Podržali smo Al BattleGround natjecanje

Al_BattleGround.jpgNa poziv Luke Pavlineka, člana BEST-a i jednog od organizatora ovogodišnjeg petog po redu Al BattleGround natjecanja mladih programera, i udruga “Igranje” se našla na ovom iznimnom natjecateljskom događaju i svojim prisustvom podržala i doprinijela zabavnim i opuštajućim programom.

No prvo par riječi o samom BEST-u i Al BattleGround natjecanju.

Bratstvo europskih studenata tehnologije (eng. Board of European Students of Technology) je neprofitna, volonterska studentska udruga koja djeluje u 33 zemlje diljem Europe, a ima 96 lokalnih podružnica, od kojih je jedna i BEST Zagreb.  Danas je BEST Zagreb prisutan na gotovo svim tehničkim i tehnološkim fakultetima Sveučilišta u Zagrebu te je u Europi stekao status jedne od najjačih i najaktivnijih lokalnih BEST grupa. BEST Zagreb broji 40 članova (studenata Sveučilišta u Zagrebu) i preko 200 alumnija – bivših studenata i BESTovaca, a danas uspješnih inženjera.

WP_20151108_16_35_58_Pro.jpgInternacionalni BEST postoji već 26 godina, dok BEST Zagreb djeluje na Sveučilištu u Zagrebu već 16 godina tijekom kojih su preko 2000 studenata Sveučilišta omogućili stručno usavršavanje u cijeloj Europi na BEST-ovim stručnim seminarima. Osim seminara održavaju i inženjerska te programerska natjecanja na međunarodnoj razini.

AI BattleGround je najnoviji projekt kojeg BEST Zagreb organizira. Radi se o projektu koji se sastoji od programerskog i natjecateljskog dijela. U programerskom dijelu timovi do četiri osobe moraju osmisliti svoju umjetnu inteligenciju unutar 20 sati.
Princip natjecanja ekvivalentan je principu natjecanja svjetskog nogometnog prvenstva, a odvija se na platformama koje su usavršavane kroz par mjeseci, a strukturirana je od strane članova BEST-a.

Natjecanje se odvija u dvije faze: po skupinama nakon čega slijedi eliminacijski dio turnira (tzv. knockout faza ). Dakle nakon formacije timova u grupe , timovi se bore svaki sa svakim nakon čega određeni broj timova prolazi dalje i ponovno se formiraju grupe gdje se natjecanje nastavlja borbom timova svaki sa svakim. Eliminacijska dio ( knockout faza ) započinje ostankom svega četiri najbolja tima u borbi za prvo mjesto. Nakon polufinala slijedi borba za treće mjesto koje igraju poraženi polufinalisti te finale, ujedno i zadnja borba natjecanja.

Cilj AI BattleGround programerskog natjecanja je pružiti priliku mladim programerima da pokažu svoje znanje, te se na taj način predstave istaknutim tvrtkama na hrvatskom IT tržištu. Osim toga najbolji programeri se novčano nagrađuju. Planirani nagradni novčani fond za natjecatelje iznosi 17 000 kn:
• 1. mjesto – 10 000 kn
• 2. mjesto – 5 000 kn
• 3. mjesto – 2 500 kn
• materijalne nagrade za niže rangirane timove
Međutim najvažniji cilj ovog natjecanja je povezati IT tvrtke partnere (potencijalne poslodavce) s najboljim programerima među studentima, promovirati tvrtke partnere, ali i promovirati programiranje među studentskom populacijom.

Što se tiče nas, mi smo podržali cijeli projekt svojim prisustvom na događaju, i našom bogatom kolekcijom igara od  koje smo neke donijeli na raspolaganje za razonodu i zabavu.

Našle su se tu igre kao što su Shadow Hunters, Kraljevstva, Set, Race For The Galaxy, Lupus in Tabula, Land Unter, Less, Ricochet Robots, Takenoko, Citadels, Pandemic, Stone Age, Castles Of Mad King Ludwig, Lords Of The Waterdeep, Jungle Speed.

Početak projekta je započeo u nedjelju 08.11. u 15 sati u zgradi ZIP-a (Remetinečka cesta 7) sa uvodnim predavanjem i predstavljanjem zadatka i očekivanja od natjecatelja. Mi smo došli u 16h, taman kako je predavanje završilo i kako su se natjecatelji polako smjestili na svoje radne pozicije.

WP_20151108_17_33_05_Pro.jpgLuka Pavlinek i ostatak organizatora zaduženih za događaj su nas ugodno primili i ugostili u glavnoj dvorani u kojoj se do maloprije odvijalo predavanje. Tu smo se smjestili za dva velika stola na kojima smo ubrzo rasprostrli sve igre koje smo ponijeli sa sobom. Lijepo oslikane male i velike kutijice igara su vrlo brzo privukle veliku pažnju i interes sviju koji su ih primijetili za stolom. Ljudi su počeli prilaziti i s interesom se zanimati za igre, a uz to i nas i naš rad.

Nakon predstavljanja i upućivanja sviju prisutnih u bogatu raznolikost i vrste igara, došlo je vrijeme da se neke od njih i zaigraju 🙂 .

Prvi na redu su se našli odlični Castles Of Mad King Ludwig u kojem su se naši interesenti okušali u izradi najneobičnijeg dvorca za luckastog kralja, pazeći na određene glavne i osobne zadatke koje im je zadao.

WP_20151108_19_20_21_Pro.jpgNakon toga uslijedilo je nekoliko partija Jungle Speeda u kojem se nakon par početničkih grešaka jedan od novijih igrača pokazao kao najspretniji u brzini i uočavanju detalja. No ni drugi se nisu davali bez borbe pa je siroti totem pošteno počeo prelaziti iz ruke u ruku, letjeti u zraku, i potezati se sad na jednu sad na drugu stranu kada su ga dva igrača uspjela zgrabiti istodobno. Kraj nekoliko uzastopnih urnebesnih partija neki su dočekali i sa ožiljcima na rukama.

I u jutarnjoj smjeni nije bilo ništa manje zabavno i povremeno igranje od strane organizatora i sudionika natjecanja se nastavilo sve do službenog završetka događaja.