tip igre :( . Za nove igrače čak i ovako ublažena druga edicija je iznimno surova ako se iznimno dobro ne pazi što se radi
Ovi su korisnici zahvalili autoru Valsim za post (ukupno 3):
juri006blacxtanelorn
Možete otkriti više o osobi u sat vremena igre, nego u godinu dana razgovora. - Platon
miki0102
Redovni član udruge
Reactions:
Ima zahvala: 284 puta
 pohvaljen: 418 puta
Kontakt:

Post Postao/la miki0102 »

Valsim je napisao/la: 20 sij 2025, 11:53 Nakon dugo vremena napokon kvalitetni igrači vikend, doduše po cijenu manjeg sna 😅 .

U petak navečer zaigrali s mojim kumom Markom Through The Ages: A New Story of Civilization. Već smo se malo zaboravili koliko ova epska igra može potrajati u svojoj fizičkoj inačici. Počeli oko 20:20 kada se Elenu ušuškalo na spavanje, završili oko 01:30.
slika
Pobijedio sam s 226 bodova, drugi je bio Marko s 212, i treća je bila Slavica s 180. Između Marka i mene je bilo napeta utrka do samog kraja, kada je presudilo bodovanje Urbanih Zgrada, koje je inače stavio sam Marko misleći u datom trenutku kako će on biti bolji. Na kraju sam ja natukao uvjerljivih 12 bodova više.

U subotu su curke išle kod bake i dede u Koritinju na selo, tako da sam naručio Miljenka za igranje u dvoje. Ponio je sa sobom novu verziju Polisa, pa sam napokon dobio priliku zaigrati ovu odličnu igru smještenu u doba Peloponeškog rata.
slika
Inače imam prvu ediciju igre s nešto dotjeranijim i izgrađenim pravilima. Druga edicija je fizički nešto veća od prve što se tiče komponenti, ploče i kutije. A i estetika je puno dotjeranija.
slika
slika
Nasumičnim odabirom prvu partiju sam zaigrao sa Spartom, a Miljenko Atenom. Kako i priliči stvarnim povijesnim činjenicama ja sam sa Spartom dominirao na kopnu, a Miljenko na moru blokirajući mi pristup trgovačkim rutama.
slika
Upravo to se presudilo presudnim jer mi je dio vojske ostao blokiran u Maloj Aziji, nisam mogao doći do hranom bogate Sicilije, a nisam imao pristup niti trgovačkim centrima za trgovanje. Inače hrana je jedan od najbitnijih resursa u igri, bitnih za prehranjivanje i rast populacije. Drugi je prestiž pomoću kojeg se pomiču vojne formacije i brodovi, te prikupljaje danak od vazalnih Polisa.
Imali smo nekoliko epskih sukoba na kopnu i moru, ponajviše oko Korinta budući da je iznimno bitan prijelaz s poluotoka na kontinent.
slika
Sukobi se započinju tako da se određeni broj vojnih formacija nađe u istoj regiji. Borbe se razrješavaju odigravanjem karata koje predstavljaju razne vojne formacije i jedinice. Za svaku jedinicu na mapi vuče se po jedna karta borbe. Sparta uvijek započinje kopnene borbe s inicijativom prva, što znači da prva odigrava karte. Uvijek se odigravaju po dvije i druga strana mora odgovoriti identičnim jedinicama ako može. Ako ne onda gubi jedinicu s ploče za svaku kartu kojom ne može odgovoriti. Tada inicijativa prelazi na drugog igrača, pa sad on odabire prvi karte iz svoje ruke, a drugi igrač mora odgovoriti na njih.
slika
Borba tako traje sve dok se jedan igrač ne povuče, ili dok jedan igrač ne spadne na svega jednu jedinicu, kada se automatski mora povući.
slika
Kako su karte borbi dvostrane na istom principu funkcioniraju i morske borbe, samo što se odigravaju strane karata s ilustracijama raznog brodovlja. Također u ovom borbama Atena ima inicijativu i započinje borbu prva, bez obzira na to tko je inicijalno započeo sukob.
slika
U samom finalu pokušao sam izvući situaciju provukavši se na Siciliju, no Miljenko je zauzvrat krenuo u vlastitu ofenzivu iz Makedonije.
slika
Miljenko je uvjerljivo pobijedio razvivši trgovinom impresivnu ekonomiju koja je mogla podržavati veliku populaciju. Tako da je na kraju imao 35 bodova naspram mojih bijednih 18.

Partija je potrajala oko 3h i kako smo još uvijek bili nabrojani zaigrali smo odmah još jednu. Ovoga puta smo zamijenili uloge pa sam ja igrao s Atenom, a Miljenko sa Spartom.
Započeo sam igru masovnim prikupom novca putem taksi, te poskupljivanjem neutralnih polisa da prijeđu na moju stranu. Proširio sam tako krakove po čitavoj Grčkoj blokirajući Miljenka gdje god sam mogao. Pogotovo za pristup trgovačkim centrima. Međutim u potpunosti sam zanemario značaj prestiža, pa sam početak 2 kruga igre započeo s ravno 0 prestiža. Što je ispalo da je automatski poraz.

Kako je druga partija ispala skroz bezveze i svega pola sata, odmah smo zaigrali i treću ponovno s istim ulogama. Miljenko je odmah u početku vješto izmanevrirao moje blokade domogavši se Sicilije i priskrbivši se postojan pristup hrani. U samoj završnici je imao pregršt resursa kojim je izgradio brojne projekte priskrbivši si enorman broj bodova. Ja sam s druge strane pak zbog manjka hrane izgubio kontrolu nad određenim polis saveznicima. Rezulta je bila još jedna uvjerljiva pobjeda za Miljenka s 30 bodova naspram mojih 14.

Čini se da ovo nije moj tip igre :( . Za nove igrače čak i ovako ublažena druga edicija je iznimno surova ako se iznimno dobro ne pazi što se radi
Kaj ti je žena postala čarobnjak ili vam je loše grijanje u stanu!? :D
slika
Valsim
Reactions:
Kontakt:

Post Postao/la Valsim »

@miki0102
Ma kakova crna čarobnjakinja.
Položila tečaj za vidovnjakinju 8-) .

Oke za stvarno, nešto se prehladila pa joj je bilo hladno čak i uz full nahajcano grijanje. A kako nije mogla pronaći zimsku kapu dok smo igrali morala je improvizirati :D .
Možete otkriti više o osobi u sat vremena igre, nego u godinu dana razgovora. - Platon
miki0102
Redovni član udruge
Reactions:
Kontakt:

Valsim je napisao/la: 20 sij 2025, 13:29 @miki0102
Ma kakova crna čarobnjakinja.
Položila tečaj za vidovnjakinju 8-) .

Oke za stvarno, nešto se prehladila pa joj je bilo hladno čak i uz full nahajcano grijanje. A kako nije mogla pronaći zimsku kapu dok smo igrali morala je improvizirati :D .
Vidovnjak, čarobnjak, travar... to je sve isto magično. :D
Vidim da ovaj novi Polis izgleda jako lijepo. Nisam ga još ni otvorio već sam prije samo prašio po starom.
Zadnja izmjena: miki0102, dana/u 20 sij 2025, 22:03, ukupno mijenjano 1 put.
slika
Valsim
Reactions:
Kontakt:

Post Postao/la Valsim »

miki0102 je napisao/la: 20 sij 2025, 16:20Vodovnjak, čarobnjak, travar... to je sve isto magično. :D
Vidim da ovaj novi Polis izgleda jako lijepo. Nisam ga još ni otvorio već sam prije samo prašio po starom.
Znaš ako ne znaš što bi s njim, ima i drugih mjesta gdje može skupljati prašinu :ljubav .
miki0102
Redovni član udruge
Reactions:
Kontakt:

Valsim je napisao/la: 20 sij 2025, 17:25
miki0102 je napisao/la: 20 sij 2025, 16:20Vodovnjak, čarobnjak, travar... to je sve isto magično. :D
Znaš ako ne znaš što bi s njim, ima i drugih mjesta gdje može skupljati prašinu :ljubav .
Znam, znam no još je uvijek zapakiran i prašina pada po plastici. Preživjeti će.:-)
slika
Vukozec
Reactions:
Ima zahvala: 663 puta
 pohvaljen: 587 puta

Post Postao/la Vukozec »

slika

Nakon početnih nekoliko partija https://boardgamegeek.com/boardgame/215471/photograph nam je konačno legao.
Na Photograph se dakle treba naviknuti.
Igra je to koja je po izgledu i trajanju filler, ali po količini brain burna nije, pa da bi bolje funkcionirala joj s tim na umu u startu treba pristupiti.
Mehanički ju je najlakše opisati kao Knizia meets Japan, odnosno kao kombinaciju Lost Cities/Keltis i Scouta: slažu se nizovi brojeva u boji padajućim ili rastućim redom, uz dodatnu caku da karte u ruci morate držati i igrati onako kako ih dobijete po FIFO principu (uz minimalnu mogućnost preslagivanja - ta minimalna mogućnost je ključni detalj igre).
U odnosu na Lost Cities/Keltis, informacije su puno otvorenije, no zato su resursi ograničeniji, što znači da prije svakog poteza treba dobro razmisliti (provrtiti sve kombinacije u glavi, koje su karte još u igri, pogledati što se dešava kod protivnika, uzeti o obzir tablicu bodovanja).
Photograph znači nije igra koju bi preporučio kao brzinski easygoing filler kojeg ćete izvaditi u bilo kojem društvu, već igra koje najbolje funkcionira kad svi igrači steknu malo iskustva s njom (ali learning curve nije prestrašan, dovoljno je par uvodnih partija), pa onda čak može biti i glavna igra večeri.

Premda su različitih mehanika, zbog toga što su obje male kartaške igre iz Japana, koje traže malo mozganja i iskustva, te sam ih obje nedavno nabavio, usporedit ću je sa Cat in the Box. Prednost dajem Photograph, više mi leži.
Zadnja izmjena: Vukozec, dana/u 23 sij 2025, 13:43, ukupno mijenjano 5 puta.
Ovi su korisnici zahvalili autoru Vukozec za post (ukupno 2):
tanelornjuri006
slika
Odgovori

Natrag na “Općenito o igrama i igranju”