Igrali smo: Dr. Jekyll & Mr. Hyde

 

Evo jedne zgodne igre s kartama koja objedinjuje klasični sistem igranja na štihove i neke maštovito riješene koncepte. Svakako osvježenje u odnosu na klasične kartaške igre. Igra se bazira na tematici poznate novele Neobičan slučaj dr. Jekylla i gospodina Hydea, koju je davne 1886. napisao Robert Louis Stevenson

Kutija i pribor igre

dr_jekyll-mr_hyde-0.jpgIako bi poneki igrač mogao ostati razočaran na prvi dojam vidjevši samu kutiju i ono što je unutra, uvjeravamo vas da izgled karata i sama igra popravljaju taj prvi dojam.

Karte su, kao što se na slici može i vidjeti vrlo lijepo stripovski oslikane. Dakle, ljubitelji ovog žanra dolaze na svoje. Od pribora su u kutiji igrače karte i upute za igranje. Same karte sastoje se od dvije varijantne karte za označavanje koju ulogu igraju parovi (jedan par Dr. Jekyll, a drugi Mr. Hyde ili oba para Dr. Jekyll i Mr. Hyde), te dva seta samih igračih karata. Pogađate, jedan set karata su Dr. Jekyll karte, a drugi su Mr. Hyde karte i ta dva seta su različito označena na poleđini kako bi igrači mogli vidjeti koje vrste karata drže u ruci ostali sudionici u igri.

Ti setovi karata sastoje se od transformacijske karte, karakternih karata (predstavljaju adute), karata scena (nose glavninu bodova) i karata radnji (multipliciraju bodove)

Dojam igre

Vidjeli smo iz poglavlja o priboru da ovdje imamo dva seta karata, te da igrači u parovima igraju kao Dr. Jekyll ili Mr. Hyde. Dodatna su komplikacija (ili začin) u igri upravo ta dva seta karata jer parovi mogu igrati samo sa svojim tipom. Iz tog razloga igrači vrlo često ne igraju samo sa svojim kartama, nego kada na njih dođe red mogu narediti svojem partneru ili protivniku da odigra neku od svojih karata za njih.

dr_jekyll-mr_hyde-1.jpgIgra teče tako da igrači bacaju karte iz svoje ruke ili iz nečije tuđe ruke i temeljem vrijednosti karata nose štihove. Pri tome transformacijske karte štite štih od uzimanja u toj rundi (štih se nastavlja u drugu rundu), karakterne karte su aduti sa svojim vrijednostima (A, B, C, D i E) i ovdje štih uzima adut s najvišom vrijednosti, karte scena (F) imaju sve jednaku vrijednost pri uzimanju štiha, kao i karte radnji.

Cilj igre je pokupiti što više karata scena i radnji jer te karte nose bodove i multipliciraju ih, dok karte aduta vrijede pri zbrajanju bodova samo po jedan bod. Dakle aduti su važni kao mogućnost kupljenja štiha, no za skupljanje bodova treba u štih priložiti što bolje karte scena i radnji. Uglavnom, mjesta za taktiziranje ima dovoljno.

Također dodatna taktička stvar jest posjedovanje tuđih karata u svojoj ruci, pa tako možete taktizirati s tuđim adutima, kao i informacijom imaju li protivnički igrači svoje adute u rukama. Kao u većini kartaških igara na štihove i ovdje je potrebno pamtiti koje su karte izašle.

Vrlo zgodna igra koja predstavlja svojevrsno osvježenje od već naviklih bela, rauba i ostalih kartaških igara ovog tipa.

Zahvaljujemo se Studiospectru na ustupljenoj igri.