Sadistiko i petrinjske igre

Tekstovi, podcastovi i ostali materijal kojeg objavljuju razne boardgame zajednice u Hrvatskoj.
Pravila foruma
Svaki korisnik otvara svoju temu u kojoj će opisivati zanimljivosti i crtice iz vlastitih igraćih događanja
Svoje blogove možete nam slati i putem obrasca na naše stranice kako bi bili vidljivi i van ovog foruma
Odgovori
Avatar
sadistiko
Reactions:
Postovi: 4965
Pridružen/a: 15 ožu 2013, 08:04
Lokacija: Petrinja
Ima zahvala: 3583 puta
 pohvaljen: 3681 put
Kontakt:

Re: Sadistiko i petrinjske igre

Post Postao/la sadistiko »

Pa eto, sve se da dogovoriti. Mi imamo sad 3 viber grupe, jednu baš za testere Parnjača, ali tu se piše o svemu i svačemu, a najmanje o parnjačama :-), druga je BGP - dogovori za tjedna igranja u Petrinji i DDI dogovori gdje su ljudi odasvud i tu se uglavnom dogovara kad se ide negdje na neki DDI, tako da smo svi u toku.
Ovi su korisnici zahvalili autoru sadistiko za post:
imprique
slika
Avatar
Mago de Umago
Reactions:
Postovi: 881
Pridružen/a: 15 sij 2021, 12:03
Ima zahvala: 843 puta
 pohvaljen: 987 puta
Kontakt:

Re: Sadistiko i petrinjske igre

Post Postao/la Mago de Umago »

Minsc1610 je napisao/la: 13 pro 2023, 16:55 Ja bi to igrao. Obožavam igre od pet sati. I vlakove. I ta mapa izgleda fenomenalno. Ajme svaka čast!
Potpisujem.
Ovi su korisnici zahvalili autoru Mago de Umago za post:
sadistiko
slika
Avatar
edvinus
Reactions:
Postovi: 77
Pridružen/a: 13 ruj 2022, 23:53
Lokacija: Zagreb
Ima zahvala: 233 puta
 pohvaljen: 160 puta
Kontakt:

Re: Sadistiko i petrinjske igre

Post Postao/la edvinus »

Eto, napokon sam i ja probao Parnjače. Ekipa iz Petrinje ih je stalno spominjala pa sam znao da će igra biti dobra, ali stvarno nisam očekivao da će mi igra biti baš ovoliko super.

Parnjače su jedan slasni heavy euro s pravim banketom mehanika - hoćeš tile placement, turn order bidding, worker placement, network building ili pick up and deliver, sve upakirano u logična i zdravorazumska pravila, i sve akcije su vrlo tematske. Igra je laka za naučiti ali je nije lako dobro odigrati, ima više strategija koje se mogu slijediti i ima open world osjećaj. Igra je napeta i tight, ali nije pre tight.

Tema je također super - izgradnja željeznice u Hrvatskoj u doba Austro-ugarske monarhije.

Igra zauzima dobar komad stola, a po trajanju je prava zvijer (ali tko nam je kriv kad smo morali igrati u 6 igrača).
Ovi su korisnici zahvalili autoru edvinus za post (ukupno 3):
sadistikomiljenkoRaven2013
slika
Avatar
sadistiko
Reactions:
Postovi: 4965
Pridružen/a: 15 ožu 2013, 08:04
Lokacija: Petrinja
Ima zahvala: 3583 puta
 pohvaljen: 3681 put
Kontakt:

CloudAge i Expeditions

Post Postao/la sadistiko »

Dogovorilo se jedno zanimljivo igranje jučer.
U goste su nam došli Deda Zak i @edvinus , a nakon dužeg izostanka stigao je i Nixy.
Za prvim stolom su bili Deda Zak, Edvinus, Prika i ja uz https://boardgamegeek.com/boardgame/316858/cloudage

slika

Za drugim stolom su se okupili @Metalah , @dam-dam , Mateo i Nixy uz igru https://boardgamegeek.com/boardgame/379078/expeditions

slika

CloudAge sam igrao ali dosta davno i pitanje jesmo li baš sve odigrali kako treba. Ovaj puta sam si dao malo više truda i prošao kroz video i pravila. Bilo je nekih sitnica koje nam nisu bila skroz jasna u prva dva kruga ali nakon toga je sve sjelo na svoje mjesto. Svima nam se svidio dio iz igre gdje kroz oblake nagađamo čega bi najviše bilo u gradu pa šaljemo svoje dronove po resurse. Svako od 4 igrača je imao neki svoj put do pobjede i na kraju se najviše isplatilo Priki koji je pobijedio u igri.

slika

Ne znam zašto je ova igra toliko loše prošla kod igrača, nama se svima svidjela igra i razmišljamo sad da idemo na Chapter 2 jer igra ima i polu legacy element gdje se igra mijenja iz igre u igru, ali ne trajno tako da se uvijek može igrati ispočetka ili neki određeni scenario. Sve u svemu solidna igra.

Što se tiče Expeditionsa dečki su uglavnom svi pozitivno komentirali igru. Istina da je potrajalo duže nego naša igra, mi smo nakn CloudAge-a nabacili Forest Shuffle.

slika

Kod Expeditions se ekipi svidjelo da je nastavak na priču od Scythe svijeta. Koliko sam škicnuo s vremena na vrijeme lijepo izgleda, ali kako se igra nisam uspio pohvatati.

Mihaela je došla nešto kasnije na druženje pa nije uspjela sjesti ni za jedan stol. Pošto smo mi završili prvu igru a https://boardgamegeek.com/boardgame/391 ... st-shuffle ide do 5 igrača, pozvali smo je za naš stol pa smo zaigrali ovu igru.

slika

A što reći, mislio sam da će mi ovo biti nešto slično https://boardgamegeek.com/boardgame/314491/meadow koji me baš ugodno iznenadio, ali ipak ne. I dok ovdje ima dosta toga što se može raditi i skupljati bodove na razne načine, igra me nije previše oduševila. Partija je trajala oko sat vremena i moram priznati da nisam odmah pokopčao sve moguće opcije i kako se što odigrava. Stalno sam morao zapitkivati kako i što. Svakako bi je još koji put odigrao sad kad sam (nadam se) sve pohvatao kako ide.
Ovi su korisnici zahvalili autoru sadistiko za post (ukupno 6):
edvinusdadojuri006tanelornValsimMetalah
slika
Avatar
sadistiko
Reactions:
Postovi: 4965
Pridružen/a: 15 ožu 2013, 08:04
Lokacija: Petrinja
Ima zahvala: 3583 puta
 pohvaljen: 3681 put
Kontakt:

Hegemony: Lead Your Class to Victory & CloudAge

Post Postao/la sadistiko »

Jučer su nam došli @miljenko i @edvinus
Miljenko je donio Hegemony i došli su nešto ranije jer igra dosta potraje. Edo, Miljenko i ja smo sjeli za taj stol oko 19:40 i dok smo sve prošli i posložili već je bilo skoro 21 sat.

slika

Nisam od igre puno očekivao ali sam čuo da je dobra. Nisam čak ni znao o čemu se radi, ali kad sam pogledao video odmah mi je bila zanimljivija. Baš me zanimalo kako će to sve funkcionirati jer svaki igrač igra skroz drugu igru, svako vuče na svoju stranu, a ponekad moramo i surađivati :-)
Igra je masivna, setup je izgledao groznije na videu nego u živo, ali ima se što postavljat na stol :-)
@MirekCro je poklonio Miljenku 3D printani insert koji je puno pomogao da sve bude uredno i na mjestu.
Taman kad smo bili spremni za krenuti je stigao i ostatak ekipe za drugi stol. @dam-dam , @Metalah i Prika su složili CloudAge. S time da su krenuli na Chapter 2.

slika

slika

Vratimo se mi sukobu klasa.
Radnička klasa je rano krenula s velikim skupljanjem bodova i oko polovine igre je izgledalo kao da je neuhvatljiva, i sve je izgledalo jako dobro za njih dok nismo sjebali državu pa nam je sjeo MMF za vrat i vratio sve postavke na stranu koju radnička klasa ne voli. Zaključili smo da nije dobro previše cicati love iz države jer u tom slučaju ode sve kvragu :-)
Prosto mi je nevjerojatno kako su uspjeli sve te odnose, igre i igrice koje se vrte i u stvarnom svijetu, pretočiti u jednu igru! Nevjerojatno. Ovo ne samo da je zabavna igra nego je i edukativna.

slika

Na kraju igre se sve izbalansiralo (kako sam si i mislio) pa je buržuj prestigao sve nas pa smo ga malo i štopali u zadnjem krugu, a ja sam jako zaostao ispočetka jer se nisam baš najbolje snašao u ulozi, ali kasnije pred kraj sam krenuo pošteno s bodovima za ostatkom i zaostao samo par bodova za aristokracijom.
Sve u svemu odlična igra! Rado bi je opet igrao bez obzira što traje dosta dugo. Dugo se već nisam toliko nasmijao uz neku igru.
Ovi su korisnici zahvalili autoru sadistiko za post (ukupno 9):
MirekCroValsimmargejuri006miljenkoLourdindadotanelornMetalah
slika
Avatar
Mago de Umago
Reactions:
Postovi: 881
Pridružen/a: 15 sij 2021, 12:03
Ima zahvala: 843 puta
 pohvaljen: 987 puta
Kontakt:

Re: Sadistiko i petrinjske igre

Post Postao/la Mago de Umago »

E sad moram i to kupiti...
slika
Avatar
sadistiko
Reactions:
Postovi: 4965
Pridružen/a: 15 ožu 2013, 08:04
Lokacija: Petrinja
Ima zahvala: 3583 puta
 pohvaljen: 3681 put
Kontakt:

Scythe, Eternal Palace & Condottiere

Post Postao/la sadistiko »

5.2.2024.

Okupila su se 2 stola i to puna. Trebali su nam doći neki novi igrači, pa smo se pripremili na Scythe indoktrinaciju ali na kraju ništa od novih pa su nam u goste stigli Roko i Deda Zak.
Za scythe stolom nas se okupilo čak 7!

slika

Čaks - Rusviet
Mateo - Togawa
Nixy - Crimea
Roko - Prusija
Sadistiko - Polania
Deda Zak - Albion
Dam Dam - Nordic

Deda Zak i Roko još nisu igrali Scythe pa smo im morali objasniti kako se igra, ali su se oni jako dobro snašli pa je Deda Zak napravio jedan genijalan potez kad je prvi stigao, pomoću malverzacija sa svojim klanom i airshipom, do Tvornice i preuzeo čast prvog ulaska Čaksu koji se taman spremao u tom krugu skočiti do tvornice. Nastupilo je oduševljenje pa smo svi zapljeskali ovom odličnom i neočekivanom potezu. Baš smo se dobro nasmijali, a Čaks nije vjerojavao što se to upravo dogodilo. Polania je rano krenula sa skupljanjem zvjezdica ali bio je tu i jedan neregularni potez izgradnje Meha koji se nije smio naći gdje se našao. Svejedno mi to nije puno pomoglo u kasnijem tijeku igre ;-)
Polanija je forsirala postavljanje zvjezdica i već sam ih imao 4 kad neki nisu stavili ni prvu, ali…
…uvijek taj ali.

slika

Crni Prus je odlučio počistiti bijele i tako sam ja ostao živ samo na svom poluotoku, a Deda Zak me fino zatvorio da ne mogu van. Radi toga sam dosta kasnio s programom reorganizacije i izbavljanjem van u svijet. Ljubičasti i plavi su se lagano širili, dok su žutome ostavili odriješene ruke što je on i pošteno iskoristio i raširio se na dosta polja. Roko se borio i osvojio čak 3 zvjezdice preko svoje sposobnosti klana da smije staviti i više od 2 zvjezdice na ratovanje. Ne sjećam se više tko je okinuo kraj, ali Rusvijet je bio skroz povučen, Nordijci i Japanci nisu došli do izražaja, a Polanijci su bili skroz pregaženi sa svih strana. Pobjedu je odnio Nixy i Crimea. Baš zanimljiva partija i baš je to super kad novi igrači unesu neku svježinu u igru i odigraju potpuno na svoj način neke stvari za koje smo mi već navikli da se odigravaju na neki ustaljeni način, što je dobar znak, znači da Scythe vrijedi i nakon toliko odigranih partija.

slika

Za drugim stolom se igrao Tiny Epic Western, a poslije nekakve Vikinge, valjda Vikings gone Wild ili tako nešto.

slika

slika

slika

Čak je ekipa za drugim stolom ostala duže od nas.

12.2.2024.

Opet nas je bilo puno na prijavama, čak 6 za ponavljanje Scythe-a i nas 5 za Eternal Palace i Condottiere. Ovaj puta nam se pridružio Edo. Baš je lijepo kad imamo svaki tjedan neke goste u Petrinji!

slika

Kod ekipe za Scythe nije došao jedan igrač pa su zaigrali u petero. Pobjedu je odnio Mateo sa Rusvijetom, a onda su bacili još jednu partiju gdje je opet Mateo odnio pobjedu, mislim sa Togawom.

slika

slika

Naša partija Eternal Palace se činilo da će brzo završiti ali smo se toliko zezali i zafrkavali s partijom da se partija stvarno odužila. Iako igra nije toliko komplicirana, a nije baš i bog zna što, odužilo se do skoro pola 12. Na kraju sam ja pobijedio. Ocjene su bile uglavnom 7. Nije nas oduševila igra, a ja sam dao 7,5 jer sam mislio da će biti i gora. Na kraju je fora ono sa slikanjem svoje slike, ali nije baš na kraju to nešto prekrasno, a i puno puta smo srušili te slike, tako da je to tako tako. Bili smo gruntali jel bi odigrali taj Condottiere ili da idemo doma, pa smo se ipak bacili na ovu igru.

slika

Nema tu baš puno toga što se može, ali nije ni preplitka. Treba procijeniti što bi drugi mogli imati od karata i što bi mogli odigrati. Teško je to sve procijeniti pa smo odigrali kako smo odigrali. Na kraju je Mihaela pobrala vrhnje

slika
Ovi su korisnici zahvalili autoru sadistiko za post (ukupno 11):
Mago de UmagodadoMetalahjuri006edvinusMirekCroValsimLourdintanelornmiljenko i još jedan korisnik
slika
Avatar
Mago de Umago
Reactions:
Postovi: 881
Pridružen/a: 15 sij 2021, 12:03
Ima zahvala: 843 puta
 pohvaljen: 987 puta
Kontakt:

Re: Sadistiko i petrinjske igre

Post Postao/la Mago de Umago »

Koliko je trajao Scythe u 7p?
slika
Odgovori

Natrag na “Blogovi iz boardgame svijeta”