Svjetsko Prvenstvo u Carcassonne-u 2023, Essen

U subotu 07.10.2023. održalo se svjestko prvenstvo u Carcassonne-u. Ovo je sedamnaesto svjetsko prvenstvo koje se održava u Essenu na najvećem svjetskom festivalu društvenih igara Essen Spiel. Ovogodišnje prvenstvo, 17. po redu, se održalo u mjestu Herne kraj Essena, u Herne Spielzentrum-u, centru za društvene igre s preko 17000 igara. Prisustvovalo je 42 natjecatelja, od kojih 35 prvaka država i sedmero natjecatelja koji su se kvalificirali osvojivši najbolje plasmane na online turnirima i timskom online svjetskom prvenstvu. Turnir se održao u subotu 07.10.2023., s početkom u 10 sati i trajao je do 18 sati s pauzom za ručak. Naš predstavnik Zvonimir Vlaić koji je ujedeno po prvi puta predstavljao Hrvatsku na ovo velikom natjecanju odradio je odličan posao za prvi puta. Igralo se jedan na jedan, po švicarskom sistemu, tako da su igrači igrali 5 kola protiv drugih igrača, a iz kola u kolo su bili sparivani s protivnicima koji bi u tom trenutku imali približno jednak broj pobjeda. Osmero najbolje rangiranih u prvih 5 kola se kvalificiralo u završnicu turnira koja je bila eliminacijski kup na jednu dobivenu partiju, počevši s četvrtfinalom. 

Nakon prvih 5 kola Zvonimir je ostvario jednu pobjedu protiv predstavnika Norveške, jednu neriješenu partiju protiv predstavnika Češke, bivšeg svjetskog prvaka, kojemu je ovo 14 put da predstavlja Češku na svjetskom prvenstvu, i izgubio 3 partije, protiv predstavnika Poljske, također bivšeg svjetskog prvaka, te predstavnice Katalonije i predstavnika Brazila. Zaključio je svoje sudjelovanje na turniru postignuvši 1.5 bodova i ostvarivši 35. mjesto. 
 
Poslije samog turnira održala se dodjela priznanja za sve sudionike i dodjela nagrada za četvero najbolje plasiranih natjecatelja.
 
U pauzi Zvonimir je imao priliku upoznati i autora društvene igre Carcassonne, Klaus-Jürgen Wrede, koji svake godine dođe na prvenstvo kako bi se slikao s natjecateljima i podijelio autograme na pločice. 
 
Na samom kraju Zvonimir je poslao i nama u udrugu zahvalu za sudjelovanje i prilici koju je dobio preko naše/vaše Udruge!
 
Zvonimir Vlaić: “Zahvaljujem se Udruzi Igranje koja je omogućila održavanje Carcassonne Lige u Zagrebu kao i put i smještaj meni kao hrvatskom predstavniku, a posebno organizatoru i “menadžeru” Franu Bažuliću za organizaciju putovanja i dostupnost u svakom trenutku.” 
 
Evo i par slika sa samog eventa!