Pozz Ivana, i dobrodošla

Vidim da su se vukovi već okupili oko plijena pa da probam spasiti što se da spasiti
ja zagovaram srednji put između valsima i Sadistika, jer računajmo da moj staž u boardgamingu (misleći na modernije društvene igre) traje tek malo više od godinu dana. Imao sam sreće da sam u to ušao sa svojom ženom, koja je bila isto totalni početnik, pa smo zajedno učili nove igre, te nije bilo diskrepance gdje je netko neznalica a drugi totalni maher.
Nije loše započeti s nekim lakšim štivom, primjerice Carcassonne ili Stone Age, obje su vrlo jednostavne igre, premda različitih mehanizama, s time da je Carcassone možda u prednosti jer ga je lakše nabaviti kod nas, ali vidjet ćeš da ćeš ih brzo prerasti. Istina, meni je Carcassone i dalje drag i još ga jako volim igrati, pogotovo kada ga nosim na razna društvena okupljanja jer su pravila tako jednostavna, a i ljudima koji nemaju iskustva sa igrama, se vrlo svidio Carcassonne. Ali kada smo nakon toga tražili novi fiks, i probali primjerice Stone Age, shvatili smo da nam je prejednostavan. Taklo da nisam od onih koji tvrde da moraš ne znam koliko dugo stažirati na lakšim naslovima.
No s obzirom da ipak već imaš nekih iskustava sa igrama, bez obzira što ćemo svi dobro hračnuti na Monopoly, Rizik i sl.,

mislim da, kako i Sadistiko preporučuje, komotno možeš početi i sa srednje teškim igrama, i smislu da su pravila jednostavna, ali gdje moraš paziti što radiš u igri.
Naravno ne mogu ti reći koje igre će ti se svidjeti, jer dešava se da se ni žena i ja složimo oko istih, a i možda ćeš ići protiv struje gdje se većini sviđa neka igra, a tebi je bezveze, pa je zato najbolje da počneš dolaziti u igraonice i iste i isprobaš. Često ovisi i o tome kakav ti je društveni status (točnije koliko imaš uopće vremena) pa ćeš u skladu s time odigravati igre. Nažalost, ja zbog česte dislociranosti iz Zagreba nikako ne stižem u iste, eventualno na neki dan društvenih igara, pa ti ne mogu dati nikakvih iskustava oko toga.
Ali ako smijem preporučiti, a vjerujem da ćeš se naslušati preporuka, i ako voliš SF tematiku, pronađi u igraonici ljude koji će te naučiti jednoj igri koja je u mojoj kući na prvom mjestu. Imamo još nekih favorita, ali ova je neprikosnoveno na prijestolju. Riječ je o fantastičnom Race for the Galaxy. Isprva će ti nekoliko partija biti zbunjujuće, ali ne traju dugo, i stvarno se brzo uči. To je igra koju smo od ljeta (kada smo je nabavili) igrali preko stotinu puta i još uvijek nam nije nikako dosadila. I za tu igru ću uvijek okrivljavati gorespomenutog Valsima.
I sada kada se osvrnem na prethodnu godinu, shvatio sam kako sam slab. Sve je počelo s tim da ću nabaviti par igara razne tematike, ono, maksimalno 10. Sada ih već imam preko 20-ak s time da mi je na popisu nabave još njih 3-4.

A nekako predmnjevam da čak i kada nabavim te igre, nikad neću isprazniti popis. Ali vjerujem, odnosno znam da sam ja sam još i super u odnosu na neke druge forumaše