Šta ste zadnje igrali?

Teme vezane uz igre, igranje, druženje, obitelj i psihologiju igranja
kockica
Reactions:
Postovi: 2519
Pridružen/a: 09 vel 2015, 13:55
Lokacija: Zagreb - Rakovica
Ima zahvala: 2064 puta
 pohvaljen: 1348 puta
Kontakt:

Re: Šta ste zadnje igrali?

Post Postao/la kockica »

Ark nova je sigurno moja sljedeća investicija ali ne zurim, csrpe diem za božić, bonfire za godišnjicu, pa vjerojatno ark za god dana :lol:

Vidim da je dobro ocijenjeno za igru udvoje a opet stigne se smiriti hype.
Ovi su korisnici zahvalili autoru kockica za post:
Mago de Umago
sim4
Reactions:
Postovi: 93
Pridružen/a: 27 vel 2021, 17:45
Ima zahvala: 88 puta
 pohvaljen: 83 puta
Kontakt:

Re: Šta ste zadnje igrali?

Post Postao/la sim4 »

Igrat će se vjerojatno večeras :)
Avatar
Oilegak
Reactions:
Postovi: 47
Pridružen/a: 11 sij 2021, 08:53
Lokacija: Vis
Ima zahvala: 26 puta
 pohvaljen: 56 puta

Re: Šta ste zadnje igrali?

Post Postao/la Oilegak »

Napokon je pao Botankhamun :hepihepi

slika
Ovi su korisnici zahvalili autoru Oilegak za post (ukupno 7):
PapaverrealukatanelornAntomonmadoTeehee(R)Deni
Portich
Reactions:
Postovi: 25
Pridružen/a: 12 svi 2020, 20:50
Ima zahvala: 1 put
 pohvaljen: 33 puta

Re: Šta ste zadnje igrali?

Post Postao/la Portich »

Igrao se Ark Nova sinoc u 3 igrača. Prvi dojmovi igre su vrlo dobri - produkcija nije tako loša koliko sam se bojao nakon usporedbi s Tfm.
Tema je predivna i neke od mehanike su vrlo zanimljive (power lvl akcija, scoreanje koje unlocka income itd). Vidi se da je igra plod entuzijazma i ljubavi autora.
Definitivno cemo ju odigrat uskoro još nekoliko puta - male zamjerka koje su moguce u potpunosti krive nakon jednog playthrougha je duljina trajanja (ne u smislu vremenskog, nego prakticki ces uspijet sve napravit sto si planirao sto je meni zamjerka, a nekome ogromna prednost), relativno slaba interakcija (očekivano) i neizbježni RNG kartica iz decka (koji mi se čini dosta dobro minimiziran, ali opet je prisutan) ...

Dam se kladit da ce igrat bit u top20 bgga, i moze posluziti za ekipu koja je spremna preci s wingspana na nesto crunchier, a da je privlacne teme za razliku od vecine eura...
Ovi su korisnici zahvalili autoru Portich za post (ukupno 12):
Bojan1983PapaverrealukaMago de UmagotanelornAntomonsadistikomadoTeehee(R)dado i još 2 korisnika
Avatar
Deni
Reactions:
Postovi: 581
Pridružen/a: 28 lip 2015, 19:46
Ima zahvala: 669 puta
 pohvaljen: 1027 puta
Kontakt:

Re: Šta ste zadnje igrali?

Post Postao/la Deni »

slika

bacili smo prvu partiju "Race for the Mars"-a
a ono... igra je dobra, nista joj ne fali, sve funkcionira. igra je izgubila interakciju, sto na mapi sto na draftu i Milestonse, sto mi bas nekako nedostaje. Ako netko nekim cudom nije igrao TM preporuka za jednu ili drugu bi iskljucivo isla ovisno kakvu igru traze, duzu i slozeniju ili nesto brzu i "jednostavniju". I dalje je to Mars pun opcija i kombinacija, ali pored originala premalo inovativnosti donosi da bi zavrijedio vise paznje. Slican slucaj su, recimo Azul 2 i 3.


Nakon toga zaigrali smo https://boardgamegeek.com/boardgame/258041/majolica Abstraktnu out of print tile laying igru koja je izasla kad i Azul. Slicnosti u tematici su tu, ali filing je skroz drukciji.
Rano je za kazati, ali mislim da igra ima potencijal rasti s vise odigranih partija. Interakcija je tu, kombinatorika i mehanika je zanimljiva (mrvicu podsjeca na Azul 2). Nekako bas imam filing da nisam prokuzio sve sto igra nudi, a to je obicno dobar znak.
Rekao bih da je negdje na pola puta izmedju Azula i Calica. Vise klanky od Azula i manje AP od Calica. Za sada ju vidim u kolekciji pored Azula, Reefa, Calica i Coatla.
Ovi su korisnici zahvalili autoru Deni za post (ukupno 9):
dadoPapaverrealukaKillatanelornkockicaTeehee(R)madojuri006
slika
Avatar
fpol
Reactions:
Postovi: 306
Pridružen/a: 03 sij 2012, 17:07
Ima zahvala: 246 puta
 pohvaljen: 190 puta
Kontakt:

Re: Šta ste zadnje igrali?

Post Postao/la fpol »

Nakon dužeg vremena jedan TM, nakon još dužeg bez ekspanzija (osim što sam ostavio korporacije za koje sam procijenio da mogu biti bez karata/mehanizama iz ekspanzija)

slika

plavi : arklight : 110
zeleni : robinson industries : 103
crveni : thorgate : 102
Ovi su korisnici zahvalili autoru fpol za post (ukupno 8):
realukaPapaverCrazyBunnyGuyTeehee(R)tanelornhrky000madojuri006
Avatar
Bojan1983
Reactions:
Postovi: 272
Pridružen/a: 22 sij 2016, 21:20
Lokacija: Rijeka
Ima zahvala: 372 puta
 pohvaljen: 376 puta
Kontakt:

Re: Šta ste zadnje igrali?

Post Postao/la Bojan1983 »

slika

Evo i druge igre od hrv. Sante, Teotihuacan!

Prva partija, prvi dojmovi odlicni! Odusevljen!
Ovi su korisnici zahvalili autoru Bojan1983 za post (ukupno 7):
PapavertanelornrealukadadoDenihrky000mado
slika
Avatar
Mago de Umago
Reactions:
Postovi: 881
Pridružen/a: 15 sij 2021, 12:03
Ima zahvala: 851 put
 pohvaljen: 988 puta
Kontakt:

Re: Šta ste zadnje igrali?

Post Postao/la Mago de Umago »

Obožavam Teotihuacan!
slika
Avatar
Minsc1610
Reactions:
Postovi: 256
Pridružen/a: 18 lis 2018, 00:04
Lokacija: Osijek
Ima zahvala: 279 puta
 pohvaljen: 324 puta
Kontakt:

Re: Šta ste zadnje igrali?

Post Postao/la Minsc1610 »

Igrali danas Ankh i Ark Nova. Ajme. Dvije potpuno različite igre i svaka na svoj način posebna i dobra. Ankh je iznenađujuće brz i opak. Obje smo igrali u dvoje sin i ja. Ankh je šahovski tijesan i napet, brzo se izmjenjuju eventi i ima jako puno teških odluka. Nisam siguran da bih ga volio igrati u 3-5 zbog mergea a opet možda bi bilo fora. U dvoje je napeto do kraja, stalno se mijenjaju odnosi snaga sa svakom novom akcijom, a kada napokon dođe konflikt karte utječu na jako profinjen i zabavan način. Ark Nova je opet iznenađujuće dugačka. Katkada nismo znali kako dalje i kud dalje jer smo znali zaboraviti na šestu akciju uzmi x token. No s druge strane, Ark Nova je bogata planiranjem i interesantnim kartama i komboima koje obojica volimo. Nakon sat vremena igranja kad se dogodio onaj wow i aha trenutak i kada smo skužili kako sve klapa bio je predivan. Početak me po sporosti i ukočenosti, limitiranosti podsjetio na početak Everdella. A kasnije po bogatstvu opcija opet na Everdell. Nemojte me krivo shvatiti, nisu to ni blizu igre ali ta promjena iz ne mogu ništa do gle kako kombam je vrlo slična. Vrlo sam zadovoljan sa obje igre i jako smo uživali danas. Slika naravno nemam jer se igram ofkors. 😂
Ovi su korisnici zahvalili autoru Minsc1610 za post (ukupno 9):
dadoBojan1983realukaMago de Umagotanelornsadistikokockicahrky000mado
slika
Avatar
realuka
Reactions:
Postovi: 388
Pridružen/a: 27 ožu 2020, 15:29
Ima zahvala: 985 puta
 pohvaljen: 1011 puta
Kontakt:

Re: Šta ste zadnje igrali?

Post Postao/la realuka »

Evo i mene odma iza

https://boardgamegeek.com/boardgame/342942/ark-nova

odigrao ju 2 puta u 2 igrača, i puno je tu toga za probaviti, jer iako pravila nisu teška ima hrpa detalja na koje treba paziti.

Action Selection je odličan, nemam niti jednu takvu igru u kolekciji (Boonlake ima jako slično, ali svi koriste isti action seletcion pool, ovdje soliraš), al moram reći da mi se ovaj način jako sviđa. U kombinaciji sa hrpom različitih kartica (200+) i sa mozganjem oko tile placementa u svom zoološkom dobije se odlična kombinacija nekakvog engine buildinga i osjećaja da je svaka akcija ful bitna od samog početka i nikad ne želiš da ti vrijednost akcije propada.

slika

Ako dodaš da pred kraj dolazi do tijesne utrke kad će ti se trackovi (appealing i conservation points) susresti, kao u Rajas of the Ganges, a sve jače akcije i mogućnosti dobivanja hrpetine bodova pred kraj su česte, stvarno ne znaš kad protivnik završava igru i napetost raste iz poteza u potez čim su trackovi iole blizu.

Interakcije nema nešto previše osim na draftu 6 vidljivih kartica i nekim take-that moćima koje nisu baš jako take-that. Eventualna interakcija se događa na 'worker placement' ploči ali niti tamo to nije baš sad nešto jako interaktivno jer se većina toga refresha svaki income (osim mjesta gdje se skoraju bodovi).

Krajevi rundi, a s time i income su triggerirani preko nekih akcija i to se ne događa konstantno nego kad ova šalica kave napravi određen broj koraka.

slika

Uglavnom bez obzira što je dosta solo igra, pred kraj igre imam osjećaj da je tako napeto samo kod Terraforming Marsa(iako me po ničemu drugom ne podsjeća na tu igru), i od nedavno Boonlakea.

Evo i nakon što sam probao sve što me zanimalo sa Essena 2021, osim tog novog navodno fenomenalnog Azula.

Meni su Boonlake i Ark Nova daleko najbolje igre :bravo,
Ark Nova je super zanimljivu temu iskombinirala sa vrhunskim mehanikama i to vrhunski, a Pfiester je u Boonlakeu na odličan action selection gdje svi uvijek igraju dodao interakciju na main boardu uz apsolutno inovativni resource management i uz to sve postoji i njegov klasični utjecaj na tempo igre kad će doći do skoranja i kraja igre.

Bitoku :thumbs je onako kao Arnak na steroidima, ima hrpetinu opcija i uključenih mehanika i akcija i puteva kojima možeš prema pobjedi a kompliciraniji je za koplje (Arnak mi je ipak bolji)

Messina 1347 :thumbs vrhunska igra, najtematskiji eurogame kojeg imam, iako naravno nema sve smisla, Suchy je vrhunski ukomponirao svoj stil u ovu igru, gdje pred kraj igre imaš doslovno po 15ak opcija što napraviti na potezu i kako.

Tabannusi :thumbs je jako dobar(ipak je Tascini), ali mislim da blista u 3 i 4 igrača što rjeđe igram (u 2 igrača ne dolazi do interakcije zbog koje je napravljena igra)

Witchstone :thumbs je ono što sam i očekivao od igre, kratki i zanimljiv obiteljski action selection s kojim mozgaš od samog početka kako što bolje odraditi kraj igre.

Golem :pogled_dolje je preintuitivan i većinu igre na tračnicama, iako me nakon prvog gamea oduševio najviše od svih igara, mislim da ispada iz kolekcije uskoro.

Gutenberg :thumbs definitivno nije za 2 igrača, tako jednostavno usmjerenu igru nisam igrao još od kad sam zadnji put igrao jamb, ali mislim da u 4 igrača dobije na kvaliteti jer je puno zanimljivije biddanje na akcije pa je otišla iz kolekcije, jer je isključivoza 4 igrača po meni. Zanimljivost kod Gutenberga je da je to worker placement bez workera i da se hvale da je igra bez plastike :D.

Ares Expedition :thumbs_down je dno, usrani cashgrab od sramotnog Stonghold Gamesa, sami action selection me proganja još uvijek gdje moraš spustiti kartice da odigraš action selection kartice pa onda opet igraš svoje kartice i tako jedno 20ak-30ak puta po partiji(sve se dalo riješiti da su action selection kartice cardboard tokeni)

Ekspanzije za Arnak i Tekhenu su također pun pogodak :thumbs
Ovi su korisnici zahvalili autoru realuka za post (ukupno 19):
Bojan1983Mago de UmagotanelorndlakarkovacuPapaverdadoMinsc1610sadistikoblahblah i još 9 korisnika
Odgovori

Natrag na “Općenito o igrama i igranju”