War Chest turnir 3 – rezultati

Gradski glasnik, malo neuredno obučen, nepočešljan i neumiven, šlampavo se primiče trgu. Klinci što trče po ulici skoro ga sruše, ali im ne odvraća, već provjerava da mu nije ispao koji papir. Danas naime čita važnu obavijest, rezulate viteškog turnira.

Posudivši stolac od piljarice sjeda na istaknuto mjesto pored kipa Njegovog Veličanstva Kralja te nakon uvodnog izvikivanja, poče proklamirati:

“Pozdravljeni bili,

u ime Njegovog Veličanstva objavljujem sljedeće rezultate:

  • Prvo mjesto: Marin pl. Suba, 4, 15*
  • Drugo mjesto: Matej pl. Škare, 3, 16
  • Treće mjesto: Marko pl. Vuk, 3, 15
  • Četvrto mjesto: Boris pl. Ivan, 3, 13
  • Peto mjesto: Dean pl. Bezdug, 3, 13
  • Šesto mjesto: Pero pl. Dečko, 3, 10
  • Sedmo mjesto: Mirko pl. Sedmek, 3, 10
  • Osmo mjesto: Vjeko pl. Sir, 2, 10
  • Deveto mjesto: Gogo pl. Kozmo, 1, 11
  • Deseto mjesto: Stipe pl. Škare, 0, 12

*Prvi broj je broj pobjeda, a drugi zbroj pobjeda protivnika.

Turnir je održan ovu subotu u velikom dvorištvu kraljevskog dvorca Emcea pod zaštitom velike kuće čarobnjaka, tzv. Carta Magice te obrta za risopričanje Sputnik. Zbog teških vremenskih uvjeta, naime visokog i niskog tlaka istovremeno te drugih bitnih sporova, velik broj vitezova se nije odazvao pozivu. Kralj bi htio ovime odagnati svaki trač da se ti vitezovi nisu pojavili iz straha, srčanost naših vojnih zaštitnika ne smije biti pod upitnikom.”

Glasnik napravi malu pauzu kako bi zaškiljio, pisao je po marginama teksta prošle proklamacije, čisto sitnim žvrljotinama i više nije bio siguran što je napisao. Okretao je papir prema nebu, ali uzalud kad ga pogodi kamenčić iz smjera šačice, ali nestrpljive, slušača. Nakon još jednog kamena koji mu je skoro probio papir, odluči preskočiti taj dio i dovršiti:

“…a, a najveći sraz ovog turnira dogodio se između prošlog prvaka pl. Borisa te pl. Pere. Borba je izgledala poput kakvog koordiniranog plesa. Pl. Pero je nasrtao dvjema sjekirama takvom izvježbanom tehnikom da je bila divota za gledati, dok se jednako uvježbano pl. Boris branio specijalnom kraljevskom tehnikom dvorske vojarne. U konstantnoj izmjeni napada i s jedne i s druge strane od kojih se moglo obranit jedino izmicanjem, svaka sekunda, svaki potez je bio ključan jer ikakva promjena u ritmu nije dolazila u obzir. Trajalo bi to dovijeka da je bilo izdržljivosti, ali mladost pl. Pere je prevagnula i uspijela je izmoriti pl. Borisa te odnijeti pobjedu.

Treba čestitati svima jer je obračun bio na visini i malo tko je popustio. Konkurencija je bila žestoka i pokazalo se zašto su ovi vitezovi ponos kraljevstva. Pl. Marin je povratio obraz te ovjenčan slavom razmišlja kako obrazovati nove generacije i njima prenijeti znanja i volju za obranom kraljevstva, na najplementiji način, kroz viteštvo.

Do sljedećeg turnira, ostajmo odani Kralju.”

Glasnik se izmakne još jednom kamenu, a onda brže bolje pohita u krčmu na okrijepu.