Zemlja čuda

Teme vezane uz igre, igranje, druženje, obitelj i psihologiju igranja
Valsim
Reactions:
Ima zahvala: 2403 puta
 pohvaljen: 2606 puta
Kontakt:

Zemlja čuda

Post Postao/la Valsim »

slika

Tko je ovdje dovoljno dugi starosjedioc Zagreba da se sjeća ovog dućana igrama i minijaturama? Što ste prvi put kupili ili čak i zaigrali ovdje? Slobodno podijelite svoje dogodovštine i sjećanja 😃 .

Što se mene tiče znam da sam obožavao prolaziti tim dijelom grada upravo zbog prekrasno posloženih vojski Warhammer i 40K. Znao sam minutama opčarano samo stajati vani i sliniti nad izlogom. "Premlad si za to", slušao sam sa svih strana. Onda su potkraj 90'ih stigli Pokemon TCG pa mi to nitko nije mogao osporiti. Sjećam se ko da je bilo jučer prvi put kad sam ugledao onu plavu kutijicu s naslovnicom Poke lopte u vrtnji, a što je predstavljalo bazni set za dva igrača. Naravno da sam morao ući za promjenu i istražiti što je to. Za pultom me dočekao uvijek vedri djedica, kojeg sam smatrao da radi najbolji posao na planeti. Nakon kratke demonstracije i pokazivanja sadržaja otvorenog promotivnog primjerka, ako me već nisu kupile prelijepo oslikane i dizajnirane karte, onda su me definitivno dobile one vrjednije inačice koje su dolazile s holografskim pozadinama. Ako se dobro sjećam mislim da je taj bazni komplet bio 99kn, što je koliko se sjećam razine nagovaranja roditelja obećanjima uspjeha u školi, bilo izgleda jako puno novca za neke karte. Djedica koji je tamo radio je bio toliko dobar pa sam dobio i dodatne podloge za igru, pravila na hrvatskom, te CD preko kojeg se moglo na zabavan i interaktivan način naučiti igrati. Treba li uopće govoriti da smo se brat i ja potpuno navukli. Nešto kasnije smo se očarani filmom navukli i na Gospodar Prstenova TCG.

Možete zamisliti kolika je to bila razina slomljenog srca kada se jedanput naišlo na prazan izlog s nalijepljenim papirima i zakračunatom bravom. Naravno kao klinac ništa ne razumiješ što i zašto. Sve u svemu jedno nezaboravno i posebno vrijeme.
Ovi su korisnici zahvalili autoru Valsim za post (ukupno 3):
tanelornSatarashsadistiko
Možete otkriti više o osobi u sat vremena igre, nego u godinu dana razgovora. - Platon
tanelorn
Reactions:
Ima zahvala: 2048 puta
 pohvaljen: 224 puta

Re: Zemlja čuda

Post Postao/la tanelorn »

Itekako se sjecam ducana, ne mozes proci Masarykovom bez barem zaustavljanja pred sarenim izlogom.

Jedino, u to sam vrijeme tamo pazario makete i pribor a manje igre... iako su mi Warhammeri uvijek privlacili pogled (ali tadasnje financije su imale -3 na "to buy") :D
Ovi su korisnici zahvalili autoru tanelorn za post:
Valsim
docich
Reactions:
Ima zahvala: 3 puta
 pohvaljen: 162 puta
Kontakt:

Post Postao/la docich »

Tipicno. Prije nije bilo para a sada nema vremena

Poslano sa mog SNE-LX1 koristeći Tapatalk

ratnip
Reactions:
Ima zahvala: 26 puta
 pohvaljen: 193 puta

Post Postao/la ratnip »

Baš tužno da više nema niti jedne slike tog dućana kakav je bio tad, bez tih Heineken limenki i kanti za smeće ispred. Ostade samo meme, Zemlja Čuda i kopanje po smeću, socijalni komentar ovo ono, osim olinjalog bannera ni traga kako je to prije izgledalo.

Evo tu ima malo više o dućanu (RIP je bio 2003.):

https://www.arkadia.hr/arkadia.htm
Ovi su korisnici zahvalili autoru ratnip za post:
Valsim
smurfORnot
Reactions:
Ima zahvala: 437 puta
 pohvaljen: 796 puta

Post Postao/la smurfORnot »

Djedica je bio simpatičan, ali je bio lihvar .. znam da mi je ko klincu htio naplaćivati što sam ja htio gledati kako se ekipa igra. Iako sam s vremenom ostavio dosta para u ducanu. Nakon što je zatvorio ovu lokaciju, imao je prema gornjem gradu jednu ili dvije lokacije. Land of Magic ga je izbacio iz posla s minijaturama. Naravno, uspio se zakaciti s ekipom što se igrala kod njega nakon nekog vremena pa su ga poslali u k.... i osnovali UMS Agram preko puta da se mogu igrat ko ljudi. Doduše, i u Agramu se dobar dio ljudi nije baš najbolje slagao s vodstvom koje je nakon nekog vremena uspjelo rastjerati vecinu igraca pa je i subota U Agramu postala sjena onog što je bila.
Ovi su korisnici zahvalili autoru smurfORnot za post:
Valsim
Zorzy
Reactions:
Ima zahvala: 504 puta
 pohvaljen: 190 puta
Kontakt:

Post Postao/la Zorzy »

Bio jednom tamo ko klinac, nisam niti znao za taj dućan. Al da sam znao otišli bi svi džeparci tamo. No se ne sjećam se baš zaposlenika, brijem da je čak bila neka cura unutra za blagajnom tad jednom kad sam bio prvi i jedini put.

Je li taj djedica možda isti stariji gospodin koji je radio kasnije u More Comicsu dok je bio u neboderu? Nekoliko puta kad sam bio gore jedan od kolega mu se obraćao s djedica/deda/te čak jednom Gandalf. Al to možda zato jer sam kupovao lotr tcg tada pa se zajebavao. 'Gandalfe, di su deckovi ovi novi?'
Aliensb
Reactions:
Ima zahvala: 268 puta
 pohvaljen: 382 puta
Kontakt:

Post Postao/la Aliensb »

Sjećam se da se zove Marijan, kako je organizirao warhammer turnire, te dolazio na naše u Slavonskom Brodu, znao sam ga dosta dobro iako je u tom trenutku bio možda i 30 godina stariji od mene, uvijek je imao lovačke priče kako je.. žene okolo, a i hrpu drugih priča tipa kako je prilikom renovacije ili seljenja prostora preko trga šetao s mačem pa su svi bježali od njega u strahu, već tad sam znao da 99% toga nije istina, ali je nama kao teenegerima uvijek bilo te gluparije zanimljivo slušati.
slika
Valsim
Reactions:
Kontakt:

Post Postao/la Valsim »

Istina, pronašao sam.

To je moj imenovani tzv. djedica, a zapravo Marijan Grakalić koji je bio vlasnik Zemlje Čuda. Sad sam se sjetio da se poslije preselio u Radićevu ispod Kamenitih Vrata, a gdje je i dalje prodavao neke minijature i imitacije srednjovjekovnih mačeva. Ne znam jel još uvijek tamo ima taj mali dućančić, nisam već cijelo desetljeće išao tim putem.
Možete otkriti više o osobi u sat vremena igre, nego u godinu dana razgovora. - Platon
Valsim
Reactions:
Kontakt:

Post Postao/la Valsim »

ratnip je napisao/la: 10 ruj 2023, 14:12 Baš tužno da više nema niti jedne slike tog dućana kakav je bio tad, bez tih Heineken limenki i kanti za smeće ispred. Ostade samo meme, Zemlja Čuda i kopanje po smeću, socijalni komentar ovo ono, osim olinjalog bannera ni traga kako je to prije izgledalo.

Evo tu ima malo više o dućanu (RIP je bio 2003.):

https://www.arkadia.hr/arkadia.htm
Istina, kamo sreće da odnekud uskrsne koja lijepa fotka dućana u punom sjaju. Da se mi stari podsjetimo a mladi da se imaju čemu diviti.

Vidim da se u tekstu spominje i Rašo. Ma jel to naš Rašo koji je poslije radio i Lane of Magicu i sad Carti Magici 🤔 .
Zorzy je napisao/la: 10 ruj 2023, 20:10 Bio jednom tamo ko klinac, nisam niti znao za taj dućan. Al da sam znao otišli bi svi džeparci tamo. No se ne sjećam se baš zaposlenika, brijem da je čak bila neka cura unutra za blagajnom tad jednom kad sam bio prvi i jedini put.

Je li taj djedica možda isti stariji gospodin koji je radio kasnije u More Comicsu dok je bio u neboderu? Nekoliko puta kad sam bio gore jedan od kolega mu se obraćao s djedica/deda/te čak jednom Gandalf. Al to možda zato jer sam kupovao lotr tcg tada pa se zajebavao. 'Gandalfe, di su deckovi ovi novi?'
Znam na koga misliš. Ne nije to taj, ali znam na koga misliš. Ne mogu se sjetiti kako se zove taj iz More Comicsa, ali sam ga svojedobno jako često viđao u Centru pa sam pretpostavljao da živi negdje na Cvjetnom. Mislim da sam ga čak jednom davno vidio i u nekoj emisiji u vezi stripova.
Zorzy
Reactions:
Ima zahvala: 504 puta
 pohvaljen: 190 puta
Kontakt:

Post Postao/la Zorzy »

A to je on. Da, nije to deda iz More Comicsa. Gore u Radićevoj je G.E.A. galerija, iliti Rački i kćeri. Nisam ga upamtio dobro, no tamo sam znao često doći razgledavati memorabilije iz filmova. Posebno se bio zalijepio za Gimlijev šljem i sjekiru. No to mi je tad bilo daleko preskupo. Pričao mi je neš poznanik koji gore ima dućan House of Spirits. Da je vlasnik dugo bio bolestan, pa je njegova supruga bila vodila dućan. Sad ne znam dalje. No uglavnom su maske, neki ručni radovi, od oklopa i oružja nit 'o' više. Pretpostavljam da je ona i dalje gore. Što se desilo s Marijanom ne znam. Vjerojatno mi je i rekao, no bilo je 100 stupnjeva vani i mozak mi je bio kaša.

A za Rašu, male su šanse da su bila dva Raše. :D A da su se oba bavila sličnim poslom.

Eh da, sad kad sam ga googlao, vidim da je Marijan Grakalić 1987. u suradnji s Vjesnikom izdao 2 igre. :)

https://boardgamegeek.com/boardgame/219 ... a-u-gabeli

https://boardgamegeek.com/boardgame/68173/rat-zvijezda
Ovi su korisnici zahvalili autoru Zorzy za post:
Valsim
Odgovori

Natrag na “Općenito o igrama i igranju”