Race for the Galaxy – na rubu rata

Galaksija se našla na rubu totalnog rata. Središnjica popušta, a rubni svijetovi se bune. Sve strane gomilaju naoružanje dok se nemir širi galaksijom. Počinju i prvi sporadični sukobi. Hoće li središnja vlast učvrstiti imperij ili će pobunjenici uspjeti rastočiti carstvo?

Race for the Galaxy je dosad razvio nekoliko narativnih grana, međusobno nepovezanih, a u ovom članku će se opisati prva grana priče koja sadrži ukupno tri čvrsto integrirana proširenja pa unaprijed upozoravam da nema nikakvog smisla preskakati ih, npr. nabaviti drugo i /ili treće bez prethodnih proširenja.

1. The Gathering Storm – Rat na horizontu

Ovo proširenje je tek uvod u rat koji će uslijediti sa sljedećim proširenjima. Paradoksalno, ono me najviše razočaralo i oduševilo. O čemu je riječ? Da počnemo sa lošim stranama ovog proširenja..

Ovo proširenje dodaje vrlo malo igraćih kartica, te pločice ciljeva.  Doduše, podržava igru za 5. igrača, pa dodaje novi set akcijskih kartica, što je super za veće društvo, ali konkretno u našem slučaju gdje smo moja voljena i ja jedini protivnici, pokazalo nam se nepotrebnim. Također tu su i komponente za solo igranje, pa je veći dio pravilnika iz ovog proširenja posvećen upravo tome, ali iskreno, nisam isprobao ovaj vid igre niti želim, pa ga ni ne mogu objektivno ocijeniti. I nadalje, tu je puno praznih kartica koje možete sami ispisati, ako neke zagubite. Khm. Kad se na kraju ogoli sadržaj od suvišnih komponenti, ostaje nam vrlo malo onoga što bismo dodali osnovnoj igri. Ali zato su ti dodaci izvrsni!

Osim što imate nove zanimljive igraće kartice, tu su i novi početni svijetovi, pa smo žena i ja počeli primjenjivati varijantu gdje na početku igre dobijemo nasumično po jedan vojni i nevojni svijet, od kojih izaberemo jedan, a drugi odbacimo. To nam je definitivno pomoglo uravnotežiti početnu strategiju sa dobivenim karticama. Naravno, i dalje se mogu javiti teške odluke oko biranja početnog svijeta, kao i padanje mraka na oči kada protokom igre shvatite da bi vam ipak možda bolje legao onaj svijet kojeg ste odbacili.

I konačno, tu su ciljevi, glavni adut ovog proširenja. Vrlo je zgodno kako se mogu dodati igri bez ikakvog zadiranja u osnovna pravila igranja, ali sada postoje tu kao važan element na kojeg treba računati u igri. Postoje velike i male pločice sa ciljevima, i nekoliko njih se nasumično izaberu i postave na početku igre. Tko prvi uspije ostvariti određeni cilj, npr. postaviti određen broj nekih vrsta svijetova ili tehnologija, skupiti određenu vojnu moć, broj žetona i sl., dolazi u posjed te pločice koja se boduje na kraju igre – 3 boda za svaku malu i 5 za veliku. Interesantno je što se velike pločice mogu preotimati, ako uspijete premašiti protivnika u ostvarenju tih ciljeva.

To definitivno povećava interakciju, jer se često utrkujete za iste ciljeve ili se trudite preoteti ili sačuvati velike pločice od svojih protivnika jer na kraju je svaki bod važan. Naravno, može te dopasti grah da sa svojim početnim karticama imaš bolje predispozicije za ostvarivanje određenih ciljeva. Tu se javljaju i dileme hoćete li neke ciljeve prepustiti protivniku ako se to ne uklapa u vaše zamisli o razvoju vlastite civilizacije. Koliko su nam se ti ciljevi dopali, dovoljno govori da smo ih dodavali i drugim proširenjima. Već samo zbog toga bih The Gathering Storm ocijenio čistom desetkom, ali zbog previše neiskoristivog sadržaja spuštam ocjenu na 9.

2. Rebel vs Imperium – Počinje rat!

Rebel vs Imperium se izravno nastavlja na The Gathering Storm, i za razliku od potonjeg dodaje osjetno veći broj igraćih kartica. Također dodaje još neke ciljeve, kao i novi set akcijskih kartica za 6. igrača (nama i dalje nebitno, ali ipak je pošteno spomenuti).

Glavna značajka ovog proširenja je što sada možete pod određenim uvjetima preotimati vojne svijetove od protivnika u fazi naseljavanja. Moja voljena je oduševljeno dočekala ovo proširenje da me počne gaziti, ali malo smo razočarano skužili da se agresije ne dešavaju tako često jer se stvarno moraju poklopiti razni faktori. Ali zato kada se taj trenutak dogodi, ovisno na kojoj ste strani, ako ste agresor, dok rasturate protivnikovu mukotrpno izgrađenu civilizaciju, zlikovački se smijete poput negativaca iz trash akcijskih filmova, a kao poraženi, najradije biste svom protivniku nimalo dostojanstveno bacili kartice u lice.

Može se igrati varijanta i bez preotimanja planeta, ali šteta mi je onemogućiti ovakvu direktnu interakciju, pogotovo što se osvajanja, kako sam već spomenuo, ne dešavaju tako često. Naravno, uspješni osvajač će u većini slučajeva pobijediti u samoj igri, barem se nikad u našim igrama nije desilo obratno. Sada uza sve, još morate dobro pratiti protivnika da možda ne sprema agresiju ili neoprezno otvara svoje ranjive bokove vašim skrivenim militarističkim planovima. Zato su tu komponente za svakog igrača kojima radi lakšeg praćenja, svakom promjenom ažurirate svoju vojnu moć i obranu. Te komponente su nam se toliko svidjele da smo ih primijenili i u drugim proširenjima.

Ali čak i bez agresije, tu su igraće kartice koje pružaju nove kombinacijske vrijednosti što je i najbitnije. Sa ovim proširenjem dolazi varijanta gdje u igri udvoje jedan igrač uzima ulogu i početni svijet imperija, a drugi pobunjenika, ali radije smo se vratili na izbor jednog od dva nasumično izabrana početna svijeta.

Naravno, uvijek možete igrati totalno nemilitaristički, pa vas ne doživljavaju ni carstvo ni pobunjenici dok mirno razvijate svoju civilizaciju.

Izvrsno proširenje kojem ne nalazim mane. Čvrsta devetka.

3. The Brink of War – Rat se širi

Kao što se Rebel vs. Imperium izravno nastavlja na The Gathering Storm, tako se i ovo proširenje nastavlja na njih. Dobivamo još igraćih kartica, sa novim zanimljivim kombinacijama, a ujedno se pojačava vojni potencijal iz prethodnog proširenja. Ali sada je sveukupno broj kartica svih ovih proširenja jednak broju kartica osnovne igre. A to bogme treba i promiješati. Isto tako u većem kupu je teže doći do kartica koje želite, pa sada u našim igrama više cijenimo kombinacije akcijskih kartica 1. faze istraživanja radi lakšeg pretraživanja kupa karata. Osim toga, sa ovim proširenjem dolazi nova akcijska kartica Prestiž/Pretraga koja se može samo jednom iskoristiti i to na dva različita načina, a onda je morate odbaciti. Jedan način je da na početku prve faze tražite točno određenu kartu, npr. neke svijetove određene cijene, vrste ili vojne moći, tehnologije i sl. Drugi način je povezan sa novom komponentom u igri – Prestižom.

U igru sada dolaze novi žetoni – žetoni Prestiža. S jedne strane na kraju igre se boduju kao i obični žetoni, ali s druge strane mogu se trošiti i tijekom igre za razne učinke, npr. za obranu od preuzimanja, za napad i sl. Neke kartice sa simbolom prestiža daju vlasniku žeton prestiža nakon što se postave u igru. Druge kartice daju žetone prestiža kod određene faze, npr. potrošnje dobra za prestiž i sl. Ono što je najbitnije je da igrač koji na početku nove runde ima najviše prestiža, dobiva jedan običan žeton te može vući karticu u ruku ako je zadnji prestiž dobio u prethodnoj rundi. Zbog toga sada imamo i utrku u sakupljanju prestiža. Najmoćniji učinak prestiž daje u kombinaciji sa spomenutom karticom Prestiž/Pretraga. Nakon otkrivanja fazi na početku runde, izaberete jednu fazu i postižete brutalan bonus za bilo koju regularnu fazu koju izaberete – utrostručujete broj žetona u fazi potrošnje, drastično snižavate cijenu postavljanja nove tehnologije ili svijeta itd.

Što reći za ovo proširenje? Moja žena je jako oduševljena, ja nešto manje, ali da me se ne bi krivo shvatilo, nisam nimalo nezadovoljan, ovo je stvarno dobro proširenje. Prestiži su nam zgodna stvar, nova akcijska kartica je super, kao i igraće kartice, interakcija je znatno povećana, ali je nešto duža priprema igre, a i partije su mrvu duže premda nama osobno to nije nikakav problem. Ovom proširenju dajem jako dobru osmicu.

I za kraj!

Danas, kada osim ovih proširenja u Race univerzumu postoje i druge grane priče, oni koji bi htjeli unaprijediti osnovnu igru, najvjerojatnije će se voditi omjerom uloženog/vraćenog pa će zaobilaziti ova proširenja u korist drugih. Razumijem, jer i druga proširenja su dobra (i bit će opisana u drugim člancima), samo ne prihvaćam naknadna relativiziranja da su ova proširenja na bila koji način inferiornija drugima u svojoj igrivosti.  Jako nam se sviđaju ova proširenja, a glavne mane se ne odnose na igrivost ili dugovječnost koji su znatno poboljšani, već tek na nama suvišan sadržaj. Oni koji vole Race for the Galaxy, i igraju ga puno, voljet će i ovo.

U konačnici, pravi fanovi će nabaviti sva proširenja! Sapienti sat!