SFerakon & SuperH.I.K. II

Od 12. do 14. svibnja održali su se 39. dani znanstvene fantastike – SFeraKon 2017 i drugi po redu SuperH.I.K.

Od počasnih imena ove godine su na SFeraKonu bili James Lovegrove – Britanski pisac i autor više od 50 romana za djecu i mladež (The Clouded World), od ostalih poznatih djela tu su The Hope, The Foreigners, Days i Untied Kingdom; Justyna Anna Barys, jedna od najtalentiranijih mladih znanstvenika u svijetu, trenutno radi kao diplomirana pripravnica u ESA-i – Europskoj svemirskoj agenciji; Dalibor Talajić, jedan od najpoznatijih domaćih i svjetskih strip crtača (Dead World, Hunter’s Moon, Punisher, X-Men, Avengers).

Od programa bila su tu mnogobrojna zanimljiva predavanja, kao što je predavanje Bernarda Ivezića o mogućnostima podvodnih robota na mjesecima Jupitera i Saturna, Nikole Serdarevića o kibernetici, Ive Brčić o tome kako nasilje u SF filmovima utječe na djecu i mladež, Nenada Dolaševića o umijeću iluminacije, Sabine Stepić o tome jesu li videoigre prije bile bolje, Isidore Vlasak o povijesti cosplaya, Ninoslava Novaka o SF-u u medicini i obrnuto, Luke Žic o strukturi narativa u stolnim igrama uloga, Pavle Horvata o cyberpunku u animeu, i jš mnoga druga.

Bilo da vas ja zanimala mitologija, filmovi, serije, knjige, znanstvena fantastika, fantastika, znanost, za svakoga se našlo ponešto.

Svakako valja spomenuti kako je Filip Neduk održao predavanje o svojoj izvrsnoj megapopularnoj igri – Adrenaline, od toga kako je došao na ideju pa sve do izdavanja igre.

A i Mislav se ohrabrio ove godine stati pred publiku i održati predavanje o povijesti društvenih igara, od samih početaka pa sve do današnjih dana.

Održale su se i brojne radionice – SF Kidz: Gradimo dvorac, SF Kidz: Teglice vilinske prašine, japansko mačevanje – Kenjutsu. SF Kidz: Vilinska krila, SFenaristička radionica, Stvori svoj modni svijet, i druge.

Za one željne okušati se u znanju bili su tu i brojni kvizovi – Ultimate Nerd Quiz, Harry Potter kviz, Kwizard of Oz, By Grabthar’s Hammer, it’s a Retro Quiz, Modni SF kviz Vol. 2, Skhwat Quiz – Fantastic Fan Edition.

Ekipa kreativnog kolektiva Terrible Creations je ponovno oduševila sve prisutne svojim LARP scenarijima. Bilo da ste jedan od šestero ljudi koje je oteo psihopat, ili ste u alternativnom svemiru knjige Harry Potter, bilo je jednako zabavno.

Što se tiče štandova bio je tu onaj od Bee8Bit-a sa svojim originalnim 8-bitnim plastičnim nakitom i ukrasima inspiriranim geek i gaming kulturom, zatim štand Udruge Star Wars Hrvatska, Udruge ljubitelja Zvjezdanih staza U.S.S. Croatia, Albus, UMS Agram, Almeranska družina i Ichidan udruge. Bilo je tu i pregršt ostalih štandova na kojima su se mogli kupiti SF i Fantasy romani, umjetničke slike fantastičnih pejsaža i likova, kao i razni drugi zanimljivi predmeti. Naravno bio je tu i štand naše Carte Magice s pregrštom raznoraznih društvenih igara koje su se mogle kupiti s 10% popusta, plus onoliko koliko se u tri pokušaja uspije dobiti pri bacanju D6 kocke.

Bili su tu i brojni poznatiji i manje poznatiji domaći cosplayeri koji su plijenili pažnju svojim živopisnim i maštovitim kostimima. Šetajući se hodnicima konvencije mogli ste tako naići na Cersei iz Igre prijestolja, Super Marija i Luigija, Istjerivače duhova, Thora i Lokija, ratnicu Xenu, Jaylah (Star Trek), Winter Soldier, kao i mnogi drugi likovi iz filmova, serija, stripova i video igara. Pobjedu u cosplayu za ukupni dojam izborila je Sonja Batušić za kostim ratnice Xene, nagradu za najbolji kostim je osvojila Iva Pavlić (Jaylah), nagradu za najbolji performans je odnijela Korina Cvijanović, najbolja grupa su bili Vjeran Jug i Igor Jaklović (Istjerivači duhova), a Lovro Belošević (Winter Soldier) je osvojio glas publike.

U sklopu SFerakona održao se i SuperH.I.K. II. Riječ je o prvoj putujućoj konvenciji koja okuplja ljubitelje društvenih igara iz cijele Hrvatske. Zamišljeno je da događaj svake godine ugosti jedan od suorganizatora, te da sve bude organizirano u zajedničkoj suradnji srodnih udruga koje se bave promicanjem društvenih igara. Na ovaj način se potiče ravnopravna suradnja udruga, te se pruža prilika zainteresiranim igračima iz raznih krajeva da se međusobno bolje povežu. Naglasak je također stavljen i na predstavljanju domaćih autora društvenih igara široj zajednici.

Prošle godine je prvi SuperH.I.K. imao premijeru u Splitu na 2. FantaSTikonu (22.-24.07.2016.), a ove godine je zadatak organizacije drugog SuperH.I.K.-a u Zagrebu spao na domaćine iz Udruge “Igranje”, uz sveprisutnu pomoć kolega iz Udruge F&ST iz Splita. Drago nam je što su nam se ove godine odazvali pozivu i sudjelovali u izvedbi konvencije i kolege iz Udruge Zeleni Plamen iz Zadra, Skhwat iz Siska, Talus iz Velike Gorice i Mordele iz Poreča. Velike zahvale idu i udruzi Sfera što je omogućila organizaciju ovog hvalevrijednog pothvata.

U tri nezaboravna dana organizirali smo u petak Mystery maraton – turnir u različitim igrama. Igrala su se tri kruga, a u svakom krugu po tri igre. Kvaka je u tome što igrači nisu znali koje će ih igra dopasti. Carcassonne, Alhambra, Ticket to Ride; Splendor, Quadropolis, 7 Wonders; Adrenaline, Small World, Blood Rage…

Od 9 prijavljenih u konačnici su prva tri mjesta zasluženo osvojili:

  1. Mak Vujanović
  2. Borna Cobović
  3. Sebastian Glad

U subotu smo organizirali veliki Codenames turnir koji je uključivao originalnu igru s riječima, kao i inačicu sa slikama. Sistem je bio vrlo jednostavan – igralo se na ispadanje. Svaki dvoboj se igrao na dvije dobivene partije. Prvo se igrala klasični CN, zatim CN:P, s tim da su se suigrači morali zamijeniti u ulozi spymastera. Finalni dvoboj se igrao na 3 dobivene partije (CN – CN:P – CN – CN:P – CN:P 5×5). Suigrači su se izmjenjivali u ulozi spymastera (po uputama voditelja turnira).

Od 11 prijavljenih timova, u konačnici je tim u kojem je bio Rok Vujanović i Luka Miličić odnio pobjedu 3-0 nad timom sastavljenim od Lucije i Igora, a koji su dotad 3 uzastopne partije pobijedili s 2-0.

U nedjelju je bio organiziran Race For The Galaxy turnir. Mada nam se prijavio manji broj posjetitelja (svega 6 igrača), dobre natjecateljske igre nije nedostajalo. Nakon pet krugova igre svatko sa svakim, Andrej je imao pet pobjeda, Gordan Radobolja četiri, Toni Lozančić tri i Sandro Blašić dvije. U epskoj završnici Gordan je odnio pobjedu nad Andrejem 2:1 osvojivši prvo mjesto, a Sandro je uspio pobijediti Tonija u borbi za drugo mjesto.

Veliko hvala našim sponzorima – Ilirija web shopu, Carta Magici, Udrugama Igranje, Talus, Mordele i F&ST, te Slavici Vukić, na iznimno izdašnom fondu nagrada.

Osim turnira imali smo i predstavljanja domaćih autora, a ove godine smo ih uspjeli okupiti zaista poprilično.

1. Kristian Čurla: Puppetmasters This City is Ours!
2. Boris Fistrić – Warmongers: Minions of Greed
3. Ivan Kosak, Sven Nemet i Boris Fistrić: Krvolov
4. Alen Kapidžić: Arcadia Tenebra
5. Slaven Karakaš: Ancient Struggle
6. Vinko Ravlić: Urban decay
7. Maja i Filip Škripelj: Menace From Above

Drago nam je bilo što je interes publike bio na iznimno visokoj razini. Ponosni smo što kao mala zemlja imamo tako velik broj kreativnih dizajnera modernih društvenih igara.

Za sve posjetitelje je bilo organizirano i standardno casual igranje društvenih igara iz bogate zbirke koje su sve udruge donijele. Igralo se zaista sve i svašta – Adrenaline, Race For The Galaxy, Carcassonne, Takenoko, Legendary Encounters: An Alien Deck Building Game, Blood Rage, Last Will, 7 Wonders, Bang!, Citadels, Dixit, Drako, Drakon, Resistance: Avalon, Shadow Hunters, te još mnoge druge.

Organizirali smo u subotu i nedjelju i igranje društvenih igara za obitelji s najmlađima, pa su se tako zaigrali i A La Carte, Plaža Plaža, Da ist der Wurm drin, The Magic Labyrinth i Dragon Diego.

Tri dana raznoraznih turnira, kvizova, predavanja, radionica i igranja su zaista prebrzo proletjeli 🙂 .