Ja Mysterium koristim na taj nacin. Doduse nisam probao s djecom nego s ljudima koji inace ne igraju drustvene igre. Ja budem duh i pustim njih da otkrivaju misterij. Super je sto ne trebas ljudima nikakva pravila objasnjavati. Duh je jedini koji mora znati igru, sve ostale informacije ljudima (djeci) mozes dati kako im zatreba.
Tu bi napomenuo da sam ja dosta house ruleao igru jer mi je kraj jako antiklimatican tako da vise nisam ni siguran sto su prava pravila. Uglavnom evo ti moja verzija pa razmisli:
- Prica: Svaki igrac dobija vizije koje otkrivaju gdje se neki lik nalazio u trenutku ubojstva i s kojim predmetom. To eliminira sumnjivce. Pravog krivca se onda u zadnjem krugu trazi medju preostalim likovima, a ne medju pogodjenima
- Ako neki igrac ne pogodi svoju kombinaciju, nije kraj igre, samo ostaje vise stvari koje nisu eliminirane za zadnji krug
- Igraci smiju drugima opisivati kartice koje su dobili kao viziju, ali ih ne smiju pokazivati: bolje simulira viziju
- U zadnjem krugu svi dobiju zajednicku viziju od 3 kartice koje mogu predstavljati bilo sto od preostalih stvari
Ne znam jesam li sto zaboravio. Nije ni ovo savrseno, ali igra je meni puno bolja ovako. I mislim da je super za to sto imas na umu.