karte iz The Hobbit: Over Hill and Under Hill (1. saga pr.)

Lord of the Rings LCG

Moderatori/ce: Vicko,Gujoslav

Odgovori
Avatar
mado
Reactions:
Postovi: 1512
Pridružen/a: 11 srp 2011, 11:42
Lokacija: Mursko Središće
Ima zahvala: 423 puta
 pohvaljen: 574 puta
Kontakt:
Status: Offline

BGG logo

karte iz The Hobbit: Over Hill and Under Hill (1. saga pr.)

Post Postao/la mado » 22 ruj 2013, 17:19

http://igranje.hr/igre/the-lord-of-the- ... under-hill

The Hobbit: Over Hill and Under Hill je prvo saga proširenje koje direktno prati radnju Tolkienovih knjiga. Oduševilo je igrače, jer smo konačno mogli igrati scene iz knjiga o kojima smo godinama čitali. U ovom proširenju se nalaze 3 scenarija koja prate radnju prve polovice knjige Hobbit. Radnja sva tri scenarija su se mogla vidjeti u filmu Neočekivano putovanje. Tako ćemo se sukobiti sa trolovima koje treba ubiti ili izdržati do izlaska sunca. Tu su kameni divovi, goblini sa svojim kraljem, a Bilbo će se nadmudrivati sa Golumom u zagonetkama. Jedini Prsten će se po prvi put pojaviti u ovoj igri.
Ovo proširenje je dizajnirano za igranje sa samo 1 core setom bez ikakvih drugih proširenja, pa je dobar izbor za prvo proširivanje osnovne igre. Naravno da je dobro imati što više karata radi što više mogućnosti kod deck-buildanja, ali ovo proširenje se razlikuje od deluxe proširenja, jer donosi čak 4 heroja (u deluxe su samo 2, a u običnom AP 1). Kako radnja priče vrvi patuljcima, takvo je i ovo proširenje. Pametno je kupiti Return to Mirkwood i Khazad-Dum proširenja prije ovoga zbog mogućnosti jakih Dwarf deckova, ali nije nužno. Ajmo vidjet koje su nam sve dobre karte pripremili dizajneri igre.

Heroji
Thorin Oakenshield (Leadership 12/3/3/1/5) Dwarf. Noble. Warrior. If you control at least 5 Dwarf characters, add 1 additional resource to Thorin Oakenshield's pool when you collect resources during the resource phase. U obje Hobbit sage brojne karte (herojske ili savezničke) donose bonuse ako kontrolirate barem 5 patuljaka (bili oni heroji ili patuljci). Kao "Zajedno smo jači", pa se tako potiče i nagrađuje zajedništvo patuljaka. Resursi su jako bitni u igri, pa će ovaj jedan dodatan odlično doći u igri. Osim toga je ovo odličan quester (s Dainovim pojačanjem postaje fenomenalan), dobro napada, a i dugo će izdržati u obrani.
Ori (Lore 8/2/2/1/3) Dwarf. If you control at least 5 Dwarf characters, draw 1 additional card at the beginning of the resource phase. Dok će Thorin zarađivati resurse, ovaj heroj će vam zarađivati karte na koje onda možete trošiti resurse. Odlična su kombinacija u istom decku. Osim toga dobro questa i napada, ali nije baš za obranu. Treba ga malo ojačati, da ne ode prebrzo iz igre.
Nori (Spirit 9/2/1/2/4) Dwarf. Response: After a Dwarf ally enters play under your control, reduce your threat by 1. Ovaj dobar quester i branitelj donosi još jedan način snižavanja threata (nagradno pitanje: koliko već načina snižavanja threata postoji u igri (a koliko ih je na Spirit kartama)? Mislim da između 5-10, a s novim proširenjima možda i više.)
Beorn (Tactics 12/0/5/1/10) Beorning. Warrior. Sentinel. Cannot have attachments. Immune to player card effects. Beorn does not exhaust to defend. Jedini heroj nepatuljak u ovoj sagi. Ako dobro brojim, ovo je treće pojavljivanje Beorna u igri (bio je preskupi saveznik u baznoj igri, objective saveznik u Carrocku). Sada je u svojem najmoćnijem izdanju kada je preuzeo svoje medvjeđe obličje. Brani bez da exhausta što je neviđeno i moćno. Nemože imati attachmente, kako one od igrača tako ni one Condition od neprijateljskih karata. Ne može ga se ni liječiti niti pojačati, pa ga treba umjereno koristit u obrani, pogotovo jer je odličan napadač (5 napada još nije viđeno kod heroja). Bit će odličan u scenarijima sa slabijim napadačima s 1-2 napada.
Bilbo Baggins (Baggins 0/1/1/1/3) Hobbit. The first player gains control of Bilbo Baggins. Bilbo Baggins cannot gain resources from player card effects. If Bilbo Baggins leaves play, the players lose the game. Putujući heroj koji se ne može koristiti van scenarija ove sage. Koristit će ga se za specifičnosti pojedinog scenarija, a njegovim pogibanjem igrači gube igru.

Eventi
Expecting Mischief (Lore 1) Play during the quest phase, before the staging step. Action: Deal 2 damage to the first enemy revealed from the encounter deck this phase. Ovo je kao jednokratni i jači Thalin. Može ubiti neke neprijatelje i time olakšati quest fazu. Zajedno s Thalinom nanosi 3 rane (ili 5 ili 7 ovisno koliko se ovih karata odigra zajedno). Korisno, jeftino i nevezano na patuljke pa će naći primjenu u brojnim deckovima.
Late Adventurer (Spirit 0) Quest Action: Exhaust a character you control that is not committed to the quest to commit that character to the quest. Jako dobra karta koja može spasiti questanje, a još je besplatna. Koliko puta se dogodi da čuvate heroja ili saveznika za borbu, a onda se u quest fazi pojave samo lokacije. Odlična karta koja će biti često korištena.
Foe-hammer (Tactics 0) Response: After a hero you control attacks and destroys an enemy, exhaust a Weapon card attached to that hero to draw 3 cards. Opet jedna besplatna i odlična karta. Istina prvo heroju treba dodati oružje, ali nakon toga su 3 karte ogromna nagrada.
Goblin-cleaver (Tactics 0) Combat Action: Exhaust a Weapon card attached to a hero you control to choose an enemy engaged with you. Deal 2 damage to that enemy. (Deal 3 damage instead if the enemy is an Orc.) Još jedna jaka i besplatna karta. Ubit će slabije neprijatelje, a u kombinaciji s sličnim kartama i jake.
A Very Good Tale (Leadership 0) Action: Exhaust 2 allies you control to shuffle your deck and discard the top 5 cards. Put up to 2 allies discarded by this effect into play under your control. The total cost of the allies put into play cannot exceed the total cost of the allies exhausted to pay for this effect. Malo kompliciranija karta za iskoristiti, ali može odlično pomoći. U deckovima s puno saveznika će uvijek uroditi plodom.
Burglar Baggins (Baggins 1) Action: Bilbo Baggins gets +2 [Willpower], +2 [Attack], and +2 [Defense] until the end of the phase. (You may spend a [Baggins] resource from Bilbo Baggins' resource pool to play this card even if you do not control Bilbo Baggins.) Karta specifična samo za scenarije ove sage i kao takva je odlična.

Attachmenti
Cram (Leadership 0) Item. Attach to a hero. Action: Discard Cram to ready attached hero. Evo još jedne karte za readyjanje heroja i to bilo koje sfere i traita. Besplatna, ali jednokratka.
Spare Hood and Cloak (Spirit 0) Item. Attach to a character. Action: Exhaust Spare Hood and Cloak and exhaust attached character to ready another character. Then, attach Spare Hood and Cloak to that character. Još jedan način readyjanja, ali ovaj put za heroje i saveznike. Nije jednokratna i treba imati nekog slobodnog na drugoj strani. Dobra je u solo igri, ali će biti sve jača s porastom brojem igrača, jer raste broj slobodnih likova na koje se onda može odigrati ova karta.
Thror's Map (Lore 1) Artifact. Item. Attach to a hero. Action: Exhaust Thror's Map to choose a location in the staging area. Make that location the active location. (If there is another active location, return it to the staging area.) Manipulacija staging areom je uvijek korisna sposobnost, pogotovo sa opasnim lokacijama koje su štetne kad su na tom mjestu.

Saveznici
Gandalf (unique Neutral 5/4/4/4/4) Istari. Gandalf does not exhaust to commit to a quest. Forced: At the end of the refresh phase, discard Gandalf from play. You may raise your threat by 2 to cancel this effect. Novi Gandalf je uzburkao brojne duhove. Iste su mu statistike kao i baznoj verziji, ali ovaj može ostati jako dugo u igri. To će igrač platiti skupo i to trostruko. Prvo 5 resursa nije malo i ovo je jedna od najskupljih karata za odigrati. Drugo svaki krug diže threat za 3 (umjesto za standardnih 1), a treće možda i najbitnije, zbog pravila unique likova, nijedan igrač ne smije odigrati baznoga Gandalfa dok je ovaj u igri. Znači nema Sneak Attackanja baznim (+3 karte ili threat -5 ili 4 rane na neprijatelja po želji). U igri sa 3-4 igrača ovo zadnje može biti veliki hendikep. Mislim da sve ovisi o scenariju i igračima, ali se isplati igrati s obje verzije, pa odlučiti o trenutku koju verziju staviti u igru i kada. U Spirit decku koji dobro snižava threat, ovaj bi saveznik mogao dugo biti u igri i značajno olakšati napredak. A što se dobiva zapravo za +2 threata svaki krug. Prvo je +4WP, jer ovaj Gandalf se exhausta da bi questao. Nakon toga može odlično obraniti (rijedak je napad od 8 koliko bi ga ubilo) ili odlično napasti. Svakako koristan saveznik. U kratkim scenarijima, +2 threata po krugu nije ni tako strašno, jer to znači +10 na 5 krugova igre. A za to vrijeme se može pobijediti nemali broj scenarija. U dužim scenarijima će trebati značajno smanjivati threat redovito i što uspješnije inače bi vas ovaj Gandalf brzo mogao odvesti u propast.
Bofur (unique Tactics 3/2/2/0/3) Dwarf. Action: Exhaust Bofur to search the top 5 cards of your deck for 1 Weapon attachment. Add that card to your hand and shuffle the other cards back into your deck. Dobar quester i napadač koji može pomoći pronaći neko dobro oružje u decku. Ojačan će biti još bolja pomoć herojima.
Dori (unique Lore 3/1/2/1/3) Dwarf. Response: After a hero is assigned any amount of damage, exhaust Dori to place that damage on Dori instead. Jedan od jako rijetkih načina za preusmjeravanje nebranjenih napada koji inače idu na heroje. A može se na njega gledati i kao na healera heroja. Poželjno ga je ojačati što prije (Citadel Plate ili 2) tako da što duže može obavljati tu svoju funkciju. S njime nebranjeni napadi postaju manje loša opcija.
Kili (unique Spirit 3/1/1/1/2) Dwarf. Response: After you play Kili from your hand during the planning phase, search your deck for Fili and put him into play under your control. Then, shuffle your deck.
Fili (unique Leadership 3/1/1/1/2) Dwarf. Response: After you play Fili from your hand during the planning phase, search your deck for Kili and put him into play under your control. Then, shuffle your deck.
Ove dvije karte ću zajedno komentirati, jer su praktički iste. Kažu: plati 3, a odigraj 2 saveznika. Odlična tematska fora, instant povećava brojno stanje patuljaka za 2 (trigeriranje Thorinove i Orijeve akcije). Nažalost kao saveznici nisu baš nešto, ali će poslužiti nakon što ih se ojača.

Ovo proširenje je odličan izbor za kupiti nakon bazne igre. Čak 4 jaka heroja, novi Gandalf, puno evenata, attachmenta i saveznika koji svi zajedno mogu završiti u jakim Dwarf deckovima, a i drugima. Brojne su karte cijene 0 ili jedan, prvenstveno za igrače koji imaju samo core set i koji žele tematskije iskustvo tokom igranja.

Kako vam se čini ovo proširenje, pogotovo u usporedbi sa Khazad-Dumom? Isto koštaju, slično su bogati patuljcima. Ovo donosi 4 heroja, a KD 2. Ove karte mi se čine jeftinije od KD, primjenjive su i na nepatuljke.
Ovi su korisnici zahvalili autoru mado za post:
Smeghead

Odgovori

Natrag na “Lord of the Rings LCG”

Online

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.