Attack of the Jelly Monster: otvaranje i recenzija

Golemi želatinozni izvanzemaljac napada naš grad! I pretpostavljam da ga moramo braniti prikupljanjem uzoraka stvorenja? 😊

Attack of the Jelly Monster je igra za 3-5 igrača gdje svaki igrač pokušava sakupiti što više želea je moguće bacanjem kockica. Glavna mehanika igre je rollanje kockica i postavljanje radnika, ali sve se to događa istodobno sa svim igračima u realnom vremenu !!!

Attack of the Jelly Monster dolazi u relativno maloj kutiji, otprilike veličine Codenames-a odnosno njegove dulje strane. Sama igra je nešto jeftinija, tako da zapravo ne očekujemo kutiju pune veličine. Pogledajmo što dolazi unutra!

Kada otvorite kutiju vidite skromnu količinu komponenti. Ono što dobivate su: špil punch-out ploča, paket kartonskih izrezaka, polybag sa 5 setova igraćih kockica, polybag sa setom “klizača “, pješčani sat i dva dodatna polybag-a.

Kockice su uobičajene šesterostrane igrače kockice, njih 7 u svakoj od 5 različitih boja, budući da se ova igra temelji na bacanju kockica očekivali bismo da budu malo više okruglaste, vidjeti ćemo kako se rollaju.

Izbacivanjem kartonskih elemenata ono što odmah primijetite je „mršavost“ kartona, barem dijelovi koji predstavljaju kartu mogli su biti izrađeni od debljeg materijala. Kada je sve istisnuto, ono što dobivate su 11 pločica mape, brojač redova i dvije vrste tokena. Ono što me pomalo iritiralo je da je kartonska ploča ne samo tanka, već se čini da se dijelovi mape vrlo čvrsto podudaraju i nisu “simetrični”. Ono što mislim pod time je da biste pretpostavili da kružni komad puzli upada u drugi pod svakim kutom, pogotovo jer ne postoji očigledan znak da se ne bi uklopio … e pa ne uklapa se i to jedva. Ono što trebate napraviti da biste mapu složili ispravno je pogledati crtež (a posebno različite cijevi u boji koja prolaze kroz kartu).

Stavljajući sve natrag u kutiju ono što dobivate je onaj uobičajeni “đumbus s polybagovima” ,ništa fancy.

Sve u svemu, nisam baš zadovoljna proizvodnom vrijednošću, čak i gledajući “jeftinu” igru, komponente bi trebale biti malo čvršće. Ono što mi se sviđa jest činjenica da imate kružnu modularnu mapu koja se mijenja ovisno o broju igrača (iako nije savršeno napravljena), ali ovo već pomalo ulazi u recenziju same igre… Ah dobro, tako je kako je, idemo dalje…

 

Igra se igra u četiri runde. U svakoj rundi svi igrači istodobno ponavljaju rollanje svih njihovih (preostalih) kockica, a zatim ili postave ili ne postave jednu kockicu u okrug. Prilikom postavljanja kockice možete odmah razriješiti njezinu moć (odbaci bilo koju kockicu u okrugu na sredinu ili pomakni klizač jedno mjesto). Nakon što bilo koji igrač postavi svoju posljednju kockicu, može okrenuti pješčani sat i / ili zaključati okrug. Kada sat istekne runda je gotova i slijedi bodovanje. Kockice iste boje i iste vrijednosti na istom okrugu se zanemaruju, a zatim usporedite ukupnu sumu kocki u svakoj boji za svaki okrug i igrači uzimaju svoje nagrade. Karta se okreće za 90 ° i započinje sljedeći krug. Kada su završila sva četiri kruga, igra je gotova i igrač s najviše želea je pobjednik.

Iskreno, budući da su kockice bile uglovite, imala sam pravu namjeru da vidim rollaju li se kako spada ili ne, ali NISAM IMALA VREMENA, također ne mislim da je to toliko važno, jer sve se događa toliko brzo da stvarno nemate vremena za mariti.

Igra je dobro uravnotežena za svaki broj igrača jer ima modularnu ploču. Također dolazi s nešto različitosti jer ima više okruga nego što je potrebno u igri (koji su obostrani, a ne isti na obje strane). Svidjelo mi se da rotirate mapu svaku rundu tako da igrači ne bi imali nepravednu prednost zbog činjenice da je neki okrug bliži njima.

Dio pravila vam govori da sve Jelly-podove stavite u bunt nalik tornju u središtu karte. S obzirom na igranje, ne bih vam predložila da to učinite, radije ih stavite u hrpu ili čak izvan središta. Stavljajući ih na način na koji se kaže u pravilima, izazivate vraga jer će se srušiti tijekom igre (a ono što se događa tada je da onaj uredan u skupini počne prikupljati tokene i vraćati ih natrag zaboravljajući da igra traje dok drugi igrači ignoriraju nezgodu i nastavljaju igrati).

Tema igre je nalijepljena, u igri nimalo nemate osjećaj da sakupljate ikakve uzorke, spašavate ikakav grad ili nešto tome slično. Ono čemu tema služi je da igra izgleda privlačno i slatko. Ipak nedostatak uživljavanja u temu ne čini igru lošijom.

Igra ima vrlo dobre piktograme za akcije i bodove koji olakšavaju igranje igre.

Ono što mi se najviše svidjelo u ovoj igri je što koristi neke od najjačih mehanika euro-igre (worker placement), u igri koja uopće nije euro.

Ova igra je brza i jednostavna uz to je strateška i zahtijeva brzo razmišljanje.

Ako ste igrač koji mrzi igre u stvarnom vremenu, nisam siguran da ćete ovu mrziti. A ako ste onaj koji ih voli, obožavati ćete ovu igru.

Attack of the Jelly Monster je blesava igra, ali blesava igra za koju sam sretna što sam ju kupila.

Maja Škripelj

O Maja Škripelj

Mi smo geekovi koji su i gameri. Dizajniramo društvene igre i art za društvene igre. Zaigrajmo i zabavimo se!