11. Dan društvenih igara: igre, bombe i kviz

69.jpg U subotu 28. travnja 2017. povodom Međunarodnog dana društvenih igara (International Tabletop Day) održali smo tradicionalno igranje u sklopu 11. Dana društvenih igara u Zagrebu.

Domaćina za održavanje opet smo odabrali restoran Cassandru, u sklopu Fakulteta Elektrotehnike i Računarstva (Ulica grada Vukovara 39, Zagreb). I nismo se prevarili, jer smo ponovno bili oduševljeni velikim odazivom, ukupno premašivši brojku od 250 posjetitelja.

Posjetitelja nam je bilo svih dobnih skupina, od najmlađih koji su imali 5, 6 godina, do osnovnoškolaca, srednjoškolaca, studenata, obitelji, pa sve do starijih i umirovljenika, a posebno bi naglasili svesrdnu pomoć dviju udruga koje su nam ovaj puta pomole iznijeti cijeli program DDI-a: Udruga Talus iz Velike Gorice koja je skupa s nama iznjedrila cijeli program igranja i SKWHAT – koordinacija udruga mladih iz Siska iz Siska koja nam je odradila vrlo uspješan kviz.

63.jpg Jasno ovako respektabilni broj posjetitelja je valjalo popratiti s jednako respektabilnim brojem igara u ponudi. U tu svrhu pripremili smo oko stotinjak različitih igara iz naše bogate knjižnice. Mogla se tako naći igra za svačiji ukus, bilo da voli teške strateške, brze party igre, povijesne, SF, igre horor tematike, igre pločicama, igre kartama, ekonomske, kooperativne, polukooperativne itd.

29.jpg Igrao se je i testirao prototip društvene igre Menace from above autorice Maje Škripelj, a posebnu pozornost privlačila je i jedna šarena i “zvukovita” elektronička društvena igra Mind Blowing Box koja vas stavlja u ulogu deaktiviranja kofer-bombe, a koju su izradili i demonstrirali Lea i Marko Valjavec iz Ivanić Grada.

49.jpg Ove godine, točnije u okviru SFerakona 12.-14. 5. ponavljamo zajednički projekt SuperHIK na kojem će se okupiti velik broj prijateljskih udruga koje se bave promocijom društvenih igara diljem Hrvatske, te ćemo zajedničkim snagama pokušati napraviti još jedno nezaboravno iskustvo za sve ljubitelje modernih društvenih igri. Više o tome pročitajte uskoro na našim stranicama.

A sad konkretnije, kako je bilo kod nas 29.4.?

Prijavilo se čak 12 igrača, što je za nas bilo iznenađenje s obzirom na kasnu najavu, te smo već u početku bili jako sretni 🙂

Odigrala su se planirana 3 kruga.

48.jpg Da riješimo misteriju za one koji nas nisu stigli posjetiti u drugoj prostoriji, za prvi “obiteljski” krug izabrali smo Ticket to Ride Europe, Airlines Europe i Alhambru.
U drugom krugu igrale su se Last will, Village i Stone age.

Nakon toga uslijedilo je konačno bodovanje za ulazak u finale, gdje je tek mala razlika u skoru konačno presudila. Ovako je to izgledalo nakon prva dva kruga:

 1. Ivan Kandrač 4.5 + 6 = 10.5 (skor 200)
 2. Marko Beus 3 + 6 = 9 (skor 195)
 3. Rok Vujanović 6 + 3 = 9 (skor 191)
 4. Deni Jelinčić 6 + 0 = 6 (skor 179)
 5. Pavle Horvat 0 + 6 = 6 (skor 178.33)
 6. Viktor Adrian Peko 4.5 + 1 = 5.5 (skor 183)
 7. Rudolf Renauld 3 + 1 = 4 (skor 173.17)
 8. Zrinka Polančec 1 + 3 = 4 (skor: 154.42)
 9. Martin Martinić 3
 10. Miljenko Martinić 2
 11. Frane Peko 1
 12. Mirna Vučković- Pepeonik 0

20.jpg Kako smo odlučili pričekati s finalom dok ne završi kviz, počelo je dosta kasno: 20:30, te se oduljilo i preko očekivanog kraja događaja do 22:30. Tako je to kad se igra jedna od “top ten euro igri”, u ovom slučaju: Terra mystica!
Hm, baš i nije igra za ovako kasne sate, no dečki su se izvrsno snašli. Moramo spomenuti da čak trojica nisu nikad prije igrala igru niti znala išta prije samog početka. Kroz borbu različitih rasa gdje je svaka svoju posebnu moć pokušala iskoristiti na najbolji mogući način, finale je odlučilo da je raniji poredak sasvim u redu, te je konačan rezultat bio ovakav:

 1. mjesto: Ivan Kandrač (91)
 2. mjesto: Marko Beus (83)
 3. mjesto: Rok Vujanović (71)
 4. mjesto: Deni Jelinčić (64).

Čestitamo svim dečkima na hrabrom držanju do samog kraja.

52.jpg U kvizu je sudjelovalo je ukupno sedam timova.

 • Tim “Plebtaku + Pavle” je osvojio prvo mjesto (svaki po kupon od 50kn u Carti Magici i našu majicu).
  Članovi tima su bili Rok Vujanović, Sandro Kukić, Juraj Belajec i Pavle Horvat.
 • Tim “Autismo Gran Turismo” je osvojio drugo mjesto (svaki po 2 dolaska u MC i nekoliko malih čokoladica)
 • Tim “Viktor i robovi” je osvojio treće mjesto (čokoladice i slatkiši)
  Članovi tima su bili Viktor Peko i Frane Peko (otac i sin)

Igranje se održalo sve do 22:00 sati, do koliko smo imali rezerviran termin. Po završetku smo pospremili sve igre i pripremili ih za njihovo daljnje igranje u naš novi prostor Meeple’s Corner, u koji vas sve pozivamo na daljnja igranja.

Veliko hvala i našim članovima, volonterima, pomagačima i svim našim prijateljima zaslužnima za ostvarenje ovog događaja, a to su još jednom ekipe iz triju udruga: Udruge Talus iz Velike Gorice, Koordinacije udruga mladih – SKWHAT iz Siska i naša malenkost Udruga “Igranje” iz Zagreba.

Vidimo se na igranjima u Meeple’s Corneru i na nekim novim događanjima koja nam slijede.

Cijelu galeriju fotografija možete pogledati na ovoj poveznici.